logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz samochodowy 2 kanlalowy na ukladzie TDA7294

Zawach 25 Kwi 2007 18:41 4972 12
REKLAMA
  • #1 3821062
    Zawach
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Czesc mam taki problem chcial bym zbudowac wzmacniacz samochodwy 2 kanalowy na ukladach TDA7294 i chce sie dowiedziec co dokladnie musial bym kupic (jakie rezystory kondensatory itp i ich wartosci) Prosil bym o schematy robocze i ideowe a takze o gtowy schemat plytki do wydukowania na termotransfer to samo prosil bym o przetwornice napieciowa do tego wzmacniacza oczywiscie ma to wszytko byc zasilane samochodowym napieciem 12 V i jakie byly bo to mniej wiecej koszty.
    Z gory dziekuje za wyczerpujace moje pytania odpowiedzi i za zainteresowanie moim problemem Pozdrawiam :)

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA --> REGULAMIN.
    Przeniosłem z: Audio [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3821154
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3821186
    Zawach
    Poziom 14  
    Dzieki ale szukam dokladniejszego wytlumaczenia albo chociasz linki stron :) Dziekuje i Pozdrawiam :)
  • #4 3821289
    Kuczus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Cytat:
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic15937.html

a w formie tekstu byś się chociaż nauczył robić coś sam pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #6 3821377
    Zawach
    Poziom 14  
    Aha czytalem te linki a propo Kuczus na tej stronce co mi podales jest wszytko ladnie pieknia tylko ze ten uklad jest zmostkowany :( i glosnki nadaja sie o impedancji 8 ohm a ja mam glosniczki 4 ohm ;/ jak zrobic ten uklad bez mostka zeby wykozystac te wszytkie schematy ze strony
    http://www.elektroda.net/audio/tda7294/ i takze wzor plytki dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3821390
    gregii123
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    masz poniżej pdf za schematem wzmacniacza zrób takie dwa i bedzie ok.

gorzej bedzie z zasilaniem bo ten scalak wymaga +/masa/-

Ale gdzie na elektrodzie widziałem jak zrobic zasilanie takiego wzmacniacza w samochodzie.

wzmacniacz dziła na głośnikach 4 i 8 ohm

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic455274.html#2326621
  • #8 3821412
    Zawach
    Poziom 14  
    Dzieki dzieki i jeszcze raz wielkie dzieki :) a mial by ktos gtowy wzor plytki do wydrukowania na termotransfer ??? to by znacznie ulatwilo sprawe no i od tego trzeba zaczac :) Pozdrawiam :)
  • #10 3821693
    Zawach
    Poziom 14  
    OKi oki juz sam sobie wszytko znalazlem skonczylo sie oczywiscie jak zwykle na ruskiej stronie http://vicgain.sdot.ru/ysilki/ysilki04.htm teraz mam pytanie czy te wszytkie schematy sa poprawne ??? i czy takie rzeczy musial bym kupic :
    Oznaczenia
    Wartosc
    Liczba

С1
    0,47 мкФ
    1

С2
    100 пФ
    1

С3, С4, С5, С9
    22 мкФ/50 B
    4

C6, С7
    220 мкФ/50 B
    2

C8, С10
    0,1 мкФ
    2

DA1
    TDA7294
    1

R1
    680 Ом
    1

R2…R4
    22 кОм
    3

R5
    10 кОм
    1

R6
    47 кОм
    1

R7
    15 кОм
    1
    Sorka za ruskie oznaczenia ale mam nadzije ze kazdy wie o co chodzi :P no chcial bym jeszcze wiedziec co z tymi rezystorami na jaka moc mam ich kupic 0,125W,0,25W,0,5W czy 1W ???
    Załączniki:
    • Wzmacniacz samochodowy 2 kanlalowy na ukladzie TDA7294 wzor plytki.gif (9.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz samochodowy 2 kanlalowy na ukladzie TDA7294 schemat ideowy.gif (16.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz samochodowy 2 kanlalowy na ukladzie TDA7294 podzespoly.gif (12.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3824048
    Zawach
    Poziom 14  
    Czy ktos by mogl powiedziec mi cos o tym wzmacniaczu ?? czy te wszytkie schematy sa poprawne i czy wszytkie podzespoly elektroniczne takie jak rezystory kondensatry maja dobre wartosci ?? prosil bym o wytlumaczenia za co pdpowiadaja koncowki X1......X7 bo SW1 to wlacznik wylacznik tak ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy samochodowego wzmacniacza 2-kanałowego opartego na układzie TDA7294 zasilanego napięciem 12 V. Poruszono kwestie doboru elementów pasywnych (rezystorów, kondensatorów) wraz z ich wartościami oraz schematów ideowych i roboczych, w tym gotowych wzorów płytek PCB do wykonania metodą termotransferu. Wskazano na problem zasilania układu, który wymaga symetrycznego napięcia (+/masa/-), co w samochodzie rozwiązuje się poprzez zastosowanie przetwornicy napięcia. Podano linki do dokumentacji i schematów, m.in. do klasycznej aplikacji TDA7294 oraz do przetwornicy dedykowanej do tego wzmacniacza. Omówiono możliwość pracy z głośnikami 4 Ω i 8 Ω oraz sposób realizacji wzmacniacza stereo przez dwa układy TDA7294 bez mostkowania. Przedstawiono listę elementów z rosyjskiej strony z wartościami rezystorów i kondensatorów oraz pytanie o moc rezystorów (0,125 W, 0,25 W, 0,5 W, 1 W). Użytkownik poszukuje także wyjaśnień dotyczących oznaczeń na schematach i funkcji poszczególnych elementów, np. końcówek X1–X7 oraz przełącznika SW1. Wskazano na dostępność katalogu TDA7294 z podstawowymi schematami oraz na forum elektroda.pl, gdzie omawiane są szczegóły dotyczące przetwornic i wzmacniaczy samochodowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA