logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz WE - potrzebna pomoc przy obliczeniach wstepnych.

Adixc 26 Kwi 2007 12:50 6362 11
REKLAMA
  • #1 3823156
    Adixc
    Poziom 13  
    Witam!
    Potrzebuje pomocy przy zadaniu z laboratorium elektroniki. Jestem informatykiem i takie zagadnienia sprawiaja mi trudnosci, chodz Wam moga wydac sie bardzo latwe. Musze zaznaczyc ze nie chodzi mi o same wyniki koncowe tylko o sposob wyliczania tych wartosci krok po kroku bo musze to opanowac.

Zadanie jest nastepujące:
    Obliczyc takie wartosci elementow Rc i C2 aby napieciowe wzmocnienie skuteczne kuef0 bylo rowne 9, oraz dolna czestotliwosc graniczna fd3dB byla rowna 25 Hz.
    Przyjac ze h21e tranzystora BC 147 wynosi 370.
    Obliczyc fg3dB zaprojektowanego ukladu.

Ponizej zalaczam schemat ukladu. Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc w tym temacie poniewaz sam nie moge niestety tego ruszyc :(

Pozdrawiam

• REKLAMA
  • #2 3823704
    JediMaster
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Rc=(9R2Uz)/(Uz+10Ube+10Ib*R2)

Uz=15V

Jeżeli chodzi o C2 to niestety nie mam pojęcia jak go policzyć, jest to kondensator sprzęgający, który służy tylko i wyłącznie do odizolowania napięcia stałego od zmiennego i szumów tranzystora.
  • #3 3823827
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Ten wzór na Rc jest błędny bo to chodzi o wzmocnienie skuteczne. Czyli z uwzględnieniem Rg i RL
    A wzór na C2 jest bajecznie prosty
    C2=1/(2* Π*Fd*(Rc+RL))

I mam pytanie czy schemat jest poprawny (wartości rezystorów w bazie i emiterze).
    Bo dla tych danych to Rc wychodzi ok. 503Ω
    Co jest trochę dziwne i praktycznie dyskwalifikuje ten układ jako wzmacniacz.
  • #4 3824540
    Adixc
    Poziom 13  
    Wielkie dzieki za zainteresowanie Panowie,
    teraz moja kolej na odpowiedzi, to moze po kolei:
    schemat jest napewno prawidłowy, co do tego nie ma watpliwosci bo dostalismy taki do zrealizowania od wykladowcy, zreszta znalazlem taki w skrypcie i internecie.
    jony - z tego co wiem to w innych grupach wartosc wyliczona odbiegala od tej stosowanej w praktyce wiec moze tu byc jakies odstepstwo - sam nie wiem jak to jest.
    Dlaczego ta wartosc jest dziwna i jaka powinna byc wartosc tego Rc zeby uklad nadawal sie na wzmacniacz? Jesli mozesz to napisz chociaz po krotce.
    I jaki jest wiec prawidlowy wzor na to Rc?? I skad w sumie biora sie te wzory na Rc i C2.
    Bardzo prosze o dalsza pomoc z zamian chetnie oddam punkty - chociaz tak moge sie odwdzieczyc ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3824928
    jony
    Specjalista elektronik
    Problem leży w tym że:.
    Prąd kolektora jest mały ( równy ok. Ic=900uA, to chyba umiesz policzyć).
    I wzmocnienie tez ma być małe.
    A dla uzyskania jak największego sygnału wyjściowego napięcie na kolektorze dobiera się z reguły cos w okolicy 0.5Uzas czyli 7.5V.
    A skoro wzmocnienie ma wynosić 9V/V(chodź wzmocnienie samego wzmacniacza musi wynosić ok. 17.5V/V , bo w układzie jest rezystor Rg) to i Rc musi być mała bo
    Ku=(Ic*Rc)/26mV=17.5V/V
    Rc=(ku/Ic)*26mV=(17.5/900uA)*26m=19.4K*26m=504ohm

Co dla prądu Ic=900uA da bardo wysokie napięcia na kolektorze (14.5V) a tym samym bardzo małą amplitudę sygnału wyjściowego.

Te 17.5V/V wzięło się z tego ze na wzmocnienie skuteczne duży wpływ ma Rg i Rwe wzmacniacza.
    Tu masz to dobrze opisane
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic723938.html#3721410
    Teraz nie mam ochoty tego opisać i z tego się dowiesz i obliczysz sobie te 17.5V/V
    A kondensator C2 decyduje o częstotliwości granicznej obwodu wyjściowego.
  • #6 3824996
    Adixc
    Poziom 13  
    Dziekuje jony!
    Podziekowanie i punkty juz do Ciebie powedrowaly,
    mam jeszcze pytanie - jakiego wzoru uzywasz do obliczania tego Rc?? Pisales na poczatku ze wzor ktory napisal JediMaster jest nieprawidlowy.. Jak powienien wiec wygladac? Jak bys mogl jeszcze to napisac bylo by super..
    Moze ktos ma jeszcze jakieg propozycje?

Dodano po 19 [minuty]:

Przepraszam nie zauwazylem ze juz napisales ten wzor. Tylko nie mam pewnosci co do tego wyliczenia Ic chyba zle sie za to zabieram..
  • #7 3825222
    jogiber
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam

Widzę bardzo ciekawą dyskusję dlatego sie zainteresowałem.
    Mógłbyś jony mi wyjaśnić w jaki sposób wyliczyłeś Ic, bo próbuję sam liczyć i nie wychodzi mi 900uA i jeszcze to Rc bo też nie wiem skąd się bierze 503ohm?

pozdro i dzieki za odp
  • REKLAMA
  • #8 3826585
    jony
    Specjalista elektronik
    jogiber napisał:

Mógłbyś jony mi wyjaśnić w jaki sposób wyliczyłeś Ic, bo próbuję sam liczyć i nie wychodzi mi 900uA

Podaj swój sposób a powiem ci gdzie robisz błąd. A może to ja machnąłem się w obliczeniach ( dokładnie to dla Ube=0.6V Ic=897uA).
  • #9 3827855
    jogiber
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Ja to liczę tak:

Ub=R2/(R1+R2)*Ec=3,75V

Rb=R1*R2/(R1+R2)=75k

Ib=Ub/Rb=0,05mA

Ic=Ib*Beta=0,05mA*370=18,5mA

Tylko nie wiem czy tak można. Jeśli nie to proszę o poprawkę i dokładne wyprowadzenie wzoru na Rc i Ic (Jeśli chodzi o te twoje wyliczenia jony to czy można to obliczyć nie wykorzystując potencjału termicznego?)

Dzięki serdeczne i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3828757
    jony
    Specjalista elektronik
    Zgodnie z zasadą Thevenina rezystory R1 i R2 można zastąpić jednym rezystorem Rb i jednym źródłem napięcia Eth.
    Gdzie:
    Rb=R1||R2=300k||100k=75K
    $$Eth=Ucc*\frac{R2}{R2+R1}=3.75V$$

Po tych zmianach schemat będzie wyglądał tak

I dla oczka wejściowego możemy napisać zgodnie z II prawem kirchhoffa.
    Eth=Rb*Ib+Ube+Ie*Re
    Uwzględniając ze
    Ie=Ic+Ib=β*Ib+Ib=(β+1)*Ib
    teraz mamy
    Eth=Rb*Ib+Ube+(β+1)Ib*Re
    Skąd możemy wyznaczyć już Ib
    $$Ib=\frac{(Eth-Ube )}{Rb+(beta+1)*Re}=2.42uA$$

I prąd kolektora Ic
    $$Ic=beta*Ib=\frac{beta*(Eb-Ube )}{Rb+(beta+1)*Re}=897uA$$

teraz sprawa Rc
    I tego wzoru:
    Rc=(ku/Ic)*26mV

Na początek obliczmy rezystancje wejściową naszego wzmacniacza.
    Rwe=RB1||RB2||RweT
    RweT=(β+1)*re
    gdzie re to rezystancia wewnętrzna emitera równa
    re=26mV/Ic

RweT=371*29=10.75K
    I Rwe
    Rwe=75K||10.75K=9.4K

I teraz bardzo ważne
    Rezystancja generatora Rg z rezystancją wejściowa wzmacniacza Rwe, tworzy dzielnik napięć, który zmniejsza sygnał podawany z generatora na bazę tranzystora.
    "Wzmocnienie" tego dzielnika wynosi: k=Rwe/(Rg+Rwe)=9.4K/(10K+9.4k)=9.4k/19.4k=0.484

Wzmocnienie skuteczne wynosi:
    Kus=K*Ku
    gdzie
    Ku to wzmocnienie samego wzmacniacza tranzystorowego (gdy Rg=0)
    Ku=Rc/re

W tym przykładzie Kus ma być równe 9V/V
    czyli wzmocnienie tranzystora ku musi byc równe
    Ku=Kus/K=9/0.484=18.6V/V

I teraz wyznaczamy Rc ( chodź tak na prawdę to jeszcze nie Rc tylko Ro)
    Ku=Rc/re
    Rc=re*ku=29*18.6V/V=539ohm

Dokładną wartość można by było wyznaczyć uwzględniając RL
    Ro=539ohm
    Ro=Rc||RL
    Rc=(Ro*RL)/(RL-Ro)=542ohm=510 lub 560 (najbliższe wartości z szeregu E24)
    Jak widać dokładne wartość jest trochę inna niż moja poprzednia wartość.
    No i jak widać nie da sie pozbyć potencjału termicznego.
    Bo i tak on występuje we wzorze na re
    Układ można by było zaprojektować trachei inaczej.
    Wstawiając szeregowo z kondensatorem Ce rezystor Rf
    I wtedy wzór na wzmocnienie
    Ku=Ro/(re+Rf)
    I tak wstawiając Rc=7.5K
    co da Ro=6.9K
    I teraz dobrać Rf by by ku wyniosło 10.5V
    Rf wyjdzie z 620ohm
  • #11 3830422
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    witam
    @jony
    Mógłbyś podać mi książkę dzięki której tak dobrze opanowałeś wzmacniacze RC. (jeśli z jakieś kożystałeś )

Pzd.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczeń wstępnych elementów wzmacniacza tranzystorowego na tranzystorze BC147, ze szczególnym uwzględnieniem doboru rezystora kolektora Rc oraz kondensatora sprzęgającego C2. Zadanie polega na uzyskaniu skutecznego wzmocnienia napięciowego Kuef0 równego 9 oraz dolnej częstotliwości granicznej f d3dB = 25 Hz. Wskazano, że wzór na Rc powinien uwzględniać prąd kolektora Ic oraz napięcie termiczne (26 mV), a także wpływ rezystancji wejściowej wzmacniacza Rwe i rezystora generatora Rg, które tworzą dzielnik napięć obniżający sygnał na bazie tranzystora. Prąd kolektora Ic wyliczono na około 900 µA, co prowadzi do wartości Rc około 503 Ω, jednak ta wartość jest krytykowana jako nieoptymalna dla praktycznego wzmacniacza ze względu na wysokie napięcie na kolektorze i ograniczoną amplitudę sygnału wyjściowego. Kondensator C2 oblicza się ze wzoru C2 = 1/(2π f d3dB (Rc + RL)), gdzie RL to rezystancja obciążenia. W dyskusji pojawiły się także metody obliczania prądu bazy Ib i kolektora Ic z wykorzystaniem dzielnika napięć na rezystorach bazy (R1, R2) oraz uwzględnieniem wzmocnienia prądowego β (hFE) tranzystora. Podano również schemat zastępczy z wykorzystaniem twierdzenia Thevenina dla obliczeń prądu bazy. Wskazano źródła literaturowe i artykuły online dotyczące wzmacniaczy tranzystorowych i obliczeń elementów RC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA