logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MINOLTA Di350 - jak usunąć zanieczyszczenia na wydrukach?

Paweł1000 26 Kwi 2007 18:37 1235 6
REKLAMA
  • #1 3824137
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    jak w temacie, podczas kserowania na wydrukach są jakieś syfki, syfki są takie same na wszystkich kopiach, czyściłem lustra ale nie za bardzo to pomaga. Dodam że syfki występują także z wydruku z komputera (kserokopiarka ma kontroler druku), podmieniałem moduły będna, na nic to się zdało, zastanawiam się czy może jest jakiś syf na laserze, ale nie wiem, w minoltę bawię się od dwóch miesięcy, więc jeszcze nie poznałem jej dostatecznie. może ktoś zechce mi pomóc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3824306
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Jeśli "syfki" są w jednakowych odstępach , powtarzają sie cyklicznie i występują pomimo wymiany bębna to znaczy, że są na wałku teflonowym :D
  • REKLAMA
  • #3 3824427
    Paweł1000
    Poziom 26  
    niestety syfki są tylko w jednym miejscu, tak że jak kseruję A3 to syfki się nie powtarzają. A co do pieca to cały rozkręcałem przy okazji wymiany teflonu.
  • #4 3824694
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    załącz skana kopii to będzie do czego się odnieść. Nie pisałeś czy jest to na początku, na końcu, czy jest to pasek, kropki czy co innego. A może gdzieś kartka przyciera i rozmazuje ci obraz? Może toner się osypuje i kartka strąca jego odrobinki na początek kopii? Możliwości ci od groma :-)

C.
  • REKLAMA
  • #5 3824741
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Jeżeli syfki powstają także podczas wydruku z komputera to lustra możesz sobie odpuścić.
    załącz skan tak jak napisał copyman.
  • REKLAMA
  • #6 3824881
    Paweł1000
    Poziom 26  
    dziękuję za zainteresowanie, syfki są mniej więcej na środku kartki A4, jak drukuję na A3 to są dokładnie w tym samym miejscu mierząc od brzegu kartki (druga połowa kartki jest pozbawiona syfków), wyglądają jak delikatne przypruszenia, występują tak samo na każdej kartce, jutro zrobię skan.
  • #7 3830086
    Paweł1000
    Poziom 26  
    marek216 miał rację, wina była w utrwalaniu, pisałem że utrwalanie było robione, ale się machnąłem z inną taką samą minoltą, mam ich kilka i czasem się mylę która to która.

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu Minolta Di350 podczas kopiowania i drukowania pojawiają się powtarzające się zanieczyszczenia („syfki”) na wydrukach, które występują w tym samym miejscu na każdej kopii. Problem nie ustępuje po czyszczeniu luster ani wymianie modułów bębna. Zanieczyszczenia nie mają charakteru cyklicznego, co wyklucza uszkodzenie wałka teflonowego. Syfki pojawiają się zarówno przy kopiowaniu, jak i przy wydruku z komputera, co sugeruje, że przyczyną nie są lustra. Po analizie i dyskusji ustalono, że źródłem problemu jest moduł utrwalania (piec utrwalający), który wymagał naprawy lub wymiany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA