logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odszumić plik WAV w Matlabie? Instrukcja dla początkujących

kazik_ 26 Kwi 2007 19:25 3350 7
REKLAMA
  • #1 3824293
    kazik_
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    potrzebuję instrukcji obsługi, albo inaczej pomocy technicznej, w ww. temacie mam jakiś wave i potrzbuję go w jakiś sposób odszumić, jak to zrobić dodam że jestem zielony z matlaba, aha musi to być matlab. Plis help muszę to zrobić w miarę szybko, jak nie zrobię to mnie z budy wywalą, a jak bedę robił za wolno to mnie z roboty wywalą,
  • REKLAMA
  • #2 3824678
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    To teraz jedynie cieszyc sie, ze bedzie jedno wiecej wolne miejsce pracy. Z całym szacunkiem dla twojej osoby, ale szukasz frajera, ktory to za ciebie zrobi w 1005, bo jak widze nawet nie wiesz jak sie matlaba obsluguje. Moze popros o przeniesienie watku do dzialu biznes, i dodaj sume, ktora jestes w stanie zaplacic za czas osoby, ktora to zrobi.
  • REKLAMA
  • #3 3824978
    kazik_
    Poziom 13  
    no prawie, ale wiem jak załadować dźwięk, wiem gdzie szukać filtrów, tylko nie za bardzo słyszę różnicę w niby odfiltrowanym dźwięku, potrzebuję, wiedzieć co się stosuje w ww. przypadku. Także coś umiem ;-). potrzebuję aby mi ktoś pomógł tylko z tym filtrem no chyba sprawa nie jest zbyt skomplikowana, może to być naprawdę bardzo proste byle tylko usłyszeć jakąś różnicę, a frajerowi też nie zapłacę, poza tym założę się że dla kogoś kto się na tym zna nie tylko, w liczeniu, operacjach matematycznych i tego typu sprawach w matlabie, zajmie to kilka do kilkanaście minut aby podał mi nazwę filtra, a najlepiej aby wrzucił jego kod może być z płytki z dokumentacją, której niestety nie posiadam i muszę zawsze kogoś prosić o przykładowe helpy, ciao .
  • REKLAMA
  • #5 3825469
    kazik_
    Poziom 13  
    no to już coś wnosi ale nie wiem czy z dźwiękiem to się zgra, a może jeszcze mi ktoś powiedzieć co to znaczy wybielanie dźwięku????
  • REKLAMA
  • #6 3825473
    Oberon
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    wybielanie = likwidacja/niwelowanie szumu białego (ang white noise)

FFT znajduje zastosowanie zarowno w grafice jak i dzwieku (poczytaj o tym)

wlasnie szukam programu w matlabie bo kiedys takowy pisalem dzialajacy na grafice ..jak znajde to wrzuce

Ok cos znalazlem ale nie mam juz matlaba(krotko uzywalem) wiec nie wiem co to jest byc moze to to (ale nie mam takiej pewnosci i nie wiem czy wogole sie odpali) mozesz sprobowac najwyzej jak to nie to - to usuniesz z dysku (ale prawdopodobnie jest to FFt do odszumiania zdjec-choc pewnosci- jak pisalem nie mam)

PS. zglos sie na prv z mailem to podesle bo elektroda nie chce przyjac pliku z rozszerzeniem *.m :cry:

czolem
    Oberon
  • #7 3826114
    kazik_
    Poziom 13  
    Wiem , że istnieje filtr jakiegoś kolesia z dwuczłonowym nazwiskiem pochodzenia coś koło Rosji, jest w Matlabie, ale nie mogę go znaleźć. Może ktoś pomoże ??
  • #8 8014215
    diodka88
    Poziom 11  
    Czyżby chodziło o filtr anty aliasingowy Kotielnikowa-Shannona (ten pierwszy taki rosyjski..? )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu odszumiania pliku WAV w środowisku Matlab, skierowanego do początkującego użytkownika. Autor zna podstawy ładowania dźwięku i lokalizacji filtrów w Matlabie, lecz potrzebuje wskazówek dotyczących wyboru i zastosowania odpowiedniego filtra do redukcji szumu, aby usłyszeć wyraźną różnicę w dźwięku. Wskazano możliwość wykorzystania transformacji FFT (Fast Fourier Transform) do odszumiania, podkreślając, że FFT jest stosowane zarówno w przetwarzaniu obrazów, jak i dźwięku. Wyjaśniono pojęcie "wybielania dźwięku" jako eliminacji szumu białego (white noise). Wspomniano o filtrze antyaliasingowym Kotielnikowa-Shannona, który może być tym, o który pytał autor, jednak brak jest potwierdzenia jego dostępności i implementacji w Matlabie. Udostępniono sugestię poszukiwania gotowych skryptów lub przykładów filtrów w dokumentacji Matlab lub w sieci, z uwagi na brak posiadania własnej dokumentacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA