logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja regulatora mocy 44x8x24mm, 3 piny – triak czy tyrystor do grzałki?

fafal23 26 Kwi 2007 21:53 1482 1
REKLAMA
  • #1 3824926
    fafal23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!

Mam mały problem. Nie mam pojęcia co kryje się pod opisem Reg. mocy. jest to sześcian o bokach 44mm x 8mm x 24mm koloru czarnego. Wystają z niego trzy nóżki i żadnych opisów (Czarna skrzynka!).

Nie wiem czy może to być jakiś triak czy tyrystor, nie wiem czy można sterować kątem zapłonu za pomocą jednego rezystora (potencjometr) ale nie wydaje mi się. Pewnie to jakiś specjalistyczny układ.

Regulator ten steruje pracą grzałki (drutu oporowego) w odpowiednich chwilach (cykl automatyczny).

Bardzo proszę o pomoc!!!
    Pozdrawiam!!!
    Załączniki:
    • Identyfikacja regulatora mocy 44x8x24mm, 3 piny – triak czy tyrystor do grzałki? Sam układ regulacji.jpg (100.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3825250
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    jest to pewnie kompletny regulator na triaku... można je dostać w sklepach z częściami elektronicznymi. I do poprawnej pracy wystarczy właśnie tylko jeden potencjometr i ewentualnie jakiś dławik przeciw zakłuceniowy...
REKLAMA