logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

President Jackson 5x40 – czy można dodać trzecią dolną bandę przez diodę?

szakal234 11 Paź 2003 01:43 4407 9
REKLAMA
  • #1 356510
    szakal234
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Słuchajcie mam Jacksona 5cio czterdziestkowego i słyszałem od znajomych że jest możliwość dorobienia 3-ciej dolnej bandy przez dodanie diody, czy to jest prawda i jest to wykonalne :?: Prosze o informacje.

Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 358184
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    i dobzie slyszales
    Podeslij mi schemat to sobie przypomne jak to sie robi :)
    pozostanie jeszcze problem drobnej przerobki w zatrzasku daly -ale czego sie nie da zrobic lub popsuc :P
  • REKLAMA
  • #3 358197
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Można dorobić dolną czterdziestkę , ale nie radziłbym tam nikomu pracować.
    Jest to pasmo morskie (linii oceanicznych) i póżniej mogą być kłopoty.
    Miałem w ręku pismo ze skargą skierowane do polskiego PAR od linii włoskich na zakłócenia transmisji ze statku ze strony polskich stacji CB.
    A był tam cały nasłuch - łącznie z adresem zakłócającego!
  • REKLAMA
  • #5 359010
    szakal234
    Poziom 12  
    Witam ponownie dzięki za zainteresowanie oraz za przydatne stronki, teraz moge śmiało zacząć kolejne przeróbki bowiem mam ich już dość dużo na swoim koncie ale w słabszych modelach.
    A tak do tematu to mam w tym radiu drobny problemik a wiec dzieje mi sie coś takiego że gdy radio jest zimne to po naciśnięciu naśnej lekkie sprzęganie dopiero po okresie ok 1min przy naciśniętej nośnej ustaje albo przy dotyku tylnej części radia sprzęganie ustaje prawie przy każdej antenie a w mobilu to już nie mówie. Czy to może być spowodowane moimi wcześniejszymi przeróbkami m.in płynna regulacja mocy w AM oraz dodatkowy R.Beep oraz przeróbka mikrofonu marki Intek.

Za jakiekolwiek iformacje zgóry dziękuje i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #6 359137
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    byc moze spowodowane jest to wymiana mikrofonu ktory ma wieksze wzmocnienie mialem taki przypadek kiedys w lincolnie ,wymiana kabla do gruchy pomogla poniewaz oryginalny mial rzadszy ekran ja zastosowalem nowy kabel od klawiatury do kompa i spisywal sie idealnie bo mial podwojny ekran.Nie mozna rowniez wykluczyc ze to podwzbudzanie moze miec zwiazek z regulacja mocy.Pozdrawiam
  • #7 359272
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    Pokombinuj z masa w gruszce, tj punktem jej podpiecia(tzw. strojona masa).
    Wymiana kabelka napewno nie zaszkodzi -wczesniej organoleptycznie sprawdz jakosc ekranu kabelka.
    Mozesz takze dolozyc troche ekranu do samego mikrofonu-np blacha ocynkowana oczywiscie wewnatrz .
    Jezeli dodales wzmacniacz mcz. w radiu to zaekranuj =>zamknij w puszke -i poskracaj przewody polaczeniowe.Czasami pomaga:
    dolozenie kondziolka 1nF -jako blokujacy w mikrofonie pojemnosciowym,
    koralik ferytowy na przewodach sygnalowych i Uz=>zapewne sa takie zaraz za gniazdem mikrofonowym.
    Zyczac owocnych przerobek w Jacksonie ktore to radio uwazam osobiscie jako jedno z najlepszych propozycji w swojej klasie na rynku pozdrawiam serdecznie :>
  • #8 359663
    szakal234
    Poziom 12  
    Dzięki za propozycje kabel mam porządny ale jakoś nie pomyślałem o ekranie mikrofony wystarczyło kawałek blaszki aluminiowej i co prawda jeszce jak chodzi to sobie z dopałkiem to przy ok 150w jak jest zimne jeszcze troszke sprzęgnie ale to jest tylko moment. Teraz właśnie biore sie do małych przeróbek które podsunął mi c2h5oh (bez obrazy że tak na ty) Wrazie jakichkolwiek problemów i niejasności będe do was pisał w niedługim czasie. Jeśli macie jakieś jeszcze propozycję na ulepszenie mojego maleństwa to są one bardz mile widziane.

Serdeczne dzięki i pozdrowiam wszystkich CB-stów.
  • #9 359897
    szakal234
    Poziom 12  
    Cześć. Jak widać już powróciłem ponieważ pojawiły mi sie problemiki stronka którą podał c2h5oh http://members.tripod.com/~Malzev/cb-radio/jackson_.htm zawiera przeróbkę dodatkowej czterdziestki i poprostu jeszcze niewiem jak to dokładnie zrobić. Mam rośbę czy ktoś módłby mi przedstawić tą sprawe troszke jaśniej?
  • #10 824564
    Thenatoorat
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Mam Jacksona i w troszkę inny sposób znalazłem dodatkowe bodajże 18 kanałów. Trzeba gałke od zmiany band umieścić tak mniej więcej w środkowym połozeniu np pomiędzy bandą A I B wtedy na chyba pierwszych 18 kanałach jest szum i da się rozamawiać natomiast powyżej 18 jest już cisza

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości dodania trzeciej dolnej bandy 40-kanałowej w radiu CB President Jackson 5x40 poprzez zastosowanie diody. Potwierdzono, że taka modyfikacja jest technicznie wykonalna, jednak niezalecana ze względu na ryzyko zakłóceń pasma morskiego i potencjalne problemy prawne związane z zakłóceniami transmisji statków. Podano linki do schematów przeróbek radia Jackson, które mogą pomóc w realizacji modyfikacji. Wątek porusza także problemy z zakłóceniami i sprzęganiem sygnału w radiu, które mogą wynikać z wymiany mikrofonu na model o większym wzmocnieniu, niewłaściwego ekranowania kabla mikrofonowego lub przeróbek takich jak płynna regulacja mocy AM i dodatkowy R.Beep. Sugerowano poprawę ekranowania mikrofonu poprzez dodanie metalowej blaszki, wymianę kabla na ekranowany z podwójnym ekranem, zastosowanie kondensatora blokującego 1nF oraz ferrytowych koralików na przewodach sygnałowych. Jeden z użytkowników opisał alternatywną metodę uzyskania dodatkowych kanałów przez ustawienie gałki zmiany bandy w położeniu pośrednim, co pozwala na odbiór około 18 dodatkowych kanałów z szumem na niższych kanałach. Ogólnie radio President Jackson 5x40 jest oceniane jako solidne urządzenie w swojej klasie, a modyfikacje wymagają ostrożności i dobrej znajomości elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA