logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość odbioru AM w radiu CB President Jackson?

olo 19 Sty 2005 10:28 3474 23
REKLAMA
  • #1 1151488
    olo
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich zainteresowanych tematem.
    Posiadam wyżej wymienione CB i chyba każdy użytkownik tego radia może powiedzieć że radio to dziala świetnie na SSB oraz Fm lecz ma słaby detektor AM, odsłuch na tej modulacji jest fatalny, mało wyraźny i zniekształcony. Czy są jakieś sposoby poprawienia tej niedogodności??
  • REKLAMA
  • #2 1152468
    szakal234
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Bardzo ciekawy temat i problem wielu Cb-stów. Też posiadam Jacksona i AM jest fatalny. Dobrze sie tylko rozmawia jeśli ktoś z drugiej strony posiada Sadelte albo coś konkretnego. Słyszałem że mozna zmodernizować tor audio dla ulepszenia zrozumienia innych stacji.
    Też byłbym wdzięczny jakby ktoś poddał pomysł.

Pozdrawiam
    161 DM 021
  • #3 1154083
    olo
    Poziom 18  
    Czy naprawde nikt nigdy nie próbował zrobić pożądku z AM w Jacksonie? jakoś nie chce mi sie w to wierzyć
  • #4 1155703
    cbshogun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    ja mam jacksona i u mnie działa AM bardzo dobrze a mam go juz od 99r i nie narzekam.mam antene black pirat na wys 8 pietra do tego kabel rg213. i mikrofon DM510 .pozdrawiam
  • #5 1171772
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    A może po prostu radio jest już rozstrojone.Spotkałem się już z wieloma ulepszeniami w Jackson"ach i bardzo często prowadziły one do pogorszenia jakości odbioru. Zgadzam się z kolegami, że te radia chodzą dobrze.Pod warunkiem, że nikt nie próbuje poprawiać zestrojenia po firmie. To już nie jest prosta Onwa, w której można sobie pokręcić i prawie bez pomiarów wrócić do poprzednich ustawień. Sposób strojenia tego radia chyba jest na www.radio.org.pl. Ewentualnie gdyby była taka potrzeba to udostępnię. Co prawda w języku francuskim, ale wszystko da sie zrozumieć.
  • #6 1172570
    olo
    Poziom 18  
    Ale gdyby było rozstrojone to wstęgi i FM też chyba mialby słaby odsluch no chyba że się mylę. może jest rozstrojone a może trafił mi się egzemplaż z słabym detektorem AM albo co, ale poszukam opise zestrojenia i spróbuję
  • #7 1172939
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    AM jest w Jacksonie trochę "dziwny" ponieważ filtry pcz ograniczają pasmo przepuszczane i jest pobcinany.
    Odsłuch można poprawić odstrajając lekko odbiornik za pomocą pokrętła rit .
  • REKLAMA
  • #8 1176228
    szakal234
    Poziom 12  
    Tak zgodze się z jozefg ze AM jest dziwny przy jacksonie. Radio w na innych emisjach działa wyśmienicie ale AM jest fatalny. Odstrojenie się troszke od korespondenta pomaga ale jeśli ktoś nadaje z onwy i ma standardową modulacje ze zwykłego mikrofonu to jest czasami ciężko zrozumieć tą osobe nawet po lekkim odstrojeniu sie od niego. Ja już u siebie próbowałem założyć inny głośnik i do tego malutki kolektor powiem że troszke to pomogło ale jeszcze i tak nie jest rewelecja :( Ogólnie patrząc na to radio to jest ono bardzo dobre i oczywiście posiada jakieś minusy ale to jest do wytrzymania :)

Pozdrawiam.
  • #9 1176296
    jozefg
    W niektórych seriach Jacksonów występowały 2 problemy :
    -Zbyt wąskie dla AM i FM filtry (ale wtedy było extra dla ssb)
    -Marnej jakości głośniki (wymienia się głośnik na inny)
  • #10 1176314
    szakal234
    Poziom 12  
    Zgadza sie ja chyba trafiłem na takiego Jacksona. Bardzo wąsko chodzi na AM i FM ale na SSB to jest znakomity a głośnik to naprawde był fatalny strasznie sztywny to przy onwie już jest dużo lepszy :) Ja właśnie wymieniłem od onwy.

Pozdrawiam
  • #11 1176532
    olo
    Poziom 18  
    Ja też wymieniłem głośnik i jak wiadomo o wiele jest lepszy odsłuch na każdej modulacji, ale mimo to czasami jak rozmawiam z kimś kto nie ma nawet wzmocnienia to cięzko jest zrozumieć, podlączałem też jacksona do wzmacniacza z korektorem ale niestety podczas nadawania wszystko sięsprzęgało i nic z tego nie wyszło, natomiast przy odsłuchu odpowiednie ustawienie korektora dawało zadowalające efekty
  • REKLAMA
  • #12 1176575
    szakal234
    Poziom 12  
    No dokładnie olo ja zastosowałem taki malutki kolektor samochodowy na 12V ale patrząc na to z innej strony to i tak jest to niewygodne. Dobrym wyjściem było by zamontowanie czegoś w torze audio w radiu albo wykonać jakąś modernizacje emisji AM :) Tylko potrzeba nam kogoś sprytnego żeby nam doradził co zrobić.
  • REKLAMA
  • #13 1176627
    olo
    Poziom 18  
    No właśnie dokładnie tak, jakas przerobka toru AM by sie przydała, skoro jozefg mówi, że filtry są za wąskie to zrobić coś takiego żeby po przełączeniu na AM załączały sie filtry o szerszym pasmie które tam wstawimy a na SSB te które są oryginalnie:)pogłówkuje, poszukam moze cos z tego wyjdzie, moze ktoś jeszcze coś doradzi
  • #14 1260673
    Evangelo
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Ja bym podłączył DOBRY glosnik zewnetrzny...?
  • #15 1271624
    olo
    Poziom 18  
    No mam podłączony głośnik dobry i jest lepiej ale mimo wszystko jak ktoś nie ma wzmocnienia mikrofonu to i tak jest ciężko go zrozumieć
  • #16 1271656
    jozefg
    Delikatnie odstrój odbiornik tą małą gałką clarifiera i powinno się poprawić.
    A ingerencję w filtry odradzam - można pogorszyć SSB.
  • #17 1271695
    vy73
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jaka kolwiek zabawa cewkami z zasady konczy sie negatywnie ! Trzeba poprostu radzic sobie doraznie. Dobry glosnik zewnetrzny lub delikatne odstrojenie od korespondenta
  • #18 1271715
    yes2mike
    Ocena: 321
    Jest dziwny w nedznych imitacjach Jackson'ow sprzed nastu lat.
    Nie mowie dlatego, ze chce byc zlosliwy, ale taka jest prawda.

Mialem do niedawna to radio... Wyprodukowane zostalo we francji okolo 1994 roku (nie pamietam, moze wczesniej). Przez 10 lat nie mialem z nim ZADNEGO klopotu. Obecny wlasciciel tez jest zachwycony... Modulacja fabryczna byla tak glosna, ze naprawde zadko gala przekraczala 'godzine 12'.

A teraz ? A teraz Jackson ma 6 czterdziestek, siakies zielone wyswietlacze ... Tylko obudowa jest podobna - srodek juz nie.
  • #19 1272386
    olo
    Poziom 18  
    Wiecie ja posiadam tego starego Jacksona, jestem z radia bardzo zadowolony na SSB to jest poprostu igiełka, a z tym odstrajaniem to wiem i tym sie ratuje, tak mysle zeby wstawić szerszy filtr i przełączać miedzy tym co jest w radiu a tym co bym wstawił, wogole to radio jest troche poprzerabiane, wogóle to zaintrygowała mnie końcówka mocy, składa się z dwóch tranzystorów i wszystko było by oki gdyby nie to że na każdym z nich przyklejonę są jakby wnętrzności z rozwalonego innego tranzystora, wiem że ten opis jest mało obrazowy, jak bede teraz w domu ( za 2 tyg)to zamieszczę opisy i zobaczymy co wy o tym bedziecie mysleć, bo szczerze nie mam pojecia co to za patent jest:) prosze o polecienie jakiejs nazwy filtru ktory ma szersze pasmo dobre na AM.
  • #20 1273405
    yes2mike
    Ocena: 321
    Ale co tak na prawde z ta modulacja jest nie tak ? Rzęzi czy co ? O ile dobrze pamietam - rzęrzącą modulacje mieli wszyscy moi sasiedzi, ktorzy kombinowali z koncowkami mocy (np. ze skrocona moca rzezili).
  • #21 1274101
    olo
    Poziom 18  
    Z moja modulacją wszystko jest wporządku, tylko tak jak pisałem odsłuch na Amie jest taki stłumiony, a to co tyczy się końcówki mocy co napisałem wyżej to nie ma nic wspólnego z tematem, poprostu postanowilem skozystac z okazji i wspomniałem o koncówce mocy w moim radiu bo dla mnie jest ona trochę "dziwnie" zrobiona
  • #22 1274121
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    tam na driverze i PA przyklejone są diody i mierzą one temperaturę tranzystorów, nieraz zdarzają się uszkodzenia tych diód i wtedy nie ma mocy wyjściowej.
  • #23 1274340
    olo
    Poziom 18  
    Dzięki serdeczne kolego, już teraz wiem co to jest na tej końcówce,a ja myslałem że to jakaś dziwna przeróbka zrobiona przez poprzedniego właściciela radia:)
  • #24 1300067
    awan
    Poziom 12  
    jak by co to do poprawienia odsłuchu wstawia się kondzorka w szereg z głośnikiem i po kłopocie.głośnik staję się bardziej sopranowy i ogranicza wszystkie śmieci!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem słabej jakości odbioru modulacji AM w radiu CB President Jackson, które dobrze działa na SSB i FM, ale ma fatalny, zniekształcony odsłuch AM. Użytkownicy wskazują, że przyczyną mogą być zbyt wąskie filtry pasmowe w torze audio, które ograniczają pasmo przepuszczane dla AM, a także niskiej jakości oryginalne głośniki. Proponowane rozwiązania to delikatne odstrojenie odbiornika za pomocą pokrętła RIT (clarifier), wymiana głośnika na lepszy lub zewnętrzny, zastosowanie małego kolektora samochodowego 12V oraz wstawienie kondensatora szeregowo z głośnikiem, co poprawia sopran i redukuje zakłócenia. Dyskutowano także o możliwości modernizacji toru audio, np. wprowadzeniu przełączanych filtrów o szerszym paśmie dla AM, jednak ingerencje w filtry mogą pogorszyć odbiór SSB. Wspomniano, że niektóre serie Jacksonów miały problemy z filtrami i głośnikami. Dodatkowo omówiono nietypową budowę końcówki mocy z dwoma tranzystorami i przyklejonymi diodami pomiaru temperatury, co nie wpływa na problem AM. Ogólnie radio jest cenione za jakość SSB, a problemy z AM można częściowo złagodzić przez wymienione metody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA