logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustabilizować działanie przekaźnika IR na sygnał z pilota?

pawelszostkiewicz 28 Kwi 2007 18:21 1349 6
  • #1 3829787
    pawelszostkiewicz
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam. Złożyłem ten prosty układzik działa ale przekaźnik gdy wysyłam sygnał z pilota i cały czas trzymam to przekaźnik załancza ale impulsowo z dość duża częstotliwością jak to naprawić?? Czego tu brakuje?? Chce aby zwierał tak długa jak ja trzymam lub po jednym naciśnięciu załanczał a po drugim rozłanczał dowolnym pilotem. Z góry dziękuje za odpowiedz.
    Załączniki:
    • Jak ustabilizować działanie przekaźnika IR na sygnał z pilota? 91_1151882462.gif (3.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 3829812
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Dołóż elektrolit między bazę i emiter tranzystora - wartość dobierz. Działać może tylko po naciśnięciu - na drugi sposób to niemożliwe. Potrzebny by był dodatkowy przerzutnik.
  • Pomocny post
    #3 3829819
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Zrób tak, wartości RC dobierz eksperymentalnie.
    Załączniki:
    • Jak ustabilizować działanie przekaźnika IR na sygnał z pilota? przekaznik1234.gif (2.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3829906
    pawelszostkiewicz
    Poziom 15  
    Dzięki za pomoc działa. A co trzeba by zmienić, dołożyć aby po jednym naciśnięciu załączał a po drugim rozłączał dowolnym pilotem??
  • #5 3829908
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    Przerzutnik typu T.. w kwietniowym numerze EDW jest taki układ.

Dodano po 1 [minuty]:

Licznik CD4017, wyjscie nr 2 podłączasz na tranzystor, wyjscie 3 do resetu a z odbiornika IRED impulsy dajesz na wejscie zegarowe.
  • #6 3829963
    pawelszostkiewicz
    Poziom 15  
    A moge prosic o jakis prosty schemacik??
  • #7 3832204
    pawelszostkiewicz
    Poziom 15  
    Sciagnelem schemat z edw ale tam niema opisanych elemetow Moze ktos mi pomoc??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niestabilnego działania przekaźnika IR sterowanego sygnałem z pilota, który przy długim przytrzymaniu przycisku załącza przekaźnik impulsowo z dużą częstotliwością. Rozwiązaniem jest dołożenie kondensatora elektrolitycznego między bazę a emiter tranzystora, co stabilizuje sygnał. Wartość elementów RC należy dobrać eksperymentalnie. Aby uzyskać funkcję bistabilną, czyli załączenie przekaźnika po pierwszym naciśnięciu i rozłączenie po drugim, konieczne jest zastosowanie przerzutnika typu T lub licznika CD4017. Układ ten można znaleźć w kwietniowym numerze czasopisma Elektronika dla Wszystkich (EDW). Wyjścia licznika podłącza się do tranzystora i do resetu, a impulsy z odbiornika IR kieruje na wejście zegarowe. Autor prosił o schemat, jednak dostępny w EDW nie zawiera opisów elementów, co utrudnia samodzielne wykonanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA