Jest to zdalne sterowanie dowolnym pilotem RTV. Pilot musi działać na częstotliwości około 36kHz, ponieważ w moim układzie taki odbiornik zastosowałem jest to popularny TFMS 5360. Postanowiłem zrobić coś bardziej funkcjonalnego i prostego. Uzyskałem prostotę układu dzięki układowi scalonemu CD4017 (jest to moja najbardziej ulubiona kostka). Układ posiada aż cztery funkcje:
1.) Wyłączone wszystkie przekaźniki
2.) Załączone wszystkie przekaźniki PK1 i PK2
3.) Załączony przekaźnik PK1
4.) Załączony przekaźnik PK2
W przedstawionych zdjęciach jest tylko jeden przekaźnik, ponieważ nie potrzebowałem aż dwóch przekaźników. W załącznikach są przedstawiony schemat ideowy układu elektronicznego, płytka drukowana i naturalnie zdjęcia układu.
Opis układu elektronicznego:
Sygnał od pilota RTV jest odbierany przez odbiornik podczerwieni TFMS (36kHz). Następnie US3 steruje tranzystorem T1, który otwiera się i steruje odpowiednio wejście CLK. Za każdym naciśnięciem przycisku pilota jest podawany impuls, który przełącza wyjścia układu scalonego na następne. Za pomocą diod są sterowane tranzystory T2 i T3. Diody D4 i D6 zapobiegają nieodwracalnemu uszkodzeniu układu scalonego. Diody LED D6 i D9 sygnalizują załączenie przekaźników. Zasilanie układu elektronicznego jest zrealizowane dzięki stabilizatorą US1 i US2. Dzięki tym stabilizatorą możemy uzyskać napięcie stałe 12V do zasilania przekaźnikowi układu scalonego i 5V do zasilania odbiornika podczerwieni. Kondensatory C1, C2, C3, C4, C5, C6 filtrują napięcie.
Konstrukcja układu elektronicznego:
Tak jak już wspomniałem układ elektroniczny zmodernizowałem dla swoich potrzeb i zastosowałem tylko jeden przekaźnik. Uzyskałem tylko przełącznik typu ON/OFF. W schemacie ideowym jest przedstawiona druga wersja układu elektronicznego. I z powodzeniem przyda się każdemu elektronikowi;)
Fajne? Ranking DIY
</center>