logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;)

Mariuszek15 10 Kwi 2007 14:03 25042 36
  • Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;)
    Jest to zdalne sterowanie dowolnym pilotem RTV. Pilot musi działać na częstotliwości około 36kHz, ponieważ w moim układzie taki odbiornik zastosowałem jest to popularny TFMS 5360. Postanowiłem zrobić coś bardziej funkcjonalnego i prostego. Uzyskałem prostotę układu dzięki układowi scalonemu CD4017 (jest to moja najbardziej ulubiona kostka). Układ posiada aż cztery funkcje:

1.) Wyłączone wszystkie przekaźniki
    2.) Załączone wszystkie przekaźniki PK1 i PK2
    3.) Załączony przekaźnik PK1
    4.) Załączony przekaźnik PK2

W przedstawionych zdjęciach jest tylko jeden przekaźnik, ponieważ nie potrzebowałem aż dwóch przekaźników. W załącznikach są przedstawiony schemat ideowy układu elektronicznego, płytka drukowana i naturalnie zdjęcia układu.

Opis układu elektronicznego:

Sygnał od pilota RTV jest odbierany przez odbiornik podczerwieni TFMS (36kHz). Następnie US3 steruje tranzystorem T1, który otwiera się i steruje odpowiednio wejście CLK. Za każdym naciśnięciem przycisku pilota jest podawany impuls, który przełącza wyjścia układu scalonego na następne. Za pomocą diod są sterowane tranzystory T2 i T3. Diody D4 i D6 zapobiegają nieodwracalnemu uszkodzeniu układu scalonego. Diody LED D6 i D9 sygnalizują załączenie przekaźników. Zasilanie układu elektronicznego jest zrealizowane dzięki stabilizatorą US1 i US2. Dzięki tym stabilizatorą możemy uzyskać napięcie stałe 12V do zasilania przekaźnikowi układu scalonego i 5V do zasilania odbiornika podczerwieni. Kondensatory C1, C2, C3, C4, C5, C6 filtrują napięcie.

Konstrukcja układu elektronicznego:

Tak jak już wspomniałem układ elektroniczny zmodernizowałem dla swoich potrzeb i zastosowałem tylko jeden przekaźnik. Uzyskałem tylko przełącznik typu ON/OFF. W schemacie ideowym jest przedstawiona druga wersja układu elektronicznego. I z powodzeniem przyda się każdemu elektronikowi;)
    Załączniki:
    • Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;) zdjęcie 2.JPG (62.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;) zdjęcie 5.JPG (51.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;) zdjęcie 3.JPG (60.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;) zdjęcie 1.JPG (56.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;) schemat ideowy.JPG (306.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Mariuszek15 napisał 961 postów o ocenie 49, pomógł 16 razy. Jest z nami od 2005 roku.
  • #2 3772932
    Adrianot
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Bardzo fajne, napisz może jeszcze do czego tego używasz.
  • #3 3772976
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Używam do sterowania swoich urządzeń elektronicznych. A dla leniuchów polecam sterowanie za pomocą mojego układu lampką nocna. Układ bardzo dobrze pracuje:)
  • #4 3773347
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Projekt bardzo fajny, tylko mam małą sugestię dotyczącą nazwy: jak przeczytałem temat to miałem wrażenie że celem jest tu pilot,a nie odbiornik... może zmień wyraz "na" na "przez" albo coś w tym stylu...

Sorry za offtop
  • #5 3773404
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    Mariuszek15 napisał:
    Cytat:
    Układ posiada aż cztery funkcje:

1.) Wykańczanie wszystkich przekaźników

Hmmm biedne przekazniki... Czy moze to jakis blad?
  • #6 3773455
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Błąd. Oj ten Microsoft Word poprawił błąd a ja go nie zauważyłem:) electro_Nick dzięki za korekcje textu.
  • #7 3773764
    drakon3
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Ej, a ma ona może funkcje wykańczania teściowej???
    Taki żart..

Ale pomysł ciekawy. Ja wybiore chyba ten wariant dla leniwych.
  • #8 3773961
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    A więc jak go sie programuje ? :P
    Co do konstrukcji to nawet fajne i przydatne :)
    Jak on działa ? Ile trzymasz guzik tyle jest zalączony czy 1 wcisniecie to wlacznie a drugie wylaczenie ?
  • #9 3774014
    transwormatolek
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Podobny układ jest w kwietniowej Elektronice dla Wszystkich :wink: Tylko że tam jest jeszcze odwód powodujący działanie przełącznika tylko przy dłuższym przyciśnięciu przycisku na pilocie. Jedną z większych wad (która czasem jest zaletą) tak prostych układów jest reagowanie na sygnały z dowolnego pilota pracującego na częstotliwości zastosowanego odbiornika podczerwieni.
  • #10 3774059
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Naciskasz dowolny przycisk załącza się konkretna funkcja następnie kolejne naciśnięcia przycisku zmieniają funkcje na następne i tak dalej:)
  • #11 3774120
    wspol_nik
    Poziom 25  
    Ocena: 20
    Witam.
    Pomysł trafiony i bardzo prosty. Nie tylko dla leniwych ale może być przydatny również dla niepełno sprawnych /myślę o sobie/. Rozbudowa i zastosowanie pobudza wyobrażnię. Gratuluję pomysłu. :idea:
    Pozdr. wsp :D:D
  • #12 3774219
    trailong
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    A czy jest możliwość rozbudowania tego na więcej niż 2 przekaźniki?
  • #13 3774903
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    odbiera wszystkie sygnały IR, z każdego pilota, prawda?
    Czyli chcąc ściszyc wieże przy okazji właczałaby mi się lampka.Zbyt ogólnikowe podejście do sprawy jak dla mnie. Widze w tej roli attiny reagującego na konkretny kod, konkretnego pilota:)
  • #14 3774996
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Czy to tylko na schemacie masz kondensatory 10pF przy stabilizatorach? Taka pojemnosc nie ma sensu. Daje sie ok 10-100nF.
  • #15 3775019
    zydek89
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    mam jedno pytanie
    jak bym chcial podlaczyc 3 żarówki np. zielona czerwoną i niebieską ;]
    tzn że jak bym chcial włączyć niebieską to pierw musze zapalić zieloną i czerwoną.. tak? czy np. jednym klawiszem pilota zapalam zielona a innym czerwoną?
    ( to jest tylko przyklad o co mi chodzi.. nie śmiejcie się :D )
    a drugie pytanie
    to ile cię to wynioslo? ;>
  • #16 3777850
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    PLUS - układ reaguje na dowolnego pilota
    MINUS - układ reaguje na DOWOLNY kod pilota a to w wielu wypadkach może stanowić spory problem dla kogoś kto chciałby go używać.

Mimo wszystko gratulacje dla Kolegi za ciekawy pomysł, który zrealizują z pewnością osoby nie mające dostępu do najprostszego choćby programatora. Zresztą cena elementów - ok 10zł też zachęca do budowy tego układu.

Proponuję jednak małą modernizację:
    -niepotrzebnie zasilasz przekaźniki przez stabilizator 12V. Mogą być zasilone napięciem niestabilizowanym nawet wyższym o pare V niż ich znamionowe. Uważam że 7812 jest tam całkowicie zbędny.
    -stabilizator LM7805 zamień na jego mniejszą wersję 78L05, w zupełności tu wystarczy.
    - o ile się nie myle to 4017 powinno być zasilone z 5V... Ale nie mam przed sobą noty więc nie będę się kłócić

Pozdrawiam:)
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #17 3778836
    Boleslaw666
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    tehaceole napisał:
    - o ile się nie myle to 4017 powinno być zasilone z 5V... Ale nie mam przed sobą noty więc nie będę się kłócić

cytat z noty katalogowej:
    -"wide supply voltage range: 3V to 15V"

Pozdrawiam:D
  • #18 3782368
    seba0101
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Pomysł fajny ale może przyznałbyś się, czy wykonywanie obojętnie jakiej funkcji z pilota, powoduje reakcję twojego układu. Jeżeli tak to projekt fajny ale tylko na papierze. Lepiej byłoby sprecyzować konkretną częstotliwość na którą będzie reagował. Np. wciskam VCR i mam przekaźnik załączony i w przeciwną stronę. Ogólnie układ bardzo pomysłowy warto coś takiego rozwijać bo przecież obecnie ludzie wolą tryb siedzący, a przy pomocy takiego układu można zrealizować wiele ciekawych pomysłów. Pozdrawiam
  • #19 3783031
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Jakbys lepiej przyjrzal sie schematowi to zobaczylbys ze tak prosty uklad nie rozroznia rozkazow wysylanych z pilota.
    Prawie wszystkie piloty pracuja na tej samej czestotliwosci, rozni je tylko wysylany kod, odpowiedzialny za poszczegolne funkcje.
  • #20 3805496
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    trailong tak jest możliwe najwięcej da się 10 przekaźników, ponieważ kostka 4017 ma właśnie tyle wyjść.

zydek89 wszystkie elementy miałem już w laboratorium:), Ale cały koszt powinien wyjść nie więcej niż 12zł.

curek schemat jest pod zdjęciami:) proszę przeglądać dokładnie cały post:)
  • #21 3818807
    Dawid _ amator
    Poziom 13  
    Witam

Zlożyłem owy układ i chce się nim pochwalić ale uważam że nie opłaca się do tego robić nowego tematu więc dam tutaj ;)

Na wstępie napisze że mam 13 lat , może dzięki temu nie bedziecie się śmiać ;]

Schemat mam troche inny niż wyżej , bo z kwietniowego EdW .
    Stan wyświetlają dwie diody LED , gdy pali się czerwona ułkad się "zamyka" a gdy świeci się zielona przekaźnik się "otwiera".

Nom , niema przekaźnika xD kupie go jutro bo niemam aktualnie zadnego ale w płytce wywierciłem już dziurki i są ścieżki na niego .

Płytke właśnie wytrawiłem (2 w życiu ;P) więc to też mój sukces .

No i niemam raczej co pisać zasada działania taka jak u kolegi Mariuszka15 ;)
    Załączniki:
    • Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;) phto0003_1113.jpg (19.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;) phto0002_1711.jpg (17.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;) phto0001_1325.jpg (20.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 4026859
    kaka22
    Poziom 18  
    Czy ten układ zadziała z pilotem o kodzie RC5? I jak to się odbywa? Np. Przycisne "3" na pilocie i załączy mi się 1 przekaźnik - czyli na chybił trafił? Bo czegoś takiego szukałem żeby nie trzeba bylo programować.
  • #23 4027310
    luklukluk
    Uczeń
    Ocena: 5
    Dawid _ amator

moze jakis schemat tego
  • #24 4028793
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    luklukluk Schemat ideowy jest pod zdjęciami:) Prosze przeglądajcie cały post dokładnie:)
  • #25 4084060
    ciszex
    Poziom 11  
    extra projekt!!
    Jak zrobić aby przełącznik działął tylko po naciśnięciu konkretnego przycisku np. "shift"
    Problem wziął się z tąd, iż odbiornik znajdowałby się obok wiezy i nie chciałbym aby światło w pokoju gasiło/zapalało mi się po naciśnięciu obojętnie jakigoś przycisku

Mój pilot to: EUR7711060 PILOT PANASONIC wieża to SA-PM28
    <center>Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;) Zdalne sterowanie z dowolnego pilota RTV ;)</center>
  • #26 4084079
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Tutaj już by należało użyć mikrokontrolera. Naprzykład ATMEGE 8:)
  • #28 4084196
    Villen
    Poziom 21  
    Ocena: 509
    ATmega8 to przerost formy nad treścią, no chyba że komuś potrzebna jest możliwość sterowania większą liczbą przekaźników. W pozostałych przypadkach IMO atiny 2313 jest wystarczający, z dużym zapasem.

Nie wstarczy wlutować. Szczególnie w przypadku Atmegi, gdzie położenie pinów zasilających jest nieco inne niż w większości układów, gdzie zazwyczaj używane są skrajne "nóżki".

Program jest raczej prosty, ale albo trzeba znaleść gdzieś w necie numery rozkazów standardu Rc5, albo napisać sobie prosty program - "tester" pilotów, który będzie wyświetlał numer odebranego rozkazu np na wyświetlaczu LCD. Nie pamiętam dokładnie, ale trzeba też chyba przyjąć korekte pewną, bo o ile się nie myle, to w standardzie Rc5 na iluśtam pierwszych bitach nadawany jest adres urządzenia.

Pozdrawiam, Janusz
  • #29 4084197
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Nie! Układ trzeba zmodernizować. Nie możesz po prostu go zmienić, na co innego. Trzeba narysować inny schemat i napisać program na uC w c++ lub bascormie.Język jest oczywiście dowolny. Na elektrodzie możesz znaleźć dużo schematów i wsady do uC działających na wybrany przycisk z pilota.
  • #30 4084276
    Villen
    Poziom 21  
    Ocena: 509
    Gdyby tylko w tym urządzeniu był układ 20nóżkowy z zasilaniem na skrajnych pinach to nie trzebaby było nic zmieniac :P

W ogóle jakoś nie lubię cyfrowych elementów dyskretnych, be :P Mikrokontrolery w wielu przypadkach tańsze (Attiny2313 <5zł) i duuuuuużo elastyczniejsze :)

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt prostego układu do zdalnego sterowania urządzeniami elektronicznymi za pomocą dowolnego pilota RTV pracującego na częstotliwości około 36 kHz, wykorzystującego odbiornik podczerwieni TFMS 5360 oraz układ scalony CD4017. Układ oferuje cztery funkcje sterowania przekaźnikami: wyłączenie wszystkich, załączenie obu (PK1 i PK2), załączenie tylko PK1 lub tylko PK2. Sterowanie odbywa się poprzez kolejne naciśnięcia dowolnego przycisku pilota, które zmieniają stan przekaźników w cyklu. Projekt jest tani i prosty, jednak reaguje na sygnały z każdego pilota na tej samej częstotliwości, co może powodować niezamierzone przełączanie. Dyskutowano możliwość rozbudowy do 10 przekaźników, ograniczoną liczbą wyjść CD4017. Wskazano, że dla precyzyjnego sterowania wybranym przyciskiem pilota konieczne jest zastosowanie mikrokontrolera (np. ATmega8 lub Attiny2313) i programowanie odbioru kodów IR, np. standardu RC5. Poruszono kwestie doboru elementów, takich jak wartości kondensatorów przy stabilizatorach, zamiana stabilizatora LM7805 na 78L05, oraz zasilanie przekaźników bezpośrednio z napięcia niestabilizowanego. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z budowy, modyfikacji i problemami z kompatybilnością odbiorników IR (np. TSOP31236). Projekt jest polecany dla osób bez dostępu do programatora, ceniących prostotę i niskie koszty, ale z ograniczeniami funkcjonalnymi wynikającymi z braku selektywności sygnału pilota.
REKLAMA