logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 3052 - czy warto do dużej ilości druku za 1700 zł?

ciubas 28 Kwi 2007 19:15 3365 8
REKLAMA
  • #1 3829926
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    HP LaserJet 3052 tani i dobry kombajn?

witam, poszukuje dobrego rozwiazania do duzej ilosci druku

uzpelniony toner (wloz i uzywaj) kosztuje do niego okolo 60zl.

myslalem nad kolorowa drukarka laserowa i mniejszym kombajnem ale nie potrafie nic dobrego znalezc. chce wydac max 1700zl

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3831249
    Devote
    Poziom 14  
    wszystko zależy od tego jak dużo zamierzasz drukować

wydaje mi się że najlepszym wyjsciem jest iść do sklepu komputerowego głównie zajmującym się własnie drukarkami (u mnie w miescie praktycznie obok domu taki mam) gdzie wyliczą ci ile stron na każdej drukarce mozesz wydrukować rocznie i za ile.

porównają kilka drukarek do określonej kwoty i wybierzesz najlepszą
    to moim zdaniem najlepsze wyjscie

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3832674
    HenioGd
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Takiego modelu używam od grudnia ubiegłego roku. Nie wiem czego oczekujesz ale dla mnie jest wystarczający. Język polski, sterownanie w szerokim zakresie. Aktualnie pracuje w trybie oszczędnościowym oraz ręcznie ustawiłem na minimum zużycie proszku przy czym czerń jest do przyjęcia w drukowanych lub skanowanych (kopiowanych) dokumentach. Nie ma licznika ale oceniam, że od grudnia wykonałem już około 2 tys dokumentów w formacie A4. Żadnych zmian nie dostrzegłem. Drukarka jest włączona 8 godz. dziennie. W przerwach między wydrukami nie wyłączam jej. Żadnej awarii do tej pory. W pokoju obok, u kolegi, model z wyższej półki bo kolorowy i jest już po wymianie zasilacza. Dobrze , że na gwarancji.
  • #4 3832696
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    HenioGd napisał:
    oceniam, że od grudnia wykonałem już około 2 tys dokumentów w formacie A4. Żadnych zmian nie dostrzegłem.

Drukarka przewidziana jest przez producenta do wydruku 7000 str miesięcznie, więc obciążenie jej na 400 stron miesięcznie jest - delikatnie powiedziawszy - niemiarodajne przy wyciąganiu jakichkolwiek wniosków eksploatacyjnych.
  • REKLAMA
  • #5 3833244
    HenioGd
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Zgadzam się z Tobą jankolo.
    Ale zadam pytanie skierowane do wszystkich osób zainteresowanych eksploatacją jakichkolwiek urządzeń na które nie oczekuję odpowiedzi:

Czy kupując urządzenie zamierzacie:
    1) eksploatować je na maxa zgodnie lub nawet przekraczając parametry deklarowane przez producenta i po wygaśnięciu gwarancji pozbyć się go ?
    czy
    2) eksploatować je tak aby być zadowolonym z niego przez wiele lat?

Dla mnie odpowiedź jest oczywista.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3835645
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    witam,

kupuje drukurke ktora spelni moje oczekiwania.

tani wydruk na dobrym poziomie, oraz prosta kopiarka.

nie wiem jak dlugo bede jej uzywac, ale nie mam zamiaru jej oszczedzac.

kolorowa? - jaki model?
  • Pomocny post
    #7 3843478
    ThermosBoss
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, wszyscy upierają się przy HP ale czy słusznie?
    Moim zdaniem drukarki HP to bardzo dobry wybór do użytku domowego ewentualnie modele serii 3050 mogą mieć zastosowanie w małym biurze.
    Ich nie wątpliwą zaletą jest łatwość obsługi i tania eksploatacja. Jednak na potrzeby dużej ilości druku HP to kiepski wybór. Po pierwsze 7000str miesięcznie podane przez producenta to niewiele a po drugie tonery wystarczają na max 3000 stron przy 5% zadruku i kosztują około 80-100zł

Do dużej ilości wydruku optował bym za urządzeniem wielofunkcyjnym Konica Minolta 1380MF jego cena to zaledwie 780-820zł maksymalna ilość wydruków to 35000 stron miesięcznie a tonery przewidziane na 6000kopii kosztują około 100-130zł
    Moim zdaniem cena jakość jest naprawdę zadowalająca.

Jeśli chodzi o wielofunkcyjne urządzenie kolorowe, które ma drukować kilka kartek w miesiącu to zdecydowanie odradzam i proponuje kupić drukarkę atramentową;) Poza tym przyzwoite urządzenie tego typu to koszt minimalny 3000zł Toner jeden kolor minimum 350zł
    Ewentualnie można zastąpić je drukarką kolorową i tu polecę model HP Color LaserJet 1600 (miesięczny wydruk 20000str) jako jedną z laserowych drukarek kolorowych tańszych w eksploatacji - jeden kolor 250zł:( (3000kopii przy 5% zadruku):|
    HP LaserJet 3052 - czy warto do dużej ilości druku za 1700 zł?
  • #9 3846261
    ThermosBoss
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Faktycznie na stronach firmy przyznają się do sugerowanej obciążalności 15000stron ja jednak wziełem pod uwagę informacje polskiego dystrybutora który mówi o maksymalnej wydajności 35000stron. Tak czy siak to zdecydowanie więcej niż 7000stron oferowane przez HP.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy opłacalności i wydajności drukarki HP LaserJet 3052 jako urządzenia do dużej ilości druku w budżecie do 1700 zł. Model ten jest oceniany jako tani w eksploatacji, z tonerami kosztującymi około 60-100 zł i przewidzianą przez producenta miesięczną wydajnością do 7000 stron. Użytkownicy podkreślają dobrą jakość druku i niezawodność przy umiarkowanym obciążeniu, jednak zwracają uwagę, że przy bardzo dużym natężeniu pracy może być niewystarczający. Alternatywnie proponowane są wielofunkcyjne urządzenia Konica Minolta 1380MF, które oferują wyższą miesięczną wydajność (do 15000-35000 stron) i tonery o większej pojemności, co może być korzystniejsze przy intensywnym użytkowaniu. W przypadku kolorowych drukarek laserowych do sporadycznego druku sugerowane są drukarki atramentowe ze względu na koszty i dostępność. Podkreślono również znaczenie dopasowania wyboru urządzenia do rzeczywistych potrzeb eksploatacyjnych oraz konsultacji w specjalistycznych sklepach w celu porównania kosztów i wydajności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA