logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wady i zalety klucza tranzystorowego w układach elektronicznych

diodak123 28 Kwi 2007 20:04 1917 14
REKLAMA
  • #1 3830046
    diodak123
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    witam, czy mógł by mi ktoś opisać wady i zalety stosowania klucza elektronicznego .... z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 3830172
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Zalety- brak wypalania styków, duża trwałość i szybkość działania. Wady- spadek napięcia i konieczność zasilania . Popraw tytuł !
    Pth- jeśli trzymasz się nowej konwencji to pisz tarnzystor :)
  • #3 3830417
    Pth
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Jaki spadek napięcia?!
  • REKLAMA
  • #4 3830519
    elek555
    Poziom 37  
    A to już różnie bywa, ale z reguły brzydki. Zależy co wsadzisz i jak dalece otworzysz /od ułamków V do nawet kilku V/.
  • REKLAMA
  • #5 3833337
    Pth
    Poziom 26  
    co?! Co Ty gadasz?! co ma spadek napiecia do klucza elektronicznego?! eee...
  • #6 3833502
    elek555
    Poziom 37  
    Pth- na czym ty nadziubałeś tych czerwonych kratek??? Naprawdę nie słyszałeś o kluczach tranzystorowych czy innych elektronicznych? - To takie klapki sterowane które siedzą w 80% sprzętu powszechnego użytku i klapią żeby do obciążenia puścić kawałek zasilania :) Niestety nie są idealne w związku z czym zostaje na nich trochę napięcia/nazywa się to spadek napięcia :) i powoduje ich grzanie/. A dalej to już siedzi świstak i zawija...
  • #7 3833769
    Pth
    Poziom 26  
    Dla mnie klucz elektroniczny to urządzenie które jest bardziej skomplikowane niż kilka tranzystorów mądralo... Dla Twojej wiadomości pokażę Ci takie coś : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic727454.html
    I co?! Szczena opadła?! hehe :] To jest prawdziwy klucz. I na dodatek mogę Ci się pochwalić, że sam to zaprojektowałem i zbudowałem. Więc bez wątpienia można powiedzieć, że mam WIĘKSZE doświadczenie związane z układami cyfrowymi o których Ty za pewne nie masz pojęcia. Zatem nie pozostaje mi nic jak Cię pozdrowić :D hehe
  • REKLAMA
  • #8 3833815
    elek555
    Poziom 37  
    No to odetchnąłem bo już mię wiara w sprawiedliwość odeszła, że o prawie nie wspomnę :). Nie wygłupiaj się nie wolno tak dosłownie traktować nazewnictwa bo idąc tą drogą musiałbym Cię zapytać na jakim sznurku wieszasz te 256bitów u szyi swej latorośli? A merytorycznie - podoba mi się. Rzekłbym - to klucz na miarę naszych możliwości :) Nie wiem tylko skąd u Ciebie taka chęć do chwalenia się wielkością swego...Z tego moich kumpli krakusów nie znałem :). Przy okazji czy sprawdzałeś może współpracę "13"-ki z zewnętrznym kwarcem 32,765kHz? Ciekaw jestem czy pójdzie tak nisko na zwykłym zegarkowym?
  • #9 3833829
    Pth
    Poziom 26  
    "13"-ki?
  • #10 3833837
    elek555
    Poziom 37  
    Pth napisał:
    Do budowy klucza użyłem :
    1. Mikroprocesor attiny13V (SMD)
  • #11 3834083
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Cytat:
    klucz tarnzystorowy ... wady i zalety

klucz, element kluczujący, zawór elektroniczny - jak zwał, tak zwał.
    Wady: przede wszystkim się grzeje, bo płynie przez niego cały prąd obciążenia, czasem trzeba dodatkowo zabezpieczać przed np. wpływem dużego napięcia wstecznego.
    Spadek napięcia w stanie nasycenia? Ja nie uważam że ma aż takie znaczenie.
  • #12 3834971
    Pth
    Poziom 26  
    A! O taki klucz chodzi autorowi. . . Trzeba było tak od razu :] Niepotrzebnie zasugerowałem się tym "kluczem elektronicznym"
  • #13 3835865
    elek555
    Poziom 37  
    Dokładnie tak. Pstrat=Iśr x Usat Np.10Ax3V=30W -dlatego klucze półprzewodnikowe rzadko pracują bez radiatorów. :) Nawet Pth założył obudowę blaszaną z tego powodu.
    Pth-nie szkodzi, ale po browarku możesz wysłać :)
  • #14 3837732
    siurek28
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    to już się chyba by zwało klucz energoelektroniczny a nie elektroniczny, jak dla techniki impulsowej w układzie zasilania.
  • #15 3838184
    elek555
    Poziom 37  
    My się tu ślinimy nad słówkami jak prosektor przy sekcji, a autor olał temat już przy pisaniu tytułu i pojechał na grilla :) Jak wróci to chciałby tylko zabrać wypracowanko a nieboszczyków posprząta admin.

Podsumowanie tematu

✨ Klucz tranzystorowy w układach elektronicznych charakteryzuje się brakiem mechanicznego zużycia styków, dużą trwałością oraz szybką reakcją. Jego główną wadą jest spadek napięcia w stanie nasycenia, który powoduje nagrzewanie się elementu i wymaga często stosowania radiatorów. Spadek ten może wynosić od ułamków wolta do kilku woltów, w zależności od typu tranzystora i stopnia jego otwarcia. Klucze tranzystorowe są powszechnie stosowane w sprzęcie elektronicznym jako elementy sterujące przepływem prądu do obciążenia. W praktyce konieczne jest zabezpieczenie klucza przed przepięciami, zwłaszcza napięciem wstecznym. Przykładem zastosowania jest układ oparty na mikroprocesorze attiny13V, który może sterować kluczem elektronicznym. Wysoka moc strat (np. 30 W przy 10 A i spadku 3 V) wymusza stosowanie odpowiednich obudów i chłodzenia. Dyskusja podkreśla również różnice w rozumieniu pojęcia „klucz elektroniczny” oraz zwraca uwagę na konieczność precyzyjnego nazewnictwa w technice impulsowej i energoelektronice.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA