logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3200 Nie moze zalogować się do sieci, zawiesza sie tel

kozikron 29 Kwi 2007 03:12 1591 11
REKLAMA
  • #1 3831014
    kozikron
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Wiatam. dzisiaj robilem porządki w szafie i natknelem sie na nokie 3200. Lezala tam z rok czasu, chyba tylko dlatego bo nie wiedzialem jak ja wlaczyc, bo przycisk wlaczenia telefonu zostal urwany. Ale pomijajac to naladowalem baterie, i telefon za pomoca igly odpalilem.
    W telfonie jeszcze siedziala karta popa. Jak wlaczylem telefon wyswietlil logo nokia i zawisl, myslem ze to jest jest wina karty, gdyz tyle czasu nie byla ona używana. Ponownie sprawdzielm telefon na karcie z plusa, znow to samo, po podaniu pinu telefon wyswietla logo nokia i dalej milczy, zwis telefon, do czasu jak wyjme baterie.
    Telefon jak dobrze pamietal dzialal na erze, Simpluka zdaje sie mi ze sciagalem, ale na 100 procent nie jestem pewny.
    Jesli nie ma w telefonie karty wyswitla testy typu brak kartey, ale wlasciwie nic wiecej nie mozna zrobic, nawet sprawdzic wybranych funkcji.
    Prosze kolegow o pomoc, co mam zrobic aby odpalic telefon na Plusie, bo tylko ta siec mnie interesuje, ewentualnie orange.
    Prosze o pomoc i o rady. Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 3831118
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 213
    jezeli zdejmowales simlocka... i ktos to zrobił dosc nieumiejetnie to takie rzeczy się zdarzają, jezeli masz kabelek do tej nokii(serwisowy) podpinasz i powinno wystarczyc jak zmienisz IMEI... ip owinno wszystko sie uruchomic...

niestety nie moge opisac jak to zrobic i czym zabarania tego regulamin forum...
  • REKLAMA
  • #3 3831424
    kozikron
    Poziom 14  
    akurat kabla serwisowego nie mam, ale moze gdzies dostepony jest jego schemat, zawsze mozna zrobic kabelek. sprawdzalem imei za pomoca *#06# i jest taki sam jak pod baterią. Jak bede kombinowal z kablem serwisowym to ma mam używać sowojego orginalnego imei??
  • #4 3831945
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Kolego kabel mozna zrobić w 15min, ale samym kablem to nic nie zrobisz, potrzeba box (prodigy wyjdzie najtaniej - ok 150 zl).
  • REKLAMA
  • #5 3832020
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    @roxio, nie pisz czegos o czym nie masz bladego pojęcia !
  • #6 3832035
    kozikron
    Poziom 14  
    Moze kolega HabroZaurus mi pomoże w czym może być problem. A moze ktorys z kolegow posiada schemata kabla serwisowego.
  • #7 3832085
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 213
    heh..akurat blade pojecie mam... i o wiedzę nie będę si kłócił... z praktyki wiem że po flashowaniu często telefony nokia nie łapią zasięgu lub zawieszają się przy wyszukiwaniu sieci...

no z kabelkiem to powiedziałem tak w przenośni bo ten model nokii to na boxie się robi to racja...
  • REKLAMA
  • #8 3832199
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    @kozikron, na sam początek proponowałbym zmienić oprogramowanie.
    @roxio, no i się nie zgodzę. Bardzo rzadko telefony po flashu nie maja zasięgu, a wieszanie się podczas wyszukiwania sieci nigdy mi sie nie zdarzyło.
    Podaj konkretne modele, które tak robią ? Po earse flash, to się zgodzę, CZASAMI trzeba dograć pm,żeby zasięg wrócił.
    No to nie mów w przenośni, bo wprowadziłeś kolegę w błąd.
  • #9 3832394
    fikus
    Poziom 16  
    zwisy tej 3200 na pewno nie sa wina zle zdjetego sim locka to nie dct3 (bynajmniej jeszcze nie udalo misie uwalic sim lockiem dct4)

zmien oprogramowanie jeslinie pomoze to przelutuj procka jak to nie pomoze to mozliwe ze masz zware pod koncowka mocy albo procek do wymiany innej mozliowsci nie ma

Niestety flasha zwyklym kabelkiem nic nie zdzialasz (jedynie dzwonki i tapetki) zostaje ci zakupic jakegos boxa (koszt bez kabli w tej chwili pewnie kolo 200zl) a koncowke to juz bez problemu mozna samemu zrobic...
  • #11 3836739
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    @kozikron: patrz na moj poprzedni post..

@roxio: zatrzymales sie chyba na etapie DCT3, kiedy to zapominales sum liczyc po flashu. W DCT4 to naprawde rzadklosc, chyba ze robimy full erase, tak jak kolega habrozaurus pisał powyżej.

A wracajac do tematu to trafila do mnie dzis identyczna 3200, zwis przy logowaniu się do sieci - najzwyklejsza usterka programowa (MCU+PPM+CNT+resety i smiga jak nowa).

pozdr
  • #12 3837391
    kozikron
    Poziom 14  
    juz zamowilem boxa tornado( moze przyda sie na przeszlosc) teraz czekam tylko na paczke, moze dojdzie na weekend, Bede pisal o swoich pocznaniach z telefonem, Narazie dziekuje wszystkim za rade. I życze dobrego dlugiego weekendu

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3200 po dłuższym nieużywaniu i uszkodzonym przycisku włączania uruchamia się do logo Nokia, a następnie zawiesza się podczas próby logowania do sieci na kartach SIM różnych operatorów (Plus, Orange, POP). Telefon wyświetla testy przy braku karty SIM, ale nie pozwala na dalszą obsługę. Przyczyną problemu mogą być błędy oprogramowania lub uszkodzenia sprzętowe, takie jak zwarcie końcówki mocy lub uszkodzony procesor. Flashowanie telefonu zwykłym kablem serwisowym nie wystarcza, potrzebny jest specjalistyczny box (np. Tornado, Prodigy) do pełnej reinstalacji MCU, PPM i CNT oraz resetów, co często rozwiązuje problem zawieszania się przy wyszukiwaniu sieci. Schematy kabli serwisowych są dostępne, ale bez boxa nie da się wykonać pełnego flasha. Wymiana oprogramowania jest zalecana jako pierwszy krok diagnostyczny. W przypadku braku efektów możliwa jest konieczność przelutowania procesora lub wymiany elementów sprzętowych. Użytkownik zamówił box Tornado, aby samodzielnie przeprowadzić naprawę oprogramowania.
REKLAMA