logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3200 nie włącza się po wyłączeniu podczas rozmowy - co robić?

elektronik_lol 12 Cze 2006 23:05 954 6
  • #1 2723919
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich szanownych elektrodowiczów

Więc wczoraj rozmawiałem przez telefon ustawiłem na głośnomówiący no i rozmawiam rozmawiam i zaczyna coś sie dziać z głośnikiem raz cicho tak jakby był bez głośnomowiącego raz glośno puknąłem w dłoń telefonem z 3 razy tak lekko i bum telefon sie wyłączył. Kiedy naciskam guzik włączania nic się nie dzieje wyciągałem baterie wkładałem inna prubowałem podłączać pod ładowarke i dalej nic.

I teraz moje pytanie może ktoś spotkał sie z tym problemem albo wie co może być z nim. Oddam wszystkie skromne punkty jakie tylko mam za pomoc

pozdrawiam
  • #2 2723965
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    zacznij od sprawdzenia baterii, jesli to nic nie da to prawdopodobnie siadl soft, o ile telefon nie uczyl sie latac, albo niewodowal. cena naprawy mniej wiecej 30-40pln o ile to sw.
  • #3 2723982
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Więc tak bateria jest sprawna na 100% sprawdzałem ja, telefon nie uczył sie latać bo juz wymieniałem wyświetlacz kiedyś i wywaliłem 110 zł.ale mniejsza o to. A sam dał bym rade to naprawić?? kabel mam leży u kumpla tylko że jest to kabel na usb to lipa..ahh
  • Pomocny post
    #4 2724002
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    sam kabel nic ci nie da musisz miec jeszcze boxa, przynajmniej prodigy.
  • #5 2724012
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    żebym ja wiedział jeszcze o co chodzi.kurde nic jak mówisz że to poważna sprawa trzeba bedzie isć do komisu jakiegoś. nic dzieki telekuma.
  • #6 2724572
    rybol
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    jak masz miernik sprawdz rezystancje + a -... czesto pada PA i zwiera.. jesli tutaj bedzie ok to niestety wpierw flash wykluczyc..
  • #7 2725015
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    No miernik pozycze od kolegi. A mianowicie to gdzie mam to zmierzyć?? co?> dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3200, który wyłączył się podczas rozmowy na głośnomówiącym i nie chce się ponownie włączyć. Próby wyjęcia baterii, wymiany baterii oraz podłączenia do ładowarki nie przyniosły efektu. Sugerowane przyczyny to uszkodzony soft lub problem z układem PA (Power Amplifier). Zalecane jest sprawdzenie rezystancji między zaciskami baterii za pomocą miernika, aby wykluczyć zwarcie w PA. Jeśli układ jest sprawny, konieczne może być ponowne wgranie oprogramowania (flashowanie) telefonu, co wymaga specjalistycznego sprzętu, takiego jak box serwisowy (np. Prodigy). Sam kabel USB do telefonu nie wystarczy do naprawy. W przypadku braku doświadczenia wskazane jest skorzystanie z serwisu lub komisu GSM.
REKLAMA