Witam chciałbym zrobić urządzenie do sprawdzania liczników samochodowych. Urządzenie polegało by na tym żeby dawało impulsy tak jak impulsator w samochodzie który daje impulsy do lcznika. Chciałem do tego wykorzystać Licznik z oscylatorem (CD74CHT4060E). Mój problem polega na tym jak zrobić osclylator do tego układu według katalogu nie wiem jakie wartości podzespołów musze mieć do tego oscylatora.
Widziałem już takie urządzonko które wykonał jeden elektronik bardziej doświadczony odemnie. Oscylator w tym układzie elektronika był zrobiony na rezystorach i potencjometrze a nie na kwarcu. posiadał też kontrolke z diody świecącej która migała i wskazywała że układ działa. Prosiłbym o pomoc i schematy pozdrawiam w załączniku są noty katalogowe
Widziałem już takie urządzonko które wykonał jeden elektronik bardziej doświadczony odemnie. Oscylator w tym układzie elektronika był zrobiony na rezystorach i potencjometrze a nie na kwarcu. posiadał też kontrolke z diody świecącej która migała i wskazywała że układ działa. Prosiłbym o pomoc i schematy pozdrawiam w załączniku są noty katalogowe