logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić hasło Wi-Fi i podzielić transfer na routerze LINKSYS WRT54GS?

magik81 29 Kwi 2007 16:47 33820 13
REKLAMA
  • #1 3832509
    magik81
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam!

Szukam pomocy w skonfigurowaiu routera linksys wrtg54gs, chodzi mi o ustawienie hasła dostępu do sieci bezprzewodowej oraz na podzieleniu transferu pomiędzy 2 komputery podłączone do routera ( 1 podłączony na kabel, 2-gi bezprzewodowo).

Z góry Dzięki
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3851802
    magik81
    Poziom 11  
    Nikt nie ma pomysłu?
    Moze jednak?
    :D
  • #3 3852119
    Slawi
    Poziom 20  
    Napisz z czym masz konkretnie problem- domyslam sie ze chcesz zalozyc haslo na WLAN ale wiesz woglole cos na ten temat czy potrzebujesz instrukcji krok po kroku?

Jesli chodz Ci o dzielenie transferu np. po polowie na kazdy komputer to juz niestety nie jest takie latwe i na oryginalnym sofcie tego nie da sie zrobic...
  • #4 3852212
    marek-mba
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Z dzieleniem łącza to tak jak kolega napisał wyżej - na standardowym oprogramowaniu tego nie zrobisz, jeśli chodzi o hasło - to poczytaj o WPA i poszukaj zakładki wireless i security.
  • REKLAMA
  • #5 3864050
    magik81
    Poziom 11  
    Na wstępie dzięki : Slawi, marek-mba !!!
    Odnosnie podzielenia łącza: jaki soft najlepiej wgrać aby łatwo podzielić łącze najlepiej żeby przy włączonych 2 kompach transfer szedł po 50 % na każdy a przy 1 włączonym żeby miał on 100 %.
    Jak narazie przy włączonym 1 kompie podłączonym do routera kablem transfer jest 100% natomiast po włączeniu 2 kompa podłączonego bezprzewodowo ( komp kumpla ) na moim zostaje około 25 % a do niego idzie reszta :(
    Co do hasła znalazłem zakładkę wireless, security i do wyboru są : WPA personal, WPA Enterprise i tak samo WPA2 Personal, WPA Enterprise, co wybrać?
    Jeszcze raz dzięki!
    Z niecierpliwością czekam na kolejne wskazówki!
    Pozdrawiam!!!
  • #6 3866505
    Slawi
    Poziom 20  
    Co do softu to ja polecam Tomato- jeden z bardziej zaawansowanych, oparty na linuksie- ale ostrzegam, nie jest taki latwy w konfiguracji- szczegolnie QoS

A co do hasla w Security- nie ma tam WEP? To jest najbardziej popularny sposob
  • REKLAMA
  • #7 3868023
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    O ile dobrze pamietam, to do tego routera jest plytka z wizardem do konfiguracji , więc nie powiniene s mieć problemu.
  • #8 3875066
    magik81
    Poziom 11  
    Owszem jest,
    ale z tego co się dowiedziałem (patrz wyżej) na oryginalnym sofcie nie ma możliwości procentowego lub ilościowego dzielenia łącza na kilka kompów.
    Pozdrawiam

Odnośnie softu Tomato, którą wersję wgrać 1, 1.1, 1.2, 1.3, itd?
    zależy mi na czymś prostym a priorytetem jest podzielenie łącza ponieważ krew mnie zalewa gdy na mój komp idzie 25% transferu a w sieci są 2 kompy :///// rrrrrrrrrrr..........
  • REKLAMA
  • #9 3875572
    daaanek

Poziom 17  
    w tej chwili najnowsza jest chyba
    Tomato
    Version 1.06.0981
    wiec tą ładuj do ruterka
    Konto firmowe:
    Speedmax
    Szerzyny 532, Szerzyny, 38-246 | Strona WWW: www.speedmax.net.pl
  • #10 3877508
    magik81
    Poziom 11  
    Ok tak zrobię.
    Mogę prosić o jakieś wskazówki co do wgrywania softu tomato?
    Jak najlepiej to zrobić, czego nie robić itp...
    Dzięki!!!

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Chciałem dodać ze mam wersję 6 routera, czy to coś zmienia?
    Wyczytałem żem mogę wgrać jedynie oprogramowanie DD-WRT?
    Czy ktoś wgrywał tomato do WRT54GS ver.6?
    Pozdrawiam
  • #11 3881301
    magik81
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jedno pytanie:
    Czy alternarywne oprogramowanie do w.w. routera jest jedynie linuksowskie?
    Pozdrawiam
  • #13 3892423
    magik81
    Poziom 11  
    Wiedza jest tutaj? tylko tyle? :)
    no Dzięki :P

Dodano po 1 [minuty]:

To był żart.
    Dzięki :)

Dodano po 1 [minuty]:

Pozdrawiam wszystkich którym się chce cokolwiek napisać w tym temacie :)
  • #14 3920971
    magik81
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji routera Linksys WRT54GS, w szczególności ustawienia hasła do sieci bezprzewodowej oraz podziału transferu internetowego między dwa komputery – jeden podłączony przewodowo, drugi bezprzewodowo. Standardowe oprogramowanie routera nie umożliwia procentowego lub ilościowego dzielenia łącza między urządzenia. W celu zarządzania przepustowością i podziałem transferu rekomendowane jest zainstalowanie alternatywnego firmware, takiego jak Tomato lub DD-WRT, które oferują zaawansowane funkcje QoS (Quality of Service). Wersja Tomato 1.06.0981 jest wskazywana jako najnowsza i odpowiednia do wgrania, jednak konfiguracja QoS może być skomplikowana. W kwestii zabezpieczeń sieci bezprzewodowej, dostępne są opcje WPA Personal, WPA Enterprise, WPA2 Personal i WPA2 Enterprise; najpopularniejszym i najprostszym sposobem zabezpieczenia jest WEP, choć WPA/WPA2 oferują wyższy poziom bezpieczeństwa. Wersja 6 routera wymaga uwagi przy wyborze kompatybilnego firmware, gdzie DD-WRT jest często rekomendowany. Dodatkowe informacje i wsparcie można znaleźć na forach specjalistycznych, np. openlinksys.info.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA