logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SEG CT 7880, procesor SDA 5252-A015 – brak treści telegazety, czarne tło, co sprawdzić?

arteko 29 Kwi 2007 20:52 1036 7
REKLAMA
  • #1 3833231
    arteko
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    W TV SEG CT 7880 brak TXT.
    Procesor SDA 5252-A015.
    Po wejściu w tryb telegazety brak treści, są tylko stabilne paski na dole i u góry ekranu z numerami stron itd. Widać nawet że fuknkcje na pilocie takie jak powiększanie połowy czy miksowanie działają, z tym, że brak treści telegazety (jest czarne tło). Czy to wina procka, pamięci czy też coś w obwodzie scalaka?
  • REKLAMA
  • #2 3833484
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Napisz jaka to płyta.
  • REKLAMA
  • #3 3833506
    arteko
    Poziom 24  
    Na forum w różnych postach czytałem, że to chassis 11Ak19.
    Ludzie mieli podobny problem ale zero rozwiązań, chyba też nie zarezykuję wymiany procka (b. drogi), chyba że ktoś z kolegów ma jakąś inną sugestię.
  • #4 3833578
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    W trybie serwisowym przeanalizuj ,,option 10,,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3833836
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Możesz sprawdzić, czy przypadkiem nie ma przerwy na dojściu sygnału CVBS do procesora - n.30. W takim przypadku jednak zawsze (już kilkakrotnie) stwierdzałem uszkodzenie procesora (mam sprawny do podstawiania). Uszkodzenie z reguły "dzięki" trafo WN.
  • #6 3834420
    arteko
    Poziom 24  
    Dziękuję za pomoc, ale mam do kolegów po fachu pytania.
    W SE 11/99 (45) str. 35 podany jest w tabeli typ TV SEG CT7880 czyli ten który naprawiam i chssis do niego 11Ak19 oraz wejście w tryb - MENU i 4725 i nic się nie zmienia na ekranie, cały czas widać menu użytkownika.
    Następny problem to:
    W SE napisano cytuję:
    6. Ustawienie bajtów opcji.
    W trybie serw. możliwy jest dostęp do opcji konfiguracyjnych odbiornika (OPTION 00-09), czyli brak jest option 10., a te które są nie dotyczą TXT.

Nie bardzo wiem jak sprawdzić CVBS (nie mam wobuloskopu), a może z pin 30 scalaka podać na wejście AV wideo do innego odbiornika i jeśli sygnał wizji będzie to scalak do wymiany, chyba że można usterkę określić po napięciu na pin 30 scalaka?

Procesor nie wchodzi w tryb serwisowy i nie ma TXT, może te fakty świadczą o uszkodzeniu procka?
    Jeśli ktoś ma inne zdanie to bardzo proszę.
  • REKLAMA
  • #7 3836981
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Nie Menu, tylko Menu Install (niebieski). Pełen zestaw opcji jest na Elektrodzie. W opt.10 nie ma nic o włączaniu/wyłączaniu txt, tylko o wyborze znaków. Gdyby nawet telegazeta była gdzieś wyłączona (po co??), to by nie było reakcji na przycisk (plansza). Sprawdzić dojście sygnału można inaczej - wymienić kondensator na wejściu, zmierzyć przejścia na ścieżkach.
  • #8 3837215
    arteko
    Poziom 24  
    Właśnie tak sprawdziłem, ale dalej nie wczuwam sie w rolę bo cena okazała się dla klienta za wysoka w stosunku do usterki.
    THE END.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SEG CT 7880 z procesorem SDA 5252-A015 występuje problem z brakiem treści telegazety (TXT), mimo że funkcje pilota działają, a na ekranie widoczne są jedynie paski z numerami stron na czarnym tle. Urządzenie oparte jest na chassis 11Ak19. Próby wejścia w tryb serwisowy (MENU i 4725) nie skutkują dostępem do opcji konfiguracyjnych dotyczących TXT, a w dostępnych opcjach (OPTION 00-09) brak jest ustawień włączania telegazety. Sugerowano sprawdzenie sygnału CVBS na pinie 30 procesora, co może wskazywać na uszkodzenie procesora, często powiązane z uszkodzeniem transformatora wysokiego napięcia (WN). Brak możliwości weryfikacji sygnału CVBS bez oscyloskopu utrudnia diagnozę. Zalecane jest także sprawdzenie kondensatorów na wejściu sygnału oraz ciągłości ścieżek sygnałowych. Wskazano, że menu serwisowe do konfiguracji TXT to Menu Install (kolor niebieski), a pełny zestaw opcji jest dostępny na forum Elektrod. Ostatecznie, ze względu na wysokie koszty naprawy, klient zrezygnował z dalszej diagnostyki i naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA