logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki głośnik wysokotonowy do kolumn z TONSIL 30cm, 200W za ok. 50 PLN?

fullsound 29 Kwi 2007 21:40 1461 12
REKLAMA
  • #1 3833414
    fullsound
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam,

Mam do wyremontowania proste kolumny, dość duże gabarytowo, na dwóch głośnikach TONSILA 30cm, 200W (chyba szerokopasmowe) - brak tylko w nich głośnika do wysokich tonów. Kiedyś były tam jakieś tuby piezo.

Pytanie: co tam wstawić za kwotę ok.50pln? Wiem wiem i już to widzę - wielu z was napisze pewnie - daj sobie spokój, ale musze to zrobić właśnie w ten sposób. Kolumny mają być na świetlicę wiejską więc żadnych driverów za 300pln nie trzeba.

Znalazłem na allegro coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item187115271_glosnik_wysokotonowy_z_wielka_tuba_.html
    http://www.allegro.pl/item189062857_glosnik_wysokotonowy_driver_mrd_80.html

http://www.allegro.pl/item187115461_najtanszy_driver_wysokotonowy_na_na_allegro_.html

http://www.allegro.pl/item187249573_pa_driver_firmy_img_stage_line_z_gwintem_1i3_4_.html

http://www.allegro.pl/item187115456_driver_50w_w_supercenie_.html

Który najlepiej wybrać? A może jednak piezo? No i jaki zastosować filterek/kondensatorek to czegoś takiego?

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie opinie.

pozdrawiam,
    Jarek
  • REKLAMA
  • #2 3833582
    wiewior_kg
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    A więc tak:
    1 Według mnie ta "wielka tuba" nie jest do niczego potrzebna bo głośnik i tak teoretycznie ciągnie od 3,5 kilo więc tuba mogła by by dużo mniejsza.
    2 Ten według mnie jest lepszy od pierwszego, jednak jaki ma sens użycie drivera, ktory można cią dopiero na 5 kilo ? Rownie dobrze można kupic jakiegoś GDWT tonsila i puścic od 4 kilo, lub nawet GDWT 9/150 stx'a.
    3 Ten jak na swoją cenę byłby ok ale jakoś dziwi mnie, że można kupic driver za niecałe 20zł, ktory można ciąc na 2 kilo i w dodatku z mocą 50 watt :|. Możesz go kupic razem z jakąś tubą z allegro.
    4 To jest tem sam driver co 2 :)
    5 On ma pasmo do ok 11 kilo przynajmniej wedlug tego co napisali na aukcji czyli bida z nędzą :|.
    Według mnie pomyśl nad 2 i 3 aczkolwiek przy 3 bym sie zastanawial. Pozdrawiam.
  • #3 3834168
    fullsound
    Poziom 15  
    Wielkie dzięki,

A orientuje się ktoś czy to są piezo czy dynamiczne? Jaki byłby dla mnie lepszy?

I czy nie jest tak, że im większa tuba tym lepiej dany driverek będzie grał? Jak z tym jest?
    W kolumnach mam dziury ok. 35x15cm więc jestem 'skazany' na raczej duże tuby. Poza tym małe przy takich gabarytach śmiesznie by wyglądały ;-)
  • REKLAMA
  • #4 3834205
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Tez dorzucę swoje 3 grosze...

1. To lipa totalna. Daj sobie z nim spokój. Tak jak wiewiór napisał tuba na czest. od 400hz a driver niesie od 5kilo.
    2. ładnie nosi wysokie czest. I w miarę klarownie z tubka H-4 pracuje. No i tani jest... Aha podobny do GDWT12-19/150 tonsila tylko słabszy.
    3. JA bym w to nie inwestował. Bo znając życie to tam ceweczka jak w tonsilu 9/40. Gdzie mocy ona przyjmie 2,3W.
    4. to samo co 2
    5.To jest tragedia. Nie ma przenoszenia powyżej 8kilo. Ciężki i nieporęczny bo urywa tubę. Magnes slaby i lichy.

JA ostatnio kupiłem 4 sztuki tego :
    http://allegro.pl/item182604061_profesjonaly_driver_w_supercenie_od_ss_hf_150.html

trochę droższy ale w miarę przyzwoity i spora cewka. Ale nie za duża. Niesie wysoko i nisko mozna go ciąć. niestety 40zl droższy. Ale ja bym te 80zl więcej wydal.

Nie jest im większa tuba tym lepiej gra. Większa tuba zaczyna od niższych czest przenosić.
  • #5 3835079
    jehowy
    Poziom 19  
    mlody_elektronik napisał:

JA ostatnio kupiłem 4 sztuki tego :
    http://allegro.pl/item182604061_profesjonaly_driver_w_supercenie_od_ss_hf_150.html

trochę droższy ale w miarę przyzwoity i spora cewka. Ale nie za duża. Niesie wysoko i nisko mozna go ciąć. niestety 40zl droższy. Ale ja bym te 80zl więcej wydal.

Mam pytanko: od jakiej f go odcinasz oraz jakie zbocze masz na zwrotnicy :?:
  • #6 3835100
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Różnie go ciąłem. Na początku na 2khz. Ale ponieważ mam zastosowane GDS w kolumnach moglem go ciąć na 5khz bez utraty nieosiowej liniowości całej kolumny. Bo gds nieosiowo grają nawet do 8khz.

Sprawdzają sie te drivery w obu przypadkach ciecia. 12db/okt

Nie jest t BMS ale ładnie daleko nosi :) Przy odcięciu na 5khz tez dużo klarowniej gra :)
  • REKLAMA
  • #7 3835380
    jehowy
    Poziom 19  
    Dzięki za info, dalej szukam jakiejśc alternatywy dla selenium. Masz może namiary na jakieś drivery które by ładnie zagrały z 15" :?: Oczywiście wiem jakie mają spełniać warunki, może gdyby się jaki znalazł grający od 1,5kHz może od biedy by był. Potrzeba mi czegoś do beymy sm115.
  • #8 3835395
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Taniej ci wyjdzie chyba zrobienie kolumny 3droznej :) niż znalezienie dobrego divera. Bo te beymy bo są bardzie basowe niż midbasowe...

Chyba ze masz już skrzynki ??
  • #9 3835812
    jehowy
    Poziom 19  
    Ta beyma gra w konfiguracji 3d. Kupiłem paczki beymy na allegro miały być 150W. Przywiozłem do domu zaglądnąłem do środa a tam beyma sm115 hehe. Gwizdek cp16 albo 09 ten co ma 15W i średniak (nie pamiętam oznaczenia) ma 40W - czyli są przystosowane do kolumny 150W.
    Nie puszczę na pakę 250W bo spalę głośniki, dlatego szukam drivera odpowiedniego do tej paki - układ 2d. Albo średniak alpharda em801 - ten z zamkniętym koszem i do tego selenium. Ale to wyjdzie coś koło 350zł bez tub do drivera.
    W rachubę wchodzi sprzedaż nadstawek i zmontowanie paczek tubuwych w układzie 2x10"+1"...
  • REKLAMA
  • #10 3836221
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Zabezpiecz driver zarówka i go nei spalisz :) Jaki sredniak bo ja mam t100n + 10agtn + cp16 i pompujac w nie 450W nie ma problemu z nimi :) Wiec wazny jest sredniak bo driver i bas to wytrzymaja te 250W bo bas na papierze a nie na alu jest cewka na winieta i tu lipa...
  • #11 3836358
    fullsound
    Poziom 15  
    Ughm, Ughm, Panowie, zwracam uwage, ze nie na ten temat zalozylem ta dyskusje.

Wdzieczny jestem za wszelkie uwagi NA TEMAT ;-) Dzieki i pozdrawiam,
    Jarek
  • #12 3836490
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    ale pomoc zawsze można :) a ty sie tez zawsze czegoś ciekawego dowiesz :) poza tym chyba rozwikłaliśmy twój problem ?? Jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało :)
  • #13 3851859
    fullsound
    Poziom 15  
    OK, dzieki za wszystkie te informacje.
    Mam jednak jeszcze kilka pytan.
    Konkretnie mam do remontu 4 takie kolumny (60cmx110cmx50cm).
    Troche duze, ale co tam ;-) W kazdym z nich siedza dwa takie glosniki:
    w sumie 16Ohm (polaczone sa szeregowo),ale po dwie kolumny na strone, wiec daje razem 8Ohm.
    Mam tam do uzupelnienia jak widac wosokotonowca i tu mam problem - otóz znalazlem w domu kilka gwizdkow - takich jak na ponizszych zdjeciach: to chyba GDWT 9-12, czy mozna je tu zastosowac?
    Jaki głośnik wysokotonowy do kolumn z TONSIL 30cm, 200W za ok. 50 PLN?Jaki głośnik wysokotonowy do kolumn z TONSIL 30cm, 200W za ok. 50 PLN?Jaki głośnik wysokotonowy do kolumn z TONSIL 30cm, 200W za ok. 50 PLN?

Czy one beda lepsze moze od tych powyzszych?
    Czy takiemu gwizdkowi mozna zaaplikowac duza tube i poprawic jego parametry?
    No i jaka dac zwrotnice do tego wszystkiego zeby zagralo i bylo bezpieczne dla gwizdka - zarowka na pewno i chyba jakis tlumik dla niego, co?
    Czy te duze glosniki puscic pelnym pasmem?

Musze tez pamietac ze nie mam budzetu na zadne profi przetworniki - splukalem sie na kolumny, ktorymi niedlugo sie pochwale ;-) Zostalo mi ok.300pln...

Cholera, pogubilem sie z tym wszystkim, pomozcie prosze ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośnika wysokotonowego do dużych kolumn z głośnikami niskotonowymi TONSIL 30 cm, 200W, przy budżecie około 50 PLN. Użytkownik poszukuje alternatywy dla dawnych tub piezo, rozważając różne dostępne na Allegro drivery wysokotonowe i tuby. Wskazano, że duże tuby niekoniecznie poprawiają brzmienie drivera, a ich rozmiar powinien być dostosowany do częstotliwości granicznej, zwykle powyżej 3,5 kHz. Zwrócono uwagę, że tanie drivery o niskiej mocy znamionowej (np. 2 W) mogą być niewystarczające, a lepszym wyborem są modele o większej mocy i odpowiednim paśmie przenoszenia, np. GDWT Tonsila lub podobne. Dyskutowano o cięciu częstotliwości zwrotnicy (2 kHz do 5 kHz) z nachyleniem 12 dB/oktawę, co wpływa na klarowność dźwięku. Pojawiła się propozycja zabezpieczenia drivera żarówką w zwrotnicy, aby uniknąć jego uszkodzenia. W dalszej części autor pyta o możliwość zastosowania gwizdków GDWT 9-12 z dużą tubą oraz o odpowiednią zwrotnicę z tłumikiem, by zapewnić bezpieczną i dobrą akustycznie pracę zestawu. Poruszono także temat konfiguracji kolumn 2-drożnych i 3-drożnych oraz kompatybilności driverów z głośnikami niskotonowymi, np. Beyma SM115 i Alphard EM801. Podsumowując, rekomendowane są drivery dynamiczne o mocy co najmniej 50 W, z odpowiednio dobraną zwrotnicą i zabezpieczeniem, a duże tuby należy stosować z rozwagą, dostosowując je do charakterystyki drivera i wymagań akustycznych kolumn.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA