logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung C100 - jak naprawić wyrwane ścieżki wyświetlacza?

tele_sim 29 Kwi 2007 23:29 1581 13
REKLAMA
  • #1 3833766
    tele_sim
    Poziom 33  
    Ocena: 217
    Witam, panowie otóz posiadam owy telefon i ma on wyrwane 3 ściezki ( pinouty) od wyświetlacza i nie mam go jak przylutowac. Moje pytanie brzmi:
    Czy moge zrobic jakies przejscie i zamiast do pinouty wyświetlacz podlaczyc do innego układu itp??
  • REKLAMA
  • #2 3834141
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3834217
    tele_sim
    Poziom 33  
    a nie mozesz mi powiedziec gotowca?? :)
  • REKLAMA
  • #4 3834265
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Chcesz gotowca a nawet nie napisałeś których ścieżek brakuje. Na serwisówce wszystko bardzo ładnie widać. Prawie wszystkie linie wyświetlacza są odsprzęgane kondensatorami, wystarczy tylko sprawdzić do których biegły brakujące.
  • #5 3834309
    tele_sim
    Poziom 33  
    A moge nalac cyny w miejsce gdzie były te pady, a teraz nie ma?? Bo ja to padów nie mam a ścieżki to nie wiem. Pozdro
  • #6 3834360
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    a tak na chłopski rozum jak nalejesz tam cyny? przecież tam nie ma żadnego miejsca zaczepienia do czego miałaby się cyna przylutować.. więc odpada.. (no chyba że kawałek ścieżki Ci widać to można się pobawić z robieniem sztucznego pada) ale będzie trudno.. przylutuj złącze do tych padów co masz a do tych nóżek pod którymi brakuje padów podłącz cienki drucik i według serwisówki prowadz do miejsca gdzie powinny się one łączyć.. takie zewnętrzne ścieżki..
    pozdrawiam
    Michał
  • #7 3834378
    tele_sim
    Poziom 33  
    O widzezemam zabawe z lutownica :)dzięki panowie. Ps jeszce moze dajcie mi schemacik z miejscami gdzie biegna sćiezki. Pzdro
  • #8 3834380
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 3835175
    tele_sim
    Poziom 33  
    Wiem panowie ze czasem trzeba szukac ale jakos mi sie nei chcialo. Sorki przepraszam.
    Wisniowy dziękuje :)

Dodano po 1 [minuty]:

Sorki ale nic nie rozumie z tego schmatu. Jestem poczatkujacy i sie nie moge połapac. Może mi ktos powiedziec dokladneij gdzie co i jak??

Dodano po 30 [minuty]:

Panowie bedzie cos z tego??
    Samsung C100 - jak naprawić wyrwane ścieżki wyświetlacza?
  • #10 3835586
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3835653
    sztygu
    Poziom 12  
    do tele_sim

na prawdę chłopie masz problem, ciężka sprawa...... ;D

<lol> - a myślałem że ja mam problemy... :D
  • #12 3835666
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3835670
    sztygu
    Poziom 12  
    spójrz na białą maskę na płytce prześwitują przez nią ścieżki które idą od punktów lutowniczych do kondensatorów

(może to ułatwi Ci rozwiązane) :)
  • #14 3835987
    tele_sim
    Poziom 33  
    Czyli pewnie musze sie podpiac lcd do kondesatorka ale po prawej stronie bo po lwewo przez biale nic nie przechodzi wiec on jest ,,wolny"??

wiec moge lcd polaczyc drucikiem ze sciezka??
    Pozdrawiam.
    Ps nie krzyczcie bo chce sie czegos nauczyc. Zawsze łatwiej gdy ktos mi powie co oznacza schemat itp.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyrwanych ścieżek (pinów) wyświetlacza w telefonie Samsung C100. Użytkownik pytał, czy można podłączyć wyświetlacz do innego układu lub wykonać przejścia zastępcze. Odpowiedzi sugerowały korzystanie z serwisówki, która pokazuje przebieg ścieżek i kondensatorów odsprzęgających linie wyświetlacza. Zalecano sprawdzenie, do których kondensatorów biegły brakujące ścieżki i ewentualne podłączenie cienkich drucików do widocznych fragmentów ścieżek lub kondensatorów, tworząc sztuczne pady lutownicze. Nalewanie cyny w miejscu brakujących padów jest mało skuteczne bez widocznych ścieżek. Wskazano, że biała maska na płytce pozwala zobaczyć przebieg ścieżek od punktów lutowniczych do kondensatorów, co ułatwia naprawę. Podsumowując, naprawa wymaga analizy schematu serwisowego, precyzyjnego prowadzenia połączeń zastępczych i lutowania do kondensatorów lub widocznych ścieżek, co jest wykonalne, choć wymaga cierpliwości i podstawowej wiedzy z lutowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA