logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klawiatura USB nie działa w BIOS mimo włączonego USB Legacy Support

anar302 29 Kwi 2007 23:38 5541 12
  • #1 3833783
    anar302
    Poziom 11  
    Witam. Mam taki problem, otóż dosyć często gdy wchodzę do biosu klawiszem del to potem nic nie mogę w nim zrobić-tak jakby nie działała klawiatura oczywiście mam klawisze pod usb i mam ustawioną opcję USB legacy support. Nie wiem o co chodzi. Restart czasem pomaga ale nie zawsze. Ponowne uruchomienie komputera-przyciskiem power też czasami pomaga ale nie zawsze. Co może być tego przyczyną?Dodam, że nic z biosem wcześniej nie robiłem do tej pory było wszystko ok.:cry:
  • #2 3833839
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 213
    jedna z przyczyn moze byc własnie to ze masz klawiature na USB... jak zapewne wiesz port usb nie jest podstawowym portem klawiatury i z tąd ten problem...

poprostu nie zawsze włacza sie obsługa urzadzen magistrai szeregowej..
    rada... kup zwykła klawiature... koszta zaledwie 10zł a czasem sie przydaje... naprawde
  • #3 3833852
    anar302
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź. Szczerze mówiąc myślałem, że odpowiednie ustawienie klawiatury USB w biosie załatwi sprawę ale jak widać pewnie się myliłem. Czyli z każdą klawiaturą USB mogę mieć taki problem i też na innym komputerze?
  • #4 3833865
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    roxio, nie wypisuj bzdur o klawiaturach USB;
    anar302, spróbuj wymienić baterię podtrzymującą zawartość pamięci CMOS.
  • #5 3833875
    anar302
    Poziom 11  
    Czyli może być już słaba bateria? A czy w sklepie komp. można je dostać bez problemu? PS. gdzieś czytałem, że zmiany czasu na zegarze są też wynikiem słabej baterii ale u mnie nic takiego się jeszcze nie działo. Czyli pomomo to może to być bateria?
  • #6 3833881
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    anar302 napisał:
    czy w sklepie komp. można je dostać bez problemu?

Oraz w sklepie z bateriami. Oznaczenie: CR2032.
  • #7 3833898
    anar302
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź. Napiszę, że jeszcze kiedyś miałem taki problem ,że klawiaturę tą samą, z której teraz też korzystam podłączyłem do portu PS2 poprzez przejściówkę dostarczaną w komplecie z tą klawiaturą i nie mogłem z niej korzystać pod windowsem to znaczy nie mogłem wpisać z niej hasła w czasie logowania. Wtedy też było ustawione w biosie USB legacy support. Czy to znaczy, że jak korzystałem wtedy z tej przejściówki to powinienem w biosie zaznaczyć disable przy opcji USB legacy support? Czy wtedy ona była widziana przez system jako zwykła klawiatura PS2?
  • #8 3834071
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    anar302 - "USB legacy support" nie dotyczy dzialania klawiatury USB w setupie BIOS, tylko w systemach operacyjnych bez obslugi USB - wlasnie po to, zeby była widziana jak "zwykla" klawiatura.
    Nie musisz nic przestawiac, zostaw włączone.
  • #9 3834078
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Sprawdź na innej klawiaturze USB - możliwe że twoja jest uszkodzona.
  • #10 3834598
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3834782
    anar302
    Poziom 11  
    Witam. Podsumowując-klawisze pod usb nie działają w windowsie ale bez problemu działają w biosie. Klawisze usb na przejściówce USB/PS2 działają w windowsie ale czasem jest problem z poruszaniem się po biosie. Czy to znaczy, że problem tkwi w samej klawiaturze?-czy może być uszkodzona? Żadnych urazów mechanicznych nie miała wydaje mi się, że jest sprawna ale mogę się mylić. PS. dziś wygrzebałem starą klaw. PS2 i wszedłem do biosu i mogłem się w nim poruszać bez problemu. Już nie wiem o co chodzi.

Dodano po 3 [godziny] 50 [minuty]:

Cześć. Chciałem podziękować jankolo. Wymieniłem baterię podtrzymującą CMOS i narazie widać, że jest ok.PS. Napięcie nowej baterii wynosiło ok 3.26V a tej starej 2.80. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
  • #12 3837615
    anar302
    Poziom 11  
    Nie wszystko jest takie proste jakby sie wydawało. Niestety problem dalej występuje. Ale przynajmniej problem baterii CMOSU jest wyeliminowany. Gdyby klawiatyra była uszkodzona to nie działałaby również pod windowsem-prawda. trudno będę próbował jakoś rozwiązać ten problem.
  • #13 3840084
    apple_rom
    Poziom 12  
    Cytat:
    "USB legacy support" nie dotyczy dzialania klawiatury USB w setupie BIOS, tylko w systemach operacyjnych bez obslugi USB - wlasnie po to, zeby była widziana jak "zwykla" klawiatura.

Albo po prostu - DOSa. ;)
    Cytat:
    Nie musisz nic przestawiac, zostaw włączone.

W systemach z ACPI-support (to znaczy wszystkich nowoczesnych) włączanie tego punktu ("USB legacy support") - jest "Non-recommended".

Porady:
    - sprawdzić kondensatory.
    - sprawdzić (wymienić) zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku reakcji klawiatury USB w BIOS pomimo włączonej opcji USB Legacy Support. Dyskusja wskazuje, że USB Legacy Support nie gwarantuje pełnej funkcjonalności klawiatury USB w BIOS, gdyż port USB nie jest podstawowym interfejsem klawiatury w czasie uruchamiania systemu. Możliwe przyczyny to uszkodzona klawiatura USB, problemy z obsługą portów USB w BIOS, a także słaba bateria CMOS, która może wpływać na stabilność ustawień BIOS, choć nie bezpośrednio na działanie klawiatury. Testy z klawiaturą PS/2 lub klawiaturą USB podłączoną przez przejściówkę USB/PS2 wykazały różne zachowania, co sugeruje, że niektóre klawiatury USB mogą mieć ograniczoną kompatybilność z BIOS. Wymiana baterii CMOS (CR2032) poprawiła stabilność ustawień, ale problem z klawiaturą USB w BIOS pozostał. Zalecane jest sprawdzenie działania na innej klawiaturze USB, ewentualna wymiana klawiatury na PS/2 lub diagnostyka kondensatorów i zasilacza. W systemach z ACPI włączanie USB Legacy Support jest niezalecane, co może wpływać na działanie urządzeń USB podczas startu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA