logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować identyfikację numeru w bramce NOKIA 32PBX?

ul1002 30 Kwi 2007 09:38 2217 10
REKLAMA
  • #1 3834227
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Jak programować takie urządzenie , mam włączoną blokadę identyfikacji numeru a chcę aby numer był widoczny gdy jest wykonywane połączenie z tej bramki .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • REKLAMA
  • #2 3835402
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Możesz odblokować prezentację numeru u operatora GSM.
    Tylko czy jest sens bo przecież ktoś zainstalował tę bramkę celem obniżenia własnych kosztów połączeń wychodzących a nie przychodzących dla innych.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3835795
    ul1002

Poziom 35  
    A to prezentacja więcej kosztuje ? pierwszy raz słyszę, mnie chodzi tylko o sposób programowania tego urządzenia a nie czy jest sens to robić .
    Zanim zadałem pytanie pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem czy na tą kartę jest taka blokada założona.
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #4 3835869
    Jack14
    Poziom 38  
    Bramka GSM o której piszesz to jest w dużym uproszczeniu telefon komórkowy.
    Wkładasz do niej kartę SIM tak samo jak do telefonu i wszystkie usługi z nią związane również.
    Czyli jeśli na karcie (numerze) została zablokowana prezentacja to tak samo to działa.
    Odblokowanie prezentacji u operatora nic nie kosztuje a wręcz przeciwnie (kiedyś za ukrycie numeru się płaciło).

ps

wkładasz kartę do np. własnego telefonu, wykonujesz połączenie na inny telefon GSM i patrzysz czy jest prezentacja.
    Jeśli nie ma to operator jeśli jest to dopiero programowanie bramki wchodzi w rachubę (w co wątpię).

Pozdrawiam
  • #5 3835891
    ul1002

Poziom 35  
    Widzę że strasznie się nie rozumiemy, przecież napisałem że sprawdziłem czy na karcie jest blokada i jej nie ma, więc wynika z tego że ta blokada jest w bramce .

ps. czy naprawdę zachowuję się jak ostatni debil i aż tak widać, że nie wiem, że mam doczynienia z bramką GSM ? i co to jest blokada u operatora ?
    :|
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #6 3835952
    Jack14
    Poziom 38  
    Nie!
    nie jesteś "debilem" tylko tak zadałeś pytanie że nie wiedziałem czy piszesz to jako mało zorientowany (czy bardziej zorientowany)
    Sory

ps

32 jest (był następcą 22) programowanie jeśli nie jest możliwe z telefonu podłączonego do portu a/b to pozostaje zakupienie oryginalnego kabelka RS (z dodatkami w środku).

Pozdrawiam.
  • #7 3836005
    ul1002

Poziom 35  
    Już lepiej , więc gdzie się dowiedzieć czy jest możliwe programowanie z aparatu? a jeśli tylko po rs232 to jak już będę miał kabelek to jak to programować ?
    Hmm przyznam, że nie sprawdzałem na stronie producenta co i jak, spróbuje doszukać się czegokolwiek jeszcze tam choć wyszukiwarki na nic mnie nie naprowadziły a z językiem również u mnie nie bardzo .
    Konto firmowe:
  • #8 3836256
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    A może po prostu włóż kartę Sim do komórki i tam w ustawieniach przestaw na pokaż numer. Ja osobiście nie spotkałem się aby bramka ukrywała numer. Reguła jest taka, że operator albo blokuje prezentację numeru lub pozostawia wybór abonentowi - ale uwaga aby prezentacja była sam musisz to przestawić w ustawieniach. Spróbuj :D

Pozdrawiam

Dodam jeszcze, że zgadzam się z Jack14. Osoby zainteresowane (te, które mogą dzwonić na bramkę) można poinformować jaki numer ma bramka, natomiast pozostałe dlaczego mają ją blokować - oddzwaniając - i utrudniając łączność abonentom centralki do której jest ona wpięta( jest w tym czasie zajęta). I tu są te oszczędności - ale to sprawa firmy i ich zapatrywań na tę sprawę.
  • #9 3836405
    M___
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Zapuściłem do instrukcji obsługi USER MANUAL pod hasłem 32 PBX, może się przyda.
    Do Nokii 22 kabelek kosztował sto parę złotych i zawierał soft do konfiguracji.
  • REKLAMA
  • #10 3836438
    Jack14
    Poziom 38  
    Może ktoś wreszcie "rozwałkował" ten kabelek do Noki?

Jestem zaintresowany
  • #11 3837119
    ul1002

Poziom 35  
    pol_s napisał:
    A może po prostu włóż kartę Sim do komórki i tam w ustawieniach przestaw na pokaż numer. .

Jest taka możliwość? jeśli kartę włożyłem do pierwszego lepszego aparatu i dzwonie z niego do Ciebie i w Twojej komórce widać numer to jest dobrze ? .

Ja już nie wiem jak mam wytłumaczyć o co mnie chodzi , widać nie potrafię . Temat zamykam .
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania prezentacji numeru w bramce GSM Nokia 32PBX podczas wykonywania połączeń wychodzących. Problemem jest włączona blokada identyfikacji numeru w samej bramce, gdyż karta SIM nie posiada aktywnej blokady u operatora. Bramki GSM działają jak telefony komórkowe, a prezentacja numeru zależy głównie od ustawień operatora i karty SIM. W przypadku bramki Nokia 32PBX programowanie ustawień, w tym prezentacji numeru, może wymagać podłączenia przez oryginalny kabel RS232 z odpowiednim oprogramowaniem, gdy nie jest możliwe wykonanie konfiguracji z telefonu podłączonego do portu a/b. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień karty SIM w zwykłym telefonie oraz konsultację instrukcji obsługi i ewentualne zakupienie dedykowanego kabla do programowania. Koszty odblokowania prezentacji u operatora są zazwyczaj zerowe lub operator może nawet pobierać opłaty za ukrywanie numeru. Wątpliwości dotyczą także dostępności i sposobu programowania bramki z poziomu telefonu lub komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA