logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio VW BETA 5 odczytanie kodu z bina

Janu50 30 Kwi 2007 19:25 15607 14
REKLAMA
  • #1 3835861
    Janu50
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam Wszystkich .. ( od tego należałoby zacząć ) a szczególnie Znawców Tematu :|
    - Przyznam sie szczerze ze niebardzo mam odwagę o co kolwiek zapytac...?), bo poczytałem nieco "wypowiedzi" i mam mieszane uczucia :?::cry:
    Choć wielką mam tremę to jednak zaryzykuję.
    Jestem posiadaczem radia jak w temacie.. - grunding! ( nie kradzione i nie znalezione !! ) :)
    Owe radyjko po podłaczeniu zasilania mruga czerwona diodka, a po wciśnięciu wyłącznika ( czyli po wlączeniu radia wyłącznikiem ) gaśnie mrugajaca diodka a na wyświetlaczu pojawia sie dużymi literami napis SAFE i po lewej stronie wyswietlacza mała cyferka 2 ... w takim stanie przyciski zdają sie być nieaktywne.
    - Teraz mam pytanie.... : Co powinienem teraz uczynić aby przywrócic mozliwość wpisania kodu, czy jest pozliwość prostymi sposobami z resetować ten stan :?:
    Dziekuje z góry za wszelkie sugestie .. a jezeli takie pytania juz padły to wybaczcie, u "starszych" to i wzrok juz nie taki...
  • REKLAMA
  • #2 3835992
    bol123
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Zostaw włączone radio na okolo 2 godziny i powinien pojawić się na wyświetlaczu 1000 wtedy możesz wpisać poperawny numer kodu i zatwierdzić go przyciskiem od szukania stacji " > "
  • REKLAMA
  • #3 3836009
    Janu50
    Poziom 11  
    Bardzo Dziekuje.... - byłem pewny że zostanie wyciagnieta mi pomocna dłoń... :D
  • #4 3836018
    LWD11
    Poziom 31  
    Ocena: 486
    Radio jest zablokowane przez wbijanie błędnego kodu, żeby rozblokować radio tak aby można było wprowadzić kod musisz przekręcić kluczyk w stacyjce, włączyć radio i odczekać godzinę, blokada puści.
  • #5 3836639
    gr86
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    a u mnie VW beta, ale nie wiem dokładnie jakie to wystarcz yprzytrzymać dwa guziki naraz TP i TA
    i pojawia sie miejsce na kod po wpisaniu kodu znowu przytrzymujemy TP i TA i radyjko gra, w ostateczności można włączyć radyjko na godzinke tak jak sugerował bol123
  • #6 3836738
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Zależy która to BETA 5, jeśli z zaokrąglonym wyświetlaczem to klawisze TA i TP a jeśli z prostokątnym to nic nie ruszać po włączeniu.

SławeK
  • REKLAMA
  • #7 3837419
    Janu50
    Poziom 11  
    Bardzo serdecznie witam Wszystkich. Temat ten cieszy sie szerokim zainteresowaniem.. o czym świadczy rosnaca frekwencja :) - TO MIŁO..
    .. - a więc, zrobiłem tak jak poradził kol. bol 123 . Na wyswietlacz powroćił samoczynnie mapis [1000] czyli potwierdza to gotowość do wpisania kodu.
    Jeszcze raz bardzo dziekuje Ci bol 123
    Ale to nie koniec problemu.. - zabawa z radyjkiem chyba sie zakończyła i nie bedzie grało w mom aucie. U szwagra w jego "VW" grało - auto kiedys kupił z firmy lizygowej i nawet nie pomyślał o jakichś tam kodach kiedy wszystko grało jak należy a nawet jeszcze lepiej... - Przeproszę swoje stare radio :cry: a BETKE zwrócić Darczyńcy i pieknie podziekować.
    Pozrdawiam Wszystkich Czytających :D
  • #8 3837518
    SlaweK
    Poziom 43  
    W autach do których montowali radia z serii 5 często było tzw komfortowe kodowanie, auto zapamiętuje kod radia i po odłączeniu aku same się łączą i grają więc kod nie musiał być potrzebny. Beta5 ma też trochę inne podłączenie zasilania niż starsze VW, około 98r zmienili już drugi lub trzeci raz układ pinów w kostce ISO i niekiedy trzeba trochę poprzerabiać instalację. To radio dobrze wygląda i gra w nowszych VW, w starszych trocję gorzej, do starszego wolałbym Gammę4.

SławeK
  • #9 3837667
    Janu50
    Poziom 11  
    ...byc moze że tak jest jak piszesz ... i napewno masz racje ..
    Ja chcialem zamontowac to radyjko w swoim audiku, bo faktycznie jest ładne i czarne i pasowaloby do wnetrza. Szwagier do swojego VW kupił jakis super nowoczesny "kombajn" do grania a betke dał mi - miał szczere chęci.
  • REKLAMA
  • #10 3837908
    SlaweK
    Poziom 43  
    Audi w końcu należy do koncernu VW ;) W sumie należało by albo skorzystać z pomocy serwisu VW celem odzyskania kodu lub pomocy fachowca a potem przeanalizować podłączenie opisane na radiu z kostką Audi. Najlepiej do tego celu użyć przejścio ISO-ISO w którym pozamieniasz przewody i będzie grało.

SławeK
  • #11 3838165
    Janu50
    Poziom 11  
    Szczerze Ci powiem a raczej napisze :), że nie sądzielem ze mozna takową "przejsciowke" zastosować i ze są takowe gdzie ją zdobyć (..?) - ale problem kodu pozostanie - a to juz chyba przekracza moje skromne możliwości.
  • #12 3838415
    SlaweK
    Poziom 43  
    Gotowej akurat do tego zastosowania nie znajdziesz ale są z pinami 1 do 1 a znając układ potrzebny do radia i rozpracowując kostkę auta samemu nie jest to takie trudne, zamienić odpowiednio przewody.
    A co do pozyskania kodu to pisałem już co zrobić. Minimum samodzielnego myślenia i podstaw jest wskazane bo nie przepadamy tutaj za prowadzeniem za rączkę.

SławeK
  • #13 3838482
    Janu50
    Poziom 11  
    he he ... i tak nie wiele z tego zrozumialem...
    moj e-mail: janu40(_at_)poczta.fm
  • #14 3839394
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jak nie rozumiesz to udaj się do fachowca który Ci to zrobi. Podałem Ci najprostszy sposób bez kaleczenia oryginalnej instalacji. Zastanawiem się po co podajesz mail, czekasz na kogoś kto za ręczkę poprowadzi czy na kogoś kto przyjedzie do Ciebie na adres mailowy i Ci to zrobi ?

Myślę że na tym możemy zakończyć temat bo jeśli tego nie rozumiesz to nie masz szans zrobić to poprawnie nie ryzykując uszkodzenia sprzętu i pożaru w aucie.

SławeK
  • #15 3839677
    Janu50
    Poziom 11  
    Serdecznie dziekuję Ci Sławku za wszelkie porady... i sugestie. Wykrzystam je napewno godnie.
    Temat tem, uważam za wyczerpany i zamknięty, bynajmniej dla mnie.
    Raz jeszcze dziekuje za instrukcje no i pouczenia wszelakie a obserwatorom dziekuje za cierpliwość.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio VW Beta 5 po podłączeniu zasilania wyświetla komunikat SAFE z cyfrą 2 i jest zablokowane, uniemożliwiając wpisanie kodu. Aby odblokować radio i umożliwić wpisanie kodu, należy pozostawić je włączone na około 1-2 godziny, aż na wyświetlaczu pojawi się "1000", co sygnalizuje gotowość do wprowadzenia poprawnego kodu zabezpieczającego. W niektórych wersjach Beta 5 z zaokrąglonym wyświetlaczem można przytrzymać jednocześnie przyciski TP i TA, aby aktywować pole do wpisania kodu, a po wpisaniu kodu ponownie przytrzymać te przyciski, co odblokowuje radio. W przypadku montażu radia Beta 5 w innych pojazdach, np. Audi, konieczne może być dostosowanie instalacji elektrycznej, gdyż radio ma zmienione układy pinów w kostce ISO w porównaniu do starszych modeli VW. W autach z komfortowym kodowaniem radio może automatycznie zapamiętywać kod po odłączeniu akumulatora, co eliminuje konieczność ręcznego wpisywania kodu. W przypadku trudności z odzyskaniem kodu lub podłączeniem radia zaleca się skorzystanie z pomocy serwisu VW lub fachowca, gdyż nieprawidłowe podłączenie może prowadzić do uszkodzenia sprzętu lub instalacji pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA