logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz RTO 900W - zanikanie basu przy głośnikach Magnat 1200W

henko11 30 Kwi 2007 19:45 996 3
REKLAMA
  • #1 3835931
    henko11
    Poziom 2  
    Mam problem ze wzmacniaczem RTO,który polega na zanikaniu basu,mam podłączone do niego dwa głośniki ''Magnaty'' po 1200W jeden.Wzmacniacz ten jest cztero kanałowy,widnieje na nim opis że posiada moc 900W.Może ktoś ma, lub miał podobny problem?!
  • REKLAMA
  • #2 3836021
    dsl1983
    Poziom 12  
    Co to znaczy zanikanie basu?? wyłacza sie wzmak, glosniki przestaja grac a moze graja slabiej, lub jeszcze cos innego sprecyzuj
  • REKLAMA
  • #3 3840719
    henko11
    Poziom 2  
    Gdy gra 15min nadurzym basie samoautomatycznie wyłancza się bas. Czy jet to wina uszkodzenia wzmaczniacza czy sam się wyłancza automatycznie? Soprany grają normalnie. Gra na durzyczh głośnikach
    2x 1200W czy one nie sąza durze do tego wzmacniacza? o mocy 900W.
    Czy jet możliwość że ten wzmacniacz przegrzewa się od durzych głośników i się sam rozłancza? (Głośniki grają słabiej na basie)

Moderowany przez _PREDATOR_:

Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.

• #4 3841022
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1090
    henko11 napisał:
    Gdy gra 15min nadurzym basie samoautomatycznie wyłancza się bas. Czy jet to wina uszkodzenia wzmaczniacza czy sam się wyłancza automatycznie? Soprany grają normalnie.

henko11 napisał:
    (Głośniki grają słabiej na basie)

Uściśli wreszcie głośniki basowe przestają grać całkowicie czy grają słabiej?

henko11 napisał:
    Gra na durzyczh głośnikach
    2x 1200W czy one nie sąza durze do tego wzmacniacza? o mocy 900W.
    Czy jet możliwość że ten wzmacniacz przegrzewa się od durzych głośników i się sam rozłancza?

Ile razy to można tłumaczyć. Jeżeli na wzmacniaczu jest napisane np 900W to oznacza to, że może on dostarczyć taką moc do głośników. Jeżeli natomiast na głośniku jest napisane 1200W to znaczy, że głośnik może "wytrzymać" taką moc i nie oznacza to, że właśnie z taką mocą obciąża wzmacniacz. Wniosek: głośnik 1200W można podłączyć do wzmacniacza o mocy 1W i nic wzmacniaczowi nie zrobi złego. Wszytko to oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej impedancji głośnik-->wzmacniacz czyli wzmacniacz 8Ω to głośnik 8Ω (lub więcej, nigdy mniej).
    Myślę, że dość jasno to wytłumaczyłem.

Pozdrawiam
    Adam

PS. Popracuj nad ortografią!
REKLAMA