logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnat Xpress 12 i Matronix WXP2K - zniekształcenia dźwięku przy wysokiej głośności

mari5508 20 Gru 2007 16:14 951 7
REKLAMA
  • #1 4607764
    mari5508
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam mam głośnik Magnat xpress 12 i wzmacniacz Matronix WXP2K
    (mam go od dzisiaj) Gdy puszczę techno i podgłośnie pod sam koniec regulatora głośnik ''pierdzi'' wygląda to na jakby walił o cewkę ale to przecież nie możlie ponieważ gdy puszczłem go pod kinem domowym 50wat rms na kanał suba to grał czysto i nie pierdził.Co jest grane??
    P.S.Głośnik ma 200wat rms a wzmacniacz 175wat rms
  • REKLAMA
  • #2 4608052
    dexter_86
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Moc wzmacniacza rośnie wprost proporcjonalnie do zwiększania poziomu wejściowego sygnał. Pod sam koniec twój głośnik już nie wydala z powodu zbyt dużej mocy jaką mu zadajesz. A po podłączeniu do kina domowego dźwięk był czysty ponieważ moc doprowadzona do niego była zbyt mała.
  • REKLAMA
  • #3 4608124
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4608165
    mari5508
    Poziom 15  
    Witam głośnik jest w obudowie takiej jak zalcał producent 60l i br 30cm średnica 10cm.
    Mam sygnał z wieży może za dużo odkręcam??
  • REKLAMA
  • #5 4608266
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4608413
    mari5508
    Poziom 15  
    nie no max to 200wat rms przecież to nie żaden ''Audion"' Tylko magnat :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4608450
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4608494
    mari5508
    Poziom 15  
    Ok już wszystko wiem okazało się że to przesterowanie :D Dzięki za pomoc!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada głośnik Magnat Xpress 12 o mocy 200 W RMS oraz wzmacniacz Matronix WXP2K o mocy 175 W RMS. Przy odtwarzaniu muzyki techno na wysokim poziomie głośności pojawiają się zniekształcenia dźwięku, opisane jako „pierdzenie”, sugerujące uderzanie membrany o cewkę. Problem nie występował przy podłączeniu głośnika do kina domowego o mocy 50 W RMS. W dyskusji wyjaśniono, że zniekształcenia są efektem przesterowania wzmacniacza, gdyż moc wzmacniacza rośnie proporcjonalnie do poziomu sygnału wejściowego, a przy maksymalnym wzmocnieniu sygnał jest zbyt silny dla głośnika. Głośnik pracuje w obudowie o pojemności 60 litrów z portem BR o średnicy 30 cm, co wpływa na charakterystykę pracy membrany. Zalecane jest unikanie przekraczania możliwości mocy wzmacniacza i głośnika, aby zapobiec zniekształceniom i uszkodzeniom. Ostatecznie potwierdzono, że przyczyną problemu jest przesterowanie sygnału.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA