Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oscylopskop ST-315A - brak podstawy czasu

Esiaczek 30 Apr 2007 20:51 1335 1
Tespol
  • #1
    Esiaczek
    Level 16  
    Oscyloskop jak w temacie. Widać tylko spadającą kropke podczas wyłączenia. Posprawdzałem tranzystory w torach Y, X i podstawy czasu. Napięcia na nich sie różnią. Niepodobają mi sie napięcia zasilania. Zamiast +70V mam tylko +60V, -12V = -9V, 12V = 9V. Przetwornica piszczy. Czytałem inne posty na temat tych oscyloskopów, ale nie znalazłem lekarstwa na mój problem. Napewno trzeba sie zająć najpierw zasilaczem, pytanie co może być przyczyną za niskich napieć. Może głupio się pytam, ale aż strach rozgrzebywać ten oscyloskop niemając doświadczenia w naprawach tego typu urządzeń.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Tespol
  • #2
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    poszukaj obwodu zasilania przetwornicy w. n. i odłącz je, a wtedy sprawdź wartość pozostałych napięć zasilających.
    Częstą wadą w tych i podobnych modelach oscyloskopu Firmy z Wrocławia było właśnie zwarcie międzyzwojowe w transformatorze przetwornicy.
    Choć również nie można wykluczyć zwarcia w diodach prostowniczych, czy kondensatorach filtrujących w/w przetwornicy.
    Możliwe jest też zwarcie w samej lampie oscyloskopowej (odłącz przewody w.n.).

    Pozdrawiam