logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop ST-315A - zaniżone napięcia zasilania, piszcząca przetwornica

Esiaczek 30 Kwi 2007 20:51 1518 1
REKLAMA
  • #1 3836226
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Oscyloskop jak w temacie. Widać tylko spadającą kropke podczas wyłączenia. Posprawdzałem tranzystory w torach Y, X i podstawy czasu. Napięcia na nich sie różnią. Niepodobają mi sie napięcia zasilania. Zamiast +70V mam tylko +60V, -12V = -9V, 12V = 9V. Przetwornica piszczy. Czytałem inne posty na temat tych oscyloskopów, ale nie znalazłem lekarstwa na mój problem. Napewno trzeba sie zająć najpierw zasilaczem, pytanie co może być przyczyną za niskich napieć. Może głupio się pytam, ale aż strach rozgrzebywać ten oscyloskop niemając doświadczenia w naprawach tego typu urządzeń.
  • REKLAMA
  • #2 3836443
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    poszukaj obwodu zasilania przetwornicy w. n. i odłącz je, a wtedy sprawdź wartość pozostałych napięć zasilających.
    Częstą wadą w tych i podobnych modelach oscyloskopu Firmy z Wrocławia było właśnie zwarcie międzyzwojowe w transformatorze przetwornicy.
    Choć również nie można wykluczyć zwarcia w diodach prostowniczych, czy kondensatorach filtrujących w/w przetwornicy.
    Możliwe jest też zwarcie w samej lampie oscyloskopowej (odłącz przewody w.n.).

Pozdrawiam
REKLAMA