logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop ST-315 II RADIOTECHNIKA-Wrocław. Ostry pisk

dakin11 19 Maj 2009 08:35 6745 9
REKLAMA
  • #1 6547602
    dakin11
    Poziom 21  
    Ocena: 59
    Witam jestem od niedawna w posiadaniu Oscyloskopu ST-315 II RADIOTECHNIKA-Wrocław. Oscyloskop ładnie chodzi i się uruchamia, jest tylko jedna rzecz która mnie intryguje, natomiast z transformatora, który zamontowany jest na tylniej płycie wychodzi piszczący dzwięk, który wpływa lekko z pracą z nim. Czy go to może być wina i czy da się to wyeliminować. Poszukuje też do niego instrukcji obsługi ze schematami, jeśli ktoś posiada to byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie dokumentów. Prosił bym, o pomoc z skalibrowaniem go. Pozdrawiam

• REKLAMA
  • #2 6547615
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6554834
    dakin11
    Poziom 21  
    Witam do -elektrit dzięki za podpowiedz czy mógłbyś mi podać w jakim obrębie ??? co sprawdzić ??, i które kondensatory sprawdzić ??
  • REKLAMA
  • #5 6554880
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6555859
    dakin11
    Poziom 21  
    Witam w oscyloskopie są zamontowane tranzystory 2N3055 a nie KD502 czy to może być tego wina ?? bo napisałeś w obrębie tych tranzystorów??

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Mam możliwość kupienia sparowanych tranzystorów KD502 czy te 2N3055 mogą być ??
  • REKLAMA
  • #7 6558930
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6560425
    dakin11
    Poziom 21  
    witam Czytałem wszystkie tematy poruszone z tym oscyloskopem na tym forum, nie było nic wspomniane o tym typie uszkodzenia, rozwiązania jego. pozdrawiam
  • #9 6571737
    dakin11
    Poziom 21  
    Witam znalazłem temat z tym poruszone . Jednak nie ma tam żadnej jednoznacznej odpowiedzi. W schemacie poniżej zamieszczonym jest rezystor R435, ale w płytce drukowanej nie ma go, nie ma miejsca nawet na jego wlutowanie czy on musi być ?? Oscyloskop ST-315 II RADIOTECHNIKA-Wrocław. Ostry pisk po odłączeniu od nóżki 5 trafa przetwornicy, pisku już nie ma, czyli możę być uszkodzone coś w tej linii?? wymienię kondensator i rezystor, jak to nie pomoże to zostaje tranzystor T407, który w schemacie jest KD502 a ja mam 2N3055, jeśli się mylę to proszę o mnie poprawienie. Pozdrawiam
  • #10 6572936
    dakin11
    Poziom 21  
    Witam wymieniłem wszystkie podzespoły w gałęzi od nóżki 5 transformatora to samego tyrystora 2N3055, niestety piski nie minęły :(. Prosił bym o jakiekolwiek sugestie :(

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz oscyloskopu ST-315 II RADIOTECHNIKA-Wrocław zgłasza problem z piszczącym dźwiękiem pochodzącym z transformatora zamontowanego na tylnej płycie urządzenia, który wpływa na komfort pracy. W dyskusji wskazano możliwe przyczyny: pęknięty rdzeń w przetwornicy, awaria tranzystorów (w szczególności 2N3055) oraz utrata pojemności kondensatorów elektrolitycznych. Użytkownik poszukuje instrukcji obsługi ze schematami oraz pomocy w kalibracji oscyloskopu. Udostępniono schemat zasilacza. Pojawiły się wątpliwości dotyczące różnic między tranzystorami 2N3055 a KD502, które występują w schemacie, oraz braku rezystora R435 na płytce drukowanej mimo jego obecności w schemacie. Po odłączeniu nóżki 5 transformatora przetwornicy piszczenie ustaje, co sugeruje uszkodzenie w tej linii. Wymiana kondensatorów, rezystorów i tranzystora 2N3055 nie wyeliminowała problemu. Dyskusja nie przyniosła jednoznacznego rozwiązania, a użytkownik prosi o dalsze sugestie dotyczące eliminacji piszczenia i kalibracji oscyloskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA