logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór słuchawek do 150 zł: AKG K 44, Sennheiser HD 437, HD 433, HD 202 DJ?

Metabaron 11 Paź 2003 21:43 2482 21
REKLAMA
  • #1 357527
    Metabaron
    Poziom 11  
    Mam zamiar kupic sobie sluchaweczki ;) tak na oko za 100zl - 150zl <=czyli HD 600 odpadaja:(
    no i po przegladzie rynku w gre wchodza te 4 modele

AKG K 44
    Sennheiser HD 437
    Sennheiser HD 433
    Sennheiser HD 202 DJ

no i zwracam sie z prosba do szanownych grupowiczow o rade ktore lepsze
    (wiem wiem ze odsluchy itd ale niestety w mej miescinie skazany jestem na zakupy przez siec)
    nie bedzie to grac na lampach tylko na mikro wiezy, karcie dzwiekowej i w planach na wzmacniaczu sluchawkowym wlasnej produkcji. Moze cos jeszcze polecicie w tym przedziale cenowym. Mile widziane byly by opinie uzytkownikow danych modeli. Phlipsy panasoniki tomsony i inne molochy raczej nie mile widziane bo informacje chyba podaja raczej nierzetelne

np w jakis philach za 120 zl czytam takie pasmo
    8-28000Hz tyle ze pewnie w +/- 30db
    no i nie ma thd no i im nie wierze pozatym do philipsa jestem zrazony teraz mam model za 50 zl nie wiem jaki bo napisy sie zdarly (taki z regulacja glosnosci kalnalu) i strasznie niezadowolony bylem bo trzeszcza piszcza dudnia i sa niewygodne (teraz siostra ich uzywa ale do tandety ktorej sluchaja polska dzieciarnia to styka)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 357591
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Kupowanie słuchawek ( zresztą głośników też ) bez wcześniejszego posłuchania jest dla mnie złem koniecznym.
    Musisz mi określić w skrócie swoje upodobania i preferencje brzmieniowe
    a być może będe Ci mógł coś doradzić...
  • #3 357697
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Bez sluchania chcesz kupic?
    Nawet nie bedziesz wiedział czy ci pasuje do głowy - serio - musisz mierzyc i słuchac z tym chyba nie ma problemu i wez swoja dobrze ci znana plyte.
    Hmm 150 to nie za duzo kasy na słuchawki bo warto troche sypnac i jest na lata.
    Zobacz tez:
    http://www.tonsil-ue.pl/
  • #4 357711
    Metabaron
    Poziom 11  
    Hardcore, metal, jazz
    i inne odchyly :) w stylu irlandzki folk,elektronika
    alternatywne country

A do drugiego Kolegi. Czy w takim razie nie mozna kupic pozadnych sluchawek za 100-150 zl. Bo zawsze nasrepny model kosztuje ciut wiecej i niby mozna by kupic lepszy itd tylko trzeba zachowac rozsadek, pozatym czasem mam watpliwosci gdzie w audio konczy sie roznica w dzwieku a zaczyna sie auto sugestia powodowana snobizmem i wydaniem ogromnej kasy. Widzialem sluchaweczki za kilka tysiecy no ale troszke watpie w ich "MOC", sluchacze kabli itd to nie dla mnie(zreszta teorie te sa obalone juz dawno)a co bys polecil w przedziale zaluzmy do 400zl
  • REKLAMA
  • #5 358116
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Mozna kupic porzadne sluchawki - ale trzeba sie rozejrzec i przesluchac jak najwiecej...Modele wymienione sa oki, ale nie kazdy gra tak samo - za te pieniadze trafiaja sie jedynie rodzynki wsrod wielu bubli - warto posluchac Tonsila - mieli cos za 150 zl, zapomnialem nazwy modelu...
  • #6 358169
    KB
    Poziom 25  
    Jeśli zamierzasz słuchawek używać tylko w domu to powinny to być słuchawki otwarte lub półotwarte (tylko takie pozwalają na długie słuchanie).
    Ja mam od paru dobrych lat AKG K141 i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń.Moim typem są AKG K260 (potężny bas wspaniała średnica,znakomita przestrzeń) ale to nie ten pułap cenowy.
    Kupiłem kiedyś chińskie słuchawki chyba f-my ATA i zaskoczyły mnie potęgą brzmienia a kosztowały chyba 90 zł.
    Tak sobie myślę... że jednak odradzam Ci zakup bez słuchania.
    Dochodzi jeszcze przecież problem wygody użytkowania a to nie jest taka błaha sprawa.
  • REKLAMA
  • #7 358236
    CKsrv
    Poziom 32  
    Hmm tak w ogóle to od 99 pln'ów zaszynaja sie ceny słuchawek z napisen technics - nie jestem koneserem tej firmy ale moze cos ci sie spodoba z jakichs wzgledów.
  • REKLAMA
  • #8 358315
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Sam patrzyłem kiedyś na Technicsa. Kosztują 199 PLN u nas w Centrum Elektroniki. To model z liczbą 500 (chyba), według firmy mają pasmo 7-25000 Hz. Ale są 40 Ohm'owe.
    Pozdrawiam.
  • #9 358471
    Metabaron
    Poziom 11  
    no i czy jesli na sprzecie podaja 32-1000 Omow to 64 onowe sluchawki zagraja o polowe ciszej czy bedzie tak samo
  • #10 358511
    tomaszo
    A..wlasnie - jaki typ wybrac...Oprocz wiadomych wzgledow - brzmienia - czy nauszne, wokoluszne...
    KB radzi Ci otwarte, albo polotwarte...Ja Ci radze wokoluszne i zamkniete - prawda, ze mozesz sie zmeczyc, ale tylko typ zamkniety daje mozliwosc najlepszej izolacji od warunkow zewnetrznych, dodatkowo wokoluszne pozwalaja na uzyskanie niezlego basu - co jest wbrew pozorom dosc trudne...No i nie patrz na parametry tak bardzo - to, co pisza o pasmie to sa bzdury, nie wiadomo jak i przez kogo mierzone...Tylko odsluchy. 8)
  • #11 358526
    KB
    Poziom 25  
    Jeszcze jedna dygresja:
    Po co w domu izolować się od otoczenia?
    Nie zdadzam się tez że tylko zamknięte słuchawki zapewniają dobry bas - patrz Sennheiser HD580.
    Ale przyznaję że w słabszych modelach jest to raczej regułą.
    :arrow: tomaszo:Bez urazy
  • #12 358630
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    a nie lepiej kupic jakis zestaw glosnikowy np 5.1??
  • #13 359089
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ja mam słuchawki o imped 60R i to w cale nie prawda ze graja "cicho" - sprawa skutecznosci z reszta jak w głosnikach.
    Nawet 16R słuchawki typu walkman nie graja tak głosno (bo o wieeele ciszej) z ta jednak róznica ze te duze to zupełnie inna j a k o s c .
    Ale jeszcze raz mówię ze bez słuchania to nie ma kupowania - nie wszystko dobrze lezy (na głowie) i tyle.
  • #14 359514
    tomaszo
    KB - nigdy sie nie obrazam :) Piszemy o sluchawkach z dolnej polki, a nie za kilkaset zl, dlatego proponuje zamkniete wokoluszne - dla drozszych modeli tez proponowalbym wokoluszne, bo slyszymy nie tylko membranka bebenka, ale koscia, czesciami miekkimi wokol ucha...Dla drogich(=dobrych) sluchawek nie jest zasada, ze tylko zamkniete cos potrafia na basie - calkowita prawda(Koss ma sluchawki otwarte za ...700zl?, ktore zabijaja basem..)...
  • #15 359785
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Ja mam polskie SD-501 nieśmiertelne już chyba z 10 lat (wymieniałem tylko jacka na "złoty" i przewód na ekranowany). Troche w nich ciepło ale dzwięk kryształ i kupione za grosze. Teraz już ich chyba nie robią.
  • #16 360089
    Metabaron
    Poziom 11  
    ozzman napisał:
    a nie lepiej kupic jakis zestaw glosnikowy np 5.1??

lubie posluchac w nocy jak juz wszyscy spia pozatym to glupie sugerowac glosniki kiedy ktos chce sluchawki
  • #17 360168
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    tonsil SD 426 cena 150 zl sam posiadam takie o klase wyzsze niz wszytko co tonsil wypuscil do tej pory maja bardzo wazna zalete nie mecza uszu przy sluchaniu nawet przez kilka godzin dzwiek mysle jak na ta cene na przyzwoitym poziomie maja wydaje mi sie jedna wade dosc slaba przestrzen
  • #18 361502
    Nemo
    Poziom 31  
    :arrow: krzysiek: A gdzie widziałeś te słuchawki w takiej cenie? Na stronie Tonsila, podanej wyżej, jest zapisana cena 182 PLN brutto. Chyba, że w sklepach jest taniej. Tylko w których.
    Pozdrawiam.
  • #19 361554
    drrumin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    :D Cześć, proponowanie zestawu głosników komus kto chce kupiś słuchawki to jedno, a kupno takiego za 150 zł to drugie - bez urazy.
    W sprawie słuchawek, stary musisz sie przemuc do odsluchiwania, będą służyc tobie i tobie musza pasować, proponuje zacząć chodzić po sklepach i sluchać swoich kawałków ze swoich płytek, w kon cu o to chodzi - POZDROWIENIA.
  • #20 361573
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    kupilem na o zgrozo allegro ale od wydawalo mi sie pewnego sprzedajacego ktory mial tego wiele moge poszukac i podac link oczywiscie na priv :D
  • #21 363903
    Nemo
    Poziom 31  
    :arrow: krzysiek: Dzięki, nie ma potrzeby. Porównywałem tylko ceny. Na razie mam poważniejsze wydatki :D
    Pozdrawiam.
  • #22 364849
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru słuchawek w przedziale cenowym 100-150 zł, z uwzględnieniem modeli AKG K 44, Sennheiser HD 437, HD 433, HD 202 DJ oraz alternatyw takich jak Tonsil SD 426 i ATA. Podkreślono, że zakup słuchawek bez odsłuchu jest ryzykowny ze względu na indywidualne preferencje brzmieniowe oraz komfort użytkowania. Wskazano, że w tej klasie cenowej trafiają się zarówno dobre modele, jak i wiele słabych egzemplarzy, dlatego warto poszukać i porównać jak najwięcej. Poruszono kwestie typu słuchawek (otwarte, półotwarte, zamknięte, wokółuszne) z uwzględnieniem izolacji akustycznej i charakterystyki basu. Zwrócono uwagę, że parametry techniczne podawane przez producentów, takie jak pasmo przenoszenia czy impedancja, często są mało wiarygodne i nie zastąpią odsłuchu. Wskazano, że impedancja wpływa na głośność i dopasowanie do sprzętu, ale skuteczność i komfort są równie ważne. Wśród polecanych modeli poza wymienionymi znalazły się także AKG K141, Tonsil SD-501 oraz Technics (model 500). Dyskusja podkreśla konieczność kompromisu między ceną, jakością dźwięku i wygodą oraz zachęca do samodzielnego odsłuchu przed zakupem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA