logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-ROM LG 48x - szuflada nie wysuwa się bez uderzenia, magnes blokuje?

plus+ 01 Maj 2007 13:50 5964 4
REKLAMA
  • #1 3838241
    plus+
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    CD-ROM marki LG 48x

Napęd był nieużywany już dłuższy czas, ponad rok, ale był sprawny.
    Zabrałem go do roboty, bo był potrzebny mi napęd i po podłączeniu szuflada nie chciała się wysunąć, po kilku godzinach spędzonych nad diagnozą usterki doszedłem, że przyczyną jest magnes (białe kółko znajdujące się w obudowie przytrzymujące płytkę CD, aby się kręciła)

Aby szuflada się wysunęła trzeba ściągnąć górną ściankę z napędu, albo uderzyć go z góry (w takie okrągłe kółko)
    Po włożeniu płytki CD wszystko pięknie działa, problem, że po wyłożeniu jej szuflada się już nie otwiera.

Ktoś potkał się z was z taką dziwną usterką?
    CD-ROM LG 48x - szuflada nie wysuwa się bez uderzenia, magnes blokuje?CD-ROM LG 48x - szuflada nie wysuwa się bez uderzenia, magnes blokuje?CD-ROM LG 48x - szuflada nie wysuwa się bez uderzenia, magnes blokuje?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 3839345
    farmer
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Proponuję najpierw wymienić pasek napędu szuflady - bardzo często w starszych napędach jest rozciągnięty i ślizga się na osi silnika.
  • REKLAMA
  • #3 3976412
    Slivka
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć
    Mam dokładnie taki sam przypadek CD rom 52x.
    Tacka z płytą nie może zostać uniesiona, magnes mocno trzyma, silnik się zatrzymuje (poślizgu nie ma bo dałem nowy pasek).
    Napięcie na silniku wynosi 4V, nawet gdy się zatrzyma.
    Wymieniłem silnik na nowy i nic. Mechanizm wyczyściłem i nasmarowałem smarem silikonowo-teflonowym.
    Może napięcie 4V jest za małe. - zmierz jakie napięcie masz na silniku w trakcie wysuwania tacy.
  • REKLAMA
  • #4 3976427
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    Witam, najlepszy sposób aby nie mieć problemów z wysunięciem tacki, to pozostawienie płyty w napędzie.
    ps. wszystkie napędy LG tak mają.
  • #5 4233438
    kostekk
    Poziom 12  
    Ja to rozwiązałem inaczej :]
    Magnes w białym kółku które dociska płyte jest zabezpieczony takim metalowym zabezpieczeniem, należy to zabezpieczenie zdjąć magnes przykleić do kółka na kropelke. Nie zakładać osłony ktora przykrywa ten docisk tylko np. zakelić taśmą.
    U mnie wszystko śmiga jak nowe :D
REKLAMA