CD-ROM marki LG 48x
Napęd był nieużywany już dłuższy czas, ponad rok, ale był sprawny.
Zabrałem go do roboty, bo był potrzebny mi napęd i po podłączeniu szuflada nie chciała się wysunąć, po kilku godzinach spędzonych nad diagnozą usterki doszedłem, że przyczyną jest magnes (białe kółko znajdujące się w obudowie przytrzymujące płytkę CD, aby się kręciła)
Aby szuflada się wysunęła trzeba ściągnąć górną ściankę z napędu, albo uderzyć go z góry (w takie okrągłe kółko)
Po włożeniu płytki CD wszystko pięknie działa, problem, że po wyłożeniu jej szuflada się już nie otwiera.
Ktoś potkał się z was z taką dziwną usterką?

Napęd był nieużywany już dłuższy czas, ponad rok, ale był sprawny.
Zabrałem go do roboty, bo był potrzebny mi napęd i po podłączeniu szuflada nie chciała się wysunąć, po kilku godzinach spędzonych nad diagnozą usterki doszedłem, że przyczyną jest magnes (białe kółko znajdujące się w obudowie przytrzymujące płytkę CD, aby się kręciła)
Aby szuflada się wysunęła trzeba ściągnąć górną ściankę z napędu, albo uderzyć go z góry (w takie okrągłe kółko)
Po włożeniu płytki CD wszystko pięknie działa, problem, że po wyłożeniu jej szuflada się już nie otwiera.
Ktoś potkał się z was z taką dziwną usterką?
Moderowany przez TONI_2003:Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.