logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asrock K7VT4A, Radeon8500 - znika obraz lub Windows zawiesza

Nowaker 01 Maj 2007 19:18 1323 4
REKLAMA
  • #1 3839268
    Nowaker
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Niedawno padł mi laptop i postanowiłem wyszykować mój stary biurkowy komputer, z którym zawsze miałem problemy. Stary komp miał konfigurację:

płyta główna Epox z Raidem (nie pamiętam modelu, bodajże 8K7A, 8KVA, sth like that, chipset VIA KT266, Socket A)
    Athlon XP 1700+
    512 DDR266
    Radeon 8500 (Procomp)
    WD 80 GB, Maxtor 40 GB (obydwa 7200)

Problem był taki, że dyski jakby co chwilę startowały od nowa. Próbowałem się z tym uporać, i zakupiłem parę nowych rzeczy, żeby złożyć drugi komputer:

Zasilacz 350W
    Kingston 1GB DDR400
    Asrock K7VT4A Pro
    grafa, dyski, procek ten sam

Dyski już nie wyrabiają tego co kiedyś, ale teraz:

- na pewnych sterownikach albo znika mi obraz po jakimś czasie w Windowsie (czy to XP czy 2k), w wyniku czego monitor mówi mi No signal bądź też obraz stanowi sama czerń LUB WinXP/2k zawiesza się a pc speaker wydaje ciągły dźwięk (nieustający)
    - na innych sterownikach Windows się nie zawiesza, są jedynie drobne artefakty (krótkie poziome czarne kreski), ale próba odpalenia jakiejś gry D3D / OpenGL kończy się komunikatem unsupported bądź zwiechą
    - na Linuksie są drobne artefakty, obraz czasami jakby drga

Podejrzewając uszkodzenie Radeona 8500 przyniosłem inne karty - NV GF 4 MX i Radeona 9700Pro - obydwie działały bez problemów. Mojego Radeona 8500 wziąłem do kolegi - u niego mój radek DZIAŁA (i Windows i D3D).

Być może istnieje jakiś konflikt moja karta <-> moja płyta główna (Co do IRQ to nie ma konfliktu) i zwyczajnie ten model karty nie zagra z tym modelem płyty... Czy macie jakieś pomysły / rady?

Pozdrawiam
    Nowaker
  • REKLAMA
  • #2 3839349
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3839407
    Nowaker
    Poziom 11  
    Stary był Rubikon 300W, a teraz mam całkiem nowy 350W (noname za 75 zł). Voltage (sprawdzany w BIOSie) wszystkich napięć jest w normie.
  • REKLAMA
  • #4 3839429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3839476
    Nowaker
    Poziom 11  
    Hmmm nie wydaje mi się, by był to zasilacz, bo to samo dzieje się na tym pierwszym, jak i drugim. Niemniej jednak sprawdzę to miernikiem.
REKLAMA