logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera Asrock K7VT4A+ z Radeon 9600 - co może być przyczyną?

ninja_ziom 04 Sty 2007 18:29 2043 29
REKLAMA
  • #1 3405122
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,wiec tak najpierw konfig;
    zasilacz:megabajt-350W,plyta glowna : Asrock K7VT4A+,procek:Sempron 2600+,karta graf:Radeon 9600,Ram:2x512 kingston,dyski WD 80Gb i Seagate Baracuda 250Gb,napedy LG(w tej chwili jest podlaczona tylko nagrywarka).Problem polega na tym ze po pewnym czasie od wl.ekran "zamarza" i konieczny jest reset-nic innego nie mozna zrobic.Nieraz wyskakuje ekran(czarny)z komunikatem ze nie mozna odczytac danych na dysku(po resecie).Musze dodac ,ze mialem,wczesniej takie problemy i myslalem ze jest to wina dysku po restartach windows sprawdzal dyski i odzyskiwal utracone dane pozatym ten dysk wydawal z siebie rozne "stuki",probowalem usowac bad sektory programem HDDregenerator,ale nic z tego-problem powracal.Z tad wziol sie pomysl kupna nowego(seagate).Ale po tygodniu uzytkowania problemy wracaja!!!Napewno moge wykluczyc wine oprogramowania-od kupna dysku wszystko jest "swieze".Wizualnie tez wszystko oki nie ma przebarwien na plycie gl,ani na plytce w zasilaczu,zadne czesci na plycie nie sa "spuchniete"itp.wszystkie przewody od zasilacza i na zewnatrz kompa ok.Nic nie jest "podkrecone".Wiec w czym moze byc problem,ja juz naprawde nie mam pojecia co jest nie tak?Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3405326
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Na początek sprawdź RAM programem memtestx86 i podmień zasilacz na inny.
  • #3 3405367
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    Oki sprawdze ram,a zasilacz podmienie dopiero jutro,narazie dziekuje za wskazowki.Jutro dam znac czy cos pomoglo.

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

sprawdzilem pamiec RAM- wynik zero error'ow.Wiec ram'y chyba sa ok.Z zasilaczem bedzie problem raczej nie zalatwie czegos na wymiane(musiabym kupic nowy).Moze jest jakis sposob aby ten przetestowac?Jak moge sprawdzic czy napiecia sa stabilne?Wymienilem tasme do hdd,narazie mi ani razu nie "zawisl".Ale pewnosci ze bedzie oki nie ma bo nie raz komp chodzil normalnie przez jakis czas a potem...zonk.pozdrawiam
    ps.dzieki za program-fajny ;)
  • REKLAMA
  • #5 3406702
    jsv
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,
    uważam,że w podanej konfiguracji zasilacz jest za słaby.Dwa dyski 80+250!,Sempron 2600+ i Radeon to dla tego zasilacza to trochę za dużo.Proponuję wymienić na większy.
    Pozdrawiam jsv

Dodano po 1 [minuty]:

Ten zasilacz się ksztusi na samym starcie.
  • #6 3406708
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    w takim wypadku bede musial kupic cos lepszego,ale czy te awarie sa spowodowane zasilaczem,czy moze to inny problem??(przez 2 lata nie bylo problemow)
  • #7 3406766
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    No niestety, bez podmiany zasilacza trudno jest ocenić czy faktycznie ma to coś wspólnego z Twoim problemem.
  • #8 3406776
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    no spoko,dzieks jak kupie zasilacz i przedestuje dam znac co i jak,dzieks Wam , pozdro.

Dodano po 3 [minuty]:

acha a moze mi cos doradzicie?cos ze sredniej polki :)
  • #10 3406818
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    sek w tym ze 2 lata jechalem na konfigu bez 250-tki i zaczely sie problemy z tamtym dyskiem wiec kupilem ten.probowalem na samej 250 jechac ale tez sa problemy (opis na poczatku)
  • #11 3406998
    Damnian
    Poziom 34  
    ninja_ziom zacznijmy od tego w jakiej kwocie chcesz się zmieścić jeśli chodzi o ten zasilacz.
  • REKLAMA
  • #12 3407035
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    Juz rozgladalem sie na allegro za tym zasilaczem i mysle ze do 100pln bedzie jakis odpowiedni dla mojego kompa.Oczywiscie im taniej tym lepiej,ale niech to bedzie zasilacz godny polecenia nie bede oszczedzal kosztem utraty innych podzespolow. Wiec jesli masz jakies propozycje chetnie je rozwaze Damnian.
  • #14 3407061
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    A nie bedzie za slaby?Ja mam teraz gigabajta atx 350W,czyli podobny do tego :/
  • #15 3407063
    Damnian
    Poziom 34  
    350 W nic nie mówi, poszukaj na googlach testy tych zasilaczy i sam zobaczysz jak się prezentuje
  • REKLAMA
  • #16 3407065
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    nie dodalem wczesniej ze mam dodatkowe 2 wiatraczki(jeden swiecacy) na obudowie i przod obodowy tez jest podswietlony,a to ma chyba wplyw na wydajnosc zasilacza?
  • Pomocny post
    #17 3407066
    Damnian
    Poziom 34  
    przeciętny wentylator pożera nie więcej niż 2 W ;)
  • #18 3408221
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    acha spoko,no nic wiec chyba go kupie dzieki za pomoc pozdrawiam.

a co myslicie o tym-http://www.allegro.pl/item153919208_promocja_bezglosny_tronje_550w_14cm_19db_gw_117.html

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
  • #20 3408316
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    ojjj lipny ten zasilacz,hahaha.a mnie przekonaly te wszystkie zabezpieczenia-niby sa ale jakos nie dzialaja ;).Damnian moglbys mi jeszcze jakies inne zaproponowc?Chcialbym rozwazyc kilka opcji.

Dodano po 1 [minuty]:

dzisiaj juz chcialbym zamowic albo pojade do komputronika,wiec prosze o szybka odp
  • #21 3408384
    Damnian
    Poziom 34  
    Więc tak do wyboru z dobrych zasilacz masz:
    Tagan
    CHIEFTEC
    Fortron
    ModeCom (tylko nie z dopiskiem Feel)
    Seasonic
    Topower

Moc to mniej więcej 350 W także wybieraj ten, na którego Cie stać ;) A najbardziej rozsądną opcją z tych zasilaczy to Fortron, ponieważ masz dobry produkt za niskie pieniądze.
  • #23 3408400
    Damnian
    Poziom 34  
    Zobacz na nazwe tego zasilacza w tym sklepie internetowym a to ci Ci przed chwilką napisałm.. ;)
  • #24 3408442
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    w takim razie zapytam inaczej,czy ten zasilacz ktorego nie polecasz pociagnie mi wszystko w kompie i wytrzyma z pol roku?(w najblizszym czasie kupie jakis konkretny-narazie nie mam hajsu-ten bedzie na jakis czas,bo bez kompa nie wytrzymam ;) )jak sadzisz?Bo w komputroniku nie moge znalesc nic ciekawszego za taka cene,a wlasnie mam zamiar tam kupic bo musze miec ta zasilke juz dzisiaj
  • #25 3408452
    Damnian
    Poziom 34  
    Może da Ci do myślenia jeśli powiem, że ten fortron jest lepszy od tego ModeComa i jeszcze za niższe pieniądze? pomyśl ;)

Czy będzie działać, myśle że raczej będzie. No ale Twój wybór. Napaliłeś się troche z tym zasilaczem- aby tylko działało, ale chyba lepiej poczekać i podjąć rozsądniejszą decyzje.
  • #26 3408464
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    zgadzam sie,ale jak dzis zamowie zasilacz na allegro bedzie dopiero(przy dobrych wiatrach)w poniedzialek :/ a ja musze go miec dzisiaj :)

Dodano po 9 [minuty]:

Damnian jeszcze raz dzieki za wszystkie wskazowki,doradze sie jeszcze w sklepie,ale raczej kupie tego ModeComa :/ i tak bedzie lepszy od tego,ktorego teraz mam-zobaczymy.POZDRAWIAM
  • #27 3409464
    Damnian
    Poziom 34  
    Napisz później jak chodzi. Pozdrawiam ;)
  • #28 3409550
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    wlasnie podlaczylem i jest stabilnie (podlaczylem pod niego wiecej sprzetu-druga szuflade,dodatkowe wiatraczki,oswietlenie,wczesniej brakowalo mi wtyczek) moze mi troche posluzy ;),jak na razie jest dobrze.moge jeszcze dodac ze bardzo cichy(aut.reg.obr.). :D
  • #29 3409639
    Damnian
    Poziom 34  
    Czyli nie ma objawów tych co opisywałeś na samym początku ? jeśli wszystko wporządku to temat właściwie możesz zamknąć ;)
  • #30 3409652
    ninja_ziom
    Poziom 11  
    problemy zniknely,tak zamykam temat ;) pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem z zawieszaniem się komputera opartego na płycie głównej Asrock K7VT4A+ z procesorem Sempron 2600+ i kartą graficzną Radeon 9600 objawiał się zamarzaniem ekranu oraz komunikatami o błędach odczytu dysku twardego. Wstępne podejrzenia dotyczyły uszkodzonych sektorów na dysku WD 80GB, jednak po wymianie na nowy dysk Seagate Barracuda 250GB problemy nadal występowały. Test pamięci RAM programem memtestx86 wykazał brak błędów, co wykluczyło uszkodzenie pamięci. Wskazano na zasilacz Megabajt 350W jako potencjalną przyczynę problemów, ze względu na jego niską jakość i niewystarczającą moc dla konfiguracji z dwoma dyskami, procesorem Sempron i kartą Radeon 9600. Zalecano wymianę zasilacza na model z wyższej półki, o mocy około 350W, ale o lepszej jakości i stabilności napięć. Sugerowano marki takie jak Fortron, Tagan, CHIEFTEC, Seasonic, ModeCom (bez dopisku Feel) oraz Topower. Po zakupie i podłączeniu zasilacza ModeCom 350W użytkownik potwierdził stabilną pracę komputera bez wcześniejszych objawów zawieszania. Dodatkowo podłączono więcej urządzeń (dodatkowe wentylatory i oświetlenie), a zasilacz pozostał cichy i stabilny. W efekcie problem został rozwiązany poprzez wymianę zasilacza na lepszy model.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA