logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać sterowanie pilotem IR do radia samochodowego z USB – zmiana utworów i głośności

yarex88 02 Maj 2007 01:43 1182 6
REKLAMA
  • #1 3840340
    yarex88
    Poziom 10  
    Hey.. mam pytanko.. mam radio w samochodzie z USB.. czy jest jakas mozliwosc zamontowania podczerwieni i pilota..?? chodzilo by mi głównie o zmiane piosenek jako funkcje w pilocie i regulacje glosnosci... Moze ktos cos zrobil podobnego.... jestem poczatkujacym elektronikiem wiec slabe mam pojecie licze na Wasza pomoc :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3840519
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 241
    Są gotowe schematy nadajników i odbiorników podczerwieni które można podpiąć pod przyciski radia. Jedyny problem to miejsce, którego w panelu brakuje. Obawiam się że nic się tam nie zmieści.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3842263
    soulreaver1
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    volt1 napisał:
    Są gotowe schematy nadajników i odbiorników podczerwieni które można podpiąć pod przyciski radia. Jedyny problem to miejsce, którego w panelu brakuje. Obawiam się że nic się tam nie zmieści.

Moduł obbiornika można zamontować poza radiem.
  • REKLAMA
  • #4 3842896
    yarex88
    Poziom 10  
    Posze o jakies schematy... albo jakies artykuly na ten temat :)
  • REKLAMA
  • #5 3843634
    volt1
    Poziom 30  
    soulreaver1 napisał:
    volt1 napisał:

Moduł obbiornika można zamontować poza radiem.

Oczywiście ze można, ale doprowadzenie do panelu wiązki kabli, tak żeby można go było zdjąć nie będzie łatwym zadaniem.
    Istnieje jeszcze możliwość przerobienia panelu, lub wpięcia się w szynę danych między nim a procesorem radia, ale to już wyższa szkoła jazdy.
  • #7 3844701
    volt1
    Poziom 30  
    Co to jest dokładnie za radio?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości dodania sterowania pilotem na podczerwień (IR) do samochodowego radia z USB, umożliwiającego zmianę utworów i regulację głośności. Istnieją gotowe schematy nadajników i odbiorników IR, które można podłączyć do przycisków radia, jednak problemem jest ograniczona przestrzeń w panelu radia. Proponowano montaż modułu odbiornika IR poza radiem, co ułatwia instalację. Podłączenie wiązki kabli do panelu w sposób umożliwiający jego demontaż jest trudne, a bardziej zaawansowaną metodą jest ingerencja w szynę danych między panelem a procesorem radia. Udostępniono link do schematu modułu AVT2361, który może posłużyć jako baza do realizacji projektu. Wskazano również potrzebę podania dokładnego modelu radia dla precyzyjniejszych wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA