logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć polski podręcznik do AVR Studio?

drops13 12 Paź 2003 11:29 1588 9
REKLAMA
  • #1 358045
    drops13
    Poziom 11  
    Czy ktoś ma może helpa po polsku do avr studio?
  • REKLAMA
  • #2 358697
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    A w czym można pomóc. AVRStudio jest dosyć przyjazne i wszystkiego można się domyśleć po samych ikonach.
  • #3 358786
    drops13
    Poziom 11  
    Mam graficzny wyświetlacz LCD 128*64 jak za pomocą avr studio określić jego parametry?
  • REKLAMA
  • #4 358838
    genetix
    Poziom 24  
    wiesz co, niebałdzo sie znam na bascomie i nie wiem, czy ma standardowo obsluge graficznych. Bo tekstowe ma na pewno. Sprobuj poszukac trooche googlami mooze znajdziesz jakies biblioteki z gotowymi procedurami. Inne wyjscie to chyba dosc sprawnie sobie poradzisz piszac funkcje w asmie i korzystanie z nich przez BASIC. Zapewne beda szybsze i mniej pamięciożerne od BASICOWYCH, choć nie wiem, czy standardowe funkcje tez nie sa robione w asmie. Ja na przyklad 90% programow pisze w asmie, natomiast bascoma uzywam do komunikacji z programatorem.

POZDRO.
  • REKLAMA
  • #5 359714
    JmL(TM)
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    A gdybys uzyl translatora do tlumaczenia? :D
  • #6 361579
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    chyba mylisz pojecia:
    avr studio napewno nie ma procedurki do obslugi lcd graficznego... nawet nie ma procedurki do obslugi zwyklego lcd a nawet diody LED

avr jest to srodowisko do pisania programow w asm... kompilowania, testowania prograow i wgrywaniu ich do proca...
    pamietaj ze to co ty widzisz... czyli ikonki... menu i teks to jest poprostu zastepstwo za notatnik'a.

mozna wprawdzie uzywac to srodowisko z C ale procedury sa zwiazane z twoim kompilatorem C

Mam nadzieje ze troszke wyjasnilem i ze da sie to zrozumiec :)
  • #7 362334
    max_gg
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    marchewa101 napisał:
    chyba mylisz pojecia:
    avr studio napewno nie ma procedurki do obslugi lcd graficznego... nawet nie ma procedurki do obslugi zwyklego lcd a nawet diody LED

avr jest to srodowisko do pisania programow w asm... kompilowania, testowania prograow i wgrywaniu ich do proca...
    (...)
    mozna wprawdzie uzywac to srodowisko z C ale procedury sa zwiazane z twoim kompilatorem C

Tak jak to kolega napisał - AVR Studio to tylko interfejs do kompilatorów (asembler, C, C+, itp.) i sam z siebie nie zawiera żadnych procedur. Niestety - te musisz sam sobie napisać.
  • #8 363916
    deo$eg
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Poleca Code Vision
    jest kompletnym kopilatorem (chociaz nie posiada debugera co jest jego chyba jedynym minusem).Posiada funkcje I2c,Lcd ,1Wire,Rs232,obsługe paru standardowych kostek i jescze kilka innych bajerów .Ma tez Code Generator który bardzo pomaga w skonfigurowaniu procka (timery Adc przerwania itp.) A i generuje równiez pliki cof które mozna potem wzucic na AVRStudio i przesymulowac.

I pomysleć ze to rumunski podukt 8O
    www.hpinfotech.ro
    pozdrawiam deo$eg
  • #9 400341
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Spróbuj FastAVR 3.0.5
  • REKLAMA
  • #10 401506
    genetix
    Poziom 24  
    marchewa101 napisał:
    chyba mylisz pojecia:

pamietaj ze to co ty widzisz... czyli ikonki... menu i teks to jest poprostu zastepstwo za notatnik'a.

napisalem:

wiesz co, niebałdzo sie znam na bascomie i nie wiem, czy ma standardowo obsluge graficznych (...)

jasne, zasugerowalem sie nie wiem czemu ze kolega pisal o bascomie. sorry za zmote... :oops:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania polskiego podręcznika (help) do AVR Studio. Uczestnicy wyjaśniają, że AVR Studio jest środowiskiem programistycznym służącym do pisania, kompilowania i wgrywania programów w asemblerze lub C, ale nie zawiera gotowych procedur obsługi urządzeń takich jak graficzne wyświetlacze LCD. Obsługa takich komponentów wymaga napisania własnych funkcji lub użycia zewnętrznych bibliotek. Wskazano, że AVR Studio to interfejs do kompilatorów i samodzielnie nie oferuje funkcji sprzętowych. Zaproponowano alternatywne narzędzia, takie jak CodeVision, który jest kompletnym kompilatorem z funkcjami obsługi I2C, LCD, 1-Wire, RS232 oraz generatorem kodu, oraz FastAVR 3.0.5. Poruszono także temat używania asemblera dla efektywnej obsługi sprzętu oraz możliwość tłumaczenia dokumentacji za pomocą translatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA