logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć przecięty kabel sieciowy LAN?...

darekgra 03 Maj 2007 02:33 69182 9
  • #1 3843476
    darekgra
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam
    Jak połączyć przecięty kabel sieciowy? Był on w ścianie i niechcący go przeciąłem? Czy w grę wchodzi jakaś kostka lub lutowanie?czy trzeba cały wymieniać?

pozdrawiam
  • #2 3843518
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    U mnie na 70M przewodu było przecięcie. Polutowałem i działało ok. Jeśli przewód masz w mieszkaniu to dobrze by było gdybyś po zlutowaniu nie oklejał wszystkiego taśmą ze względu na wilgoć która jest potem powodem tłumienia sygnału. Innym wyjściem jest założenie dwuch kostek RJ-45 i specjalnej wtyczki do łączenia takich przypadków, ale lutowaniem taniej. Powodzenia.
  • #4 3843860
    darekgra
    Poziom 12  
    treborrrrr napisał:
    Jeśli przewód masz w mieszkaniu to dobrze by było gdybyś po zlutowaniu nie oklejał wszystkiego taśmą ze względu na wilgoć która jest potem powodem tłumienia sygnału.

przewód jest w mieszkaniu i będzie zatynkowany, czyli lepiej tego nie okręcać izolacją? a gdybym zastosował(nie wiem jak to się dokładnie nazywa)izolację termiczną?
  • #5 3843889
    basman123
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    serio, nie lutuj takich przewodów. nie oplaca sie. problem moze byc tez na stratach w tym przewodzie. nie dosc ze lutowany to jeszcze "rozkręcona" skrętka może nie działać prawidłowo
  • #6 3843937
    darekgra
    Poziom 12  
    basman123 twój pomysł jest na pewno lepszy , bardziej prosty w wykonaniu. ale ja to muszę zrobić dziś i kurcze nie wiem czy dostanę coś takiego w Olsztynie :cry:
  • #7 3845812
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Nie patrz na to, zlutuj i zaizoluj. Nic jej nie będzie, chyba ze masz odcinek powyżej 100m. Staraj sie tylko mozliwie jak najmniej rozkręcać pary. Jak zlutujesz i zaizolujesz skręć je ponownie. Tylko nie pomyl par, bo wtedy mogą być problemy.
    pozdrawiam
  • #8 3845855
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 200
    Ja mam sieć pociągnięta na skrętce od kolegi i jest około 120 metrów kabla i wszystko ładnie chodzi a kabel był juz 2 razy uszkodzony a raz całkowicie przecięty bo kolega dom remontuje. Wziąłem lutownicę w rękę koszulki termiczne i po zlutowaniu precyzyjnym par i ponownym ich skręceniu wszystko działa jak wcześniej więc nie baw się w jakieś złączki tylko zlutuj uszkodzone pary i zaizoluj a potem zagipsuj i problemu nie będzie....
  • #9 3846032
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Szkoda kasy na cokolwiek. jak pod tynk to zabezpiecz. Mogą być termokurczliwe rurki.
  • #10 3847136
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Bassman123 napisał - scotchlok
    i to jest bardzo dobre rozwiązanie :)

W olsztynie dzis taki bajer dostaniesz np w elektryku, nie wiem jak na metalowej w tym sklepie z duperelkami dla elektorników.

Te rozwiązanie naprawdę polecam gdyż:
    - scotchlok ma w środku żel a to zapobiega dostawaniu się wody, powietrza itp. Czyli kabelek nam nie sniedzieje
    - jest prosty w użyciu i działa na zasadzie zacisku
    - jest tani

Podsumowanie tematu

✨ Przecięty kabel sieciowy LAN można naprawić poprzez lutowanie uszkodzonych par przewodów, co jest skuteczne i ekonomiczne, zwłaszcza przy krótszych odcinkach kabla w mieszkaniu. Po lutowaniu zaleca się ponowne skręcenie par i zabezpieczenie połączenia izolacją termokurczliwą zamiast zwykłej taśmy izolacyjnej, aby uniknąć wilgoci i tłumienia sygnału. Alternatywnym rozwiązaniem są specjalne złączki zaciskane wypełnione żelem, tzw. scotchlok, które zapobiegają dostawaniu się wilgoci i są łatwe w użyciu. Złączki te można znaleźć w sklepach elektrycznych i elektronicznych. Lutowanie może powodować straty sygnału, zwłaszcza jeśli pary są rozkręcone, dlatego ważne jest, aby minimalizować rozplątywanie skrętki. Przy odcinkach powyżej 100 metrów należy zachować szczególną ostrożność, ale w praktyce lutowanie i odpowiednia izolacja sprawdzają się również na dłuższych trasach. Połączenie należy zabezpieczyć przed wilgocią i zatynkować, stosując termokurczliwe rurki lub izolację termiczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA