logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta 007 Emperor - problemy z odczytem płyt DVD i Divx po serwisie

sebcosk 03 Maj 2007 14:31 2941 6
REKLAMA
  • #1 3844747
    sebcosk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    głownie oglądam firlmy na Divx zapisane na płytach DVD.
    kilka miesięcy temu miałem taki problem że nie czytał lub czasmi mu się zdarzyło CDRW DVDRW. Więc zaniosłem do serwisu gdyż był na GW.
    Po serwisie wszystko OK ale trwało to tylko 1,5 miesiąca a GW sie skończyła. Obecnie jest tak że nagrywane filmy na płytach DVD w formacie DVD nie czyta lub kiedy przeczyta odtwarzany film skacze pokazuje kratki gubi dzwięk. Ponieważ większość to Divx na krązkach DVDRW+- to tu też jest problem. W większości odczyta choć zdarzy mu się pokazac pliki jako "?".
    W trakcie rozpedu zależy od płyty słychac jak rozpędza płytę działa focus i tracking próbuje odszukać i tak w kółko.
    Optyka nie jest brudna. Czyszczona!
    Dodam że kiedys pracowałem w ASO SONY na dziale Audio więc nie jest mi obcy serwis. Lecz z Mantą nigdy nie miałem do czynienia, nie wiem czy ma jakieś standardowe usterki. Stawiać na laser? - tak mi to wyglada
  • REKLAMA
  • #2 3844860
    pan_kotek
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Stawiam na zmatowiałą soczewkę w laserku.
    Jeśli będzie Ci czytał oryginalne płyty to potwierdzi to moje przypuszczenia.
    Mam podobne problemy z odtwarzaczem CD Aiwa ,ale on ma ponad 15 lat.
  • REKLAMA
  • #3 3846018
    sebcosk
    Poziom 12  
    pan_kotek napisał:
    Stawiam na zmatowiałą soczewkę w laserku.
    Jeśli będzie Ci czytał oryginalne płyty to potwierdzi to moje przypuszczenia.
    Mam podobne problemy z odtwarzaczem CD Aiwa ,ale on ma ponad 15 lat.

wykluczone!!!
  • #4 3846589
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Prawdopodobnie na gwarancji podciągnęli ci prąd lasera zeby było ok do końca gwarancji a teraz laserek juz ledwo zipie...ale jest juz po gwarancji wiec ich to rybka...
    Tak wygląda z Twojego opisu a jak jest naprawdę trudno wyczuc moze wybiły sie łożyska slizgowe w spindle motor płyta wpada w wibracje powstają podczas odczytu takie błędy ze korekcja nie wydala obraz sie przycina robi sie czkawka (analogiczne zakłócenia jak np w tv satelitarnej podczas gdy niebo zasłane jest grubymi burzowymi chmurami lub antena jest źle ustawiona) tak to ten sam przekroczony poziom błędów ber - zaburzenie transmisji cyfrowej w przypadku dvd cos "zakłóca" modulowaną (poprzez odbicie od płyty)wiązkę lasera. Co zakłóca moze to byc kurz na soczewce lub na zwierciadle w srodku głowicy laserowej moze to byc bicie osi silnika napedzającego płytę moze byc to silnik od napedu suportem głowicy moze to byc sama prowadnica a moze zębatki któregos kółka zębatego. Wszystko to trzeba sprawdzic zeby wykluczyc czy laser aby laser nie jest juz zuzyty.
    Oczywiscie mozna zmierzyc emisje lasera za pomocą odpowiedniego przyrządu - ja osobiscie nigdy tego nie robiłem.
    Jesli sie nie wie co to jest punkt RF i jak sie oscyloskopem mierzy metodę "eye patern" prosze nie ruszać podkówek lasera...a jesli sie zdecydujemy to zrobić trzeba jednoznacznie zaznaczyc położenie potencjometru montazowego ustalającego prąd emisji diody laserowej.
    Ale sie rozpisałem mam nadzieje ze jakies wnioski wyciągniecie.
    Pozdrawiam Michał.
  • REKLAMA
  • #5 3848994
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Przed wszystkimi regulacjami,podmień silniczek płyty
  • #6 3849772
    sebcosk
    Poziom 12  
    michas napisał:
    Prawdopodobnie na gwarancji podciągnęli ci prąd lasera zeby było ok do końca gwarancji a teraz laserek juz ledwo zipie...ale jest juz po gwarancji wiec ich to rybka...
    Tak wygląda z Twojego opisu a jak jest naprawdę trudno wyczuc moze wybiły sie łożyska slizgowe w spindle motor płyta wpada w wibracje powstają podczas odczytu takie błędy ze korekcja nie wydala obraz sie przycina robi sie czkawka (analogiczne zakłócenia jak np w tv satelitarnej podczas gdy niebo zasłane jest grubymi burzowymi chmurami lub antena jest źle ustawiona) tak to ten sam przekroczony poziom błędów ber - zaburzenie transmisji cyfrowej w przypadku dvd cos "zakłóca" modulowaną (poprzez odbicie od płyty)wiązkę lasera. Co zakłóca moze to byc kurz na soczewce lub na zwierciadle w srodku głowicy laserowej moze to byc bicie osi silnika napedzającego płytę moze byc to silnik od napedu suportem głowicy moze to byc sama prowadnica a moze zębatki któregos kółka zębatego. Wszystko to trzeba sprawdzic zeby wykluczyc czy laser aby laser nie jest juz zuzyty.
    Oczywiscie mozna zmierzyc emisje lasera za pomocą odpowiedniego przyrządu - ja osobiscie nigdy tego nie robiłem.
    Jesli sie nie wie co to jest punkt RF i jak sie oscyloskopem mierzy metodę "eye patern" prosze nie ruszać podkówek lasera...a jesli sie zdecydujemy to zrobić trzeba jednoznacznie zaznaczyc położenie potencjometru montazowego ustalającego prąd emisji diody laserowej.
    Ale sie rozpisałem mam nadzieje ze jakies wnioski wyciągniecie.
    Pozdrawiam Michał.

Cóż nie wiem ile RF powinien wynosic przy mantach. Ale z reguły amplituda przebiegu wynosi ok 1,4V na oscyloskopie, choć w wiezach LG norma to 0,8V.
    Więc jeśli ktos wie ile powinną wynosić RF w mantach niech powie?
    Chodziło mi tylko o wasze przypuszczenia. Na zębatki i silnik przesuwu pickup bym nie stawiał tylko pickup lub spindle motor.
  • REKLAMA
  • #7 3852532
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    W tych modelach z reguły najsłabszym ogniwem jest silnik napędu płyty - tu bym szukał przyczyny.
    Nowy to koszt koło 15 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza DVD Manta 007 Emperor, który po serwisie i zakończeniu gwarancji ma trudności z odczytem płyt DVD i Divx, zwłaszcza na nośnikach DVDRW i CDRW. Objawy to skakanie obrazu, utrata dźwięku, wyświetlanie plików jako "?" oraz ciągłe próby odszukania ścieżki przez mechanizm lasera. Optyka była czyszczona, a problem nie ustąpił. W dyskusji wskazano kilka potencjalnych przyczyn: zmatowiała soczewka lasera (choć autor wykluczył tę opcję), zużycie lub niewłaściwe ustawienie lasera, zużycie silnika napędu płyty (spindle motor), bicie osi silnika, zanieczyszczenia na zwierciadle w głowicy laserowej, a także problemy mechaniczne z prowadnicą lub zębatkami napędu. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana silnika napędu płyty, który w modelach Manta jest często najsłabszym elementem i kosztuje około 15 zł. Pomiar amplitudy sygnału RF lasera mógłby pomóc w diagnozie, jednak brak jest dokładnych norm dla tego modelu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA