logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja układu 501C w obudowie SOT223 do LED - co to za model?

Calineczka* 04 Maj 2007 01:23 4181 10
REKLAMA
  • #1 3846697
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Witam.
    MAm ukladzik scalony w obudowie SOT223:

http://www.national.com/packaging/parts/SOT223.html#4
    o oznaczeniach

501C
    0435

i wiem, ze pracowal jako przetworniczka zasilajaca LED-a mocy.
    Podejrzewam ze to ten ukladzik:

http://www.ricoh.com/LSI/product_power/dc_up/r1210n/r1210nxx1-e.pdf

ale w datascheecie nie maja z taka obudowa.
    Dodam, ze scalaczek ma 3 piny bo srodkowy i naprzeciw-legły sa wspolne.
    Macie jakies pomysly, co to moze byc i ktory pin gdzie sie znajduje?
    Dzieki za zainteresowanie, pozdrawiam.
    Cali
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3846745
    MarekRozbiecki
    Poziom 29  
    Ocena: 88
    Ten "układzik" to "tranzystorek" n-p-n, Uce=40V, Ic=2A; np. 2SD2391Q.
  • REKLAMA
  • #3 3849736
    Calineczka*
    Poziom 31  
    witaj.
    Dzieki za zainteresowanie.
    Mysle, ze nie.pracowal W ukladzie przetwornicy dc/dc podwyzszajacej napiecie, oprocz tego byla tam cewka, dioda shottkyego i kondensatorek, cewka miala dwa konce wiec generatorek samowzbudny odpada...mysle ze to scalaczek...bede probowal toto podlaczac przez jakies ograniczenia pradowe....zobaczymy

Dodano po 34 [minuty]:

...jednak scalaczek.
    Podlaczony wg. wyprowadzen z obrazka, sorki za jakosc-napredce zrobione ale widac wyprowadzenia.
    Podlaczony wg noty aplikacyjnej z linka powyzej...dziala;-)
    Załączniki:
    • Identyfikacja układu 501C w obudowie SOT223 do LED - co to za model? sot223_obudowa.gif (5.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3849933
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Co konkretnie masz na mysli?
    Sporo tego do czytania a z moim angielskim zajmie mi to chyba caly dzien...widze dyskusje na temat Elly...sam mam Elly rowniez, z tym ze w przetworniczce siedzi moim zdaniem to:

http://www.ricoh.com/LSI/product_power/dc_up/rn5ry/rn5ry1-e.pdf

bo ma dodatkowy tranzystorek, o ile pamietam(teraz nie chce mi sie jej rozkrecac ;-) )
  • #6 3849968
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Zgadza się ale jest także w SOT223 a w tym PDF-ie Ricoha znowu SOT23-5 :|

Cytat:

I got one Elly with component markings intact.
    Q1 BF08
    IC1 501C1 0549

tam też nie mogą namierzyć PDF-a do '501C1' :wink: (u Ciebie jest 501C)

(fotka pochodzi z CPF z brakującym tranzystorem o którym pisałeś)
  • #7 3849977
    Calineczka*
    Poziom 31  
    tak tez sadzilem...juz im tam odpisalem.
    Widzisz, to jest tak ze z oznaczeniem 501C wystepuje zarowno RN5RY501C jak i R1210N501C, idea podobna tylko jeden ma juz wewnetrzny tranzystorek a drugi wymaga zewnetrznego, na to wyglada ze oznaczane tak samo...moze jakas chinska podrobka?Tak czy inaczej ja, tak jak napisalem, tego swojego podlaczylem bez zadnych dodatkowych tranzystorkow, tylko dodalem diode shottkyego, ceweczke i kondensatorek i led mi juz smiga. w Elly-tak jak na obrazku-wywalilo ten zewnetrzny, dodatkowy tranzystor, zobacz ze na schemacie Ricoh proponuje podlacznie go przez RC do scalaczka, a Chinczycy pozalowali...no coz...
  • Pomocny post
    #8 3849994
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Jeszcze komentarz do tego obrazka - to był efekt zasilenia tej latarki z 2 ogniw AA - tranzystorek nie wytrzymał i odleciał.
    Niektórzy mają tam fajne pomysły - innym jest wsadzenie do tej latarki mechanicznego odpowiednika baterii AA -> ogniwa Li-Ion 14500 3.6V i tym samym zasilanie przetwornicy boost / step-up napięciem zbliżonym do tego jakie ma 'produkować'.
  • #9 3850007
    Calineczka*
    Poziom 31  
    no tak ;-)
    Nie wiem ile moglo by zmienic dodanie w baze tranzystorka tego rezystora z kondensatorkiem, moglo by zapobiec katastrofie. Nie orientuje sie jakie moga czy musza byc roznice miedzy napieciem zasilania a produkowanym dla step-up czy down, ale ten scalaczek chyba jest domyslnie na 5V zaprogramowany, na diodzie mamy 3,6V okolo bo obciazona przetworniczka po prostu wiecej nie da rady...to nie pierwsza taka konstrukcja z zasilaniem led z przetwornicy dajacej 5V. Dedykowane scalaczki do LEDow zazwyczaj maja opcje pomiaru pradu, bo tak przeciez powinno sie stabilizowac prace diody...
  • Pomocny post
    #10 3850034
    WojtasJD
    Poziom 43  
    No tak '501' produkują 5V więc Li-Ion 3.6V (2.9...4.2V) jeszcze ma sens; na CPF widać testy porównawcze dla różnych ogniw zasilających i ciekawe dlaczego dla 2x AA wytrzymało mu tylko 10 sek. a z kolei później działało na 14500...

Pogrzebałem troche na stronie Ricoha i okazuje się że produkował takie układy w obudowie SOT-89 (a nie większy SOT-223 - choć one są z wyglądu podobne) - np. RH5RH501

http://www.ricoh.com/LSI/product_power/info/discon.html
    starsze PDFy:
    http://www.aeneas.com.cn/PDF/Ricoh/new/LINE%20UP.pdf
    http://www.aeneas.com.cn/PDF/Ricoh/RH5RH.pdf

więc może to jednak nie podróbki tylko z produkcji ze zdobytych starych zapasów...
  • #11 3850038
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Dzieki piekne, racja, to moze byc ten scalaczek ktory odnalazles, w sumie kolejny blizniak ale obudowa zgodna z pdf-em ;-)
    Nie wiem jak rozpoznac jaki scalak jest w tej mojej obudowie, ale to juz nie ma wiekszego znaczenia.Moze w dzien porownam parametry...teraz czas w kimono ;-)
    Jeszcze raz dzieki, kawal dobrej roboty ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy identyfikacji układu scalonego oznaczonego jako "501C" w obudowie SOT223, stosowanego w przetwornicy zasilającej diodę LED mocy. Początkowo pojawiła się sugestia, że może to być tranzystor NPN 2SD2391Q, jednak autor potwierdził, że układ działa jako scalony przetwornik DC/DC typu boost z elementami dodatkowymi: cewką, diodą Schottky’ego i kondensatorem. Wskazano na podobieństwo do układów Ricoh RN5RY501C i R1210N501C, które mają zbliżoną funkcjonalność, choć różnią się obecnością wewnętrznego tranzystora i typem obudowy (SOT23-5 vs SOT223). Dyskusja poruszała także problem braku oficjalnej dokumentacji dla wersji w obudowie SOT223 oraz możliwość istnienia podróbek lub starszych zapasów produkcyjnych. Wskazano, że Ricoh produkował podobne układy w obudowie SOT-89 (np. RH5RH501), co może tłumaczyć różnice w oznaczeniach i obudowach. Autor potwierdził działanie układu w prostym układzie z diodą Schottky’ego, cewką i kondensatorem, bez dodatkowych tranzystorów, co potwierdza, że jest to scalony przetwornik LED. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące parametrów pracy, stabilizacji prądu diody oraz wpływu napięcia zasilania na działanie przetwornicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA