logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niesymetryczne obciążenie symetrycznego zasilacza

opiate 04 Maj 2007 10:34 2246 12
REKLAMA
  • #1 3847141
    opiate
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam!!

Załóżmy że mam zasilacz symetryczny, podłączony do toroidalnego trafa 150W, 2x14V. Na wyjściu z zasilacza mam napięcie +-19,5V. Mam zamiar kupić przedwzmacniacz K1803, który wymaga pojedyńczego zasilania 10-36V, czyli 19 byłoby idealne. Pytanie: czy mogę obciążyć dodatnią gałąź zasilacza? Czy będzie to miało jakiś wpływ na prace pozostałego sprzętu (2xJ-45, 1xJ-82)???
  • REKLAMA
  • #3 3847646
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Czemu? Każda z gałęzi jest prostowana pełnookresowo.
  • REKLAMA
  • #4 3849932
    opiate
    Poziom 17  
    Hm, to wiele tłumaczy, ale ja i tak nic nie rozumiem.:| Ale tak na chlopski rozum. Skoro mam traf 150W i daje on napięcie podwójne, to na każdą z gałęzi powinno przypadać 75W. Wynika z tego, na chłopski rozum, iż mogę ciągnąć do tych 75Wat. Powyżej, na chłopski rozum, dojdzie pewnie do spadku napięcia i nici z symetrii(??). Mogę się mylić. Tak dedukuję.
  • Pomocny post
    #5 3850023
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Takim obciązeniem jakim jest przedwznacniacz się nie przejmuj, zwłaszcza że zasilasz go trafem 150W. Napięcia w prostym zasilaczu symetrycznym różnią się czasem o dobre kilka % pod obciązeniem. Poza tym idealnie symetrycze obciążenie to coś niemal niespotykanego.
  • REKLAMA
  • #6 3850221
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    tronics napisał:
    Ta, będziesz mieć większy pobór prądu dla jednej połówki przebiegu, punkt pracy transformatora się przesunie...może zahaczyć o spłaszczającą się część histerezy (nasycenie).
    - no właśnie: krasnoludki w dodatniej gałęzi będą przeciążone, zażądają większej stawki, nadgodzin i dodatku za pracę w szkodliwych warunkach :D.

Opiate - jak najbardziej możesz tak zrobić - przedwzmacniacz pobierze znikomą wartość prądu w porównaniu z końcówką mocy, zresztą "fabryczne" konstrukcje tak działają. Np w moim amplitunerze moduł radia jest zasilany z dodatniej gałęzi zasilania.
  • REKLAMA
  • #7 3852637
    opiate
    Poziom 17  
    No i zrobiłem tak jak koledzy doradzili, ale pojawiło się jakieś straszne buczenie w głośniku. Nie wiem zbytnio jaka może być taego przyczyna. Tzn. to jest tak. Mam zasilacz, do zasilacza podłączone są dwie końcówki stereo 2x25W (to ma być przód i tył, działa z...e, tzn fajnie) oraz jedna monofoniczna końcówka 50W. Skupmy się na tej ostatniej. Ta końcówka z założenia miała zasilać bas, ale nominalne zasilanie dla niej to +-27V, a ja mam tylko +-19. Wzwiązku z tym bas z tej końcówki jast raczej słaby. Pomyslałem więc że wmontuję przedwzmacniacz, który wzmocni sygnał na wejściu i dzięki temu uzyskam mocniejszy szygnał na wyjściu końcówki. Kupiłm więc kita, zestaw AVT 1803, i podłączyłem go do dodatniej gałęzi zasilacza, oraz do masy. Do wejścia przedwzm. podłączyłem wyjście na sub w karcie (SB LIVE 5.1 digital), a do wyścia podłączyłem przewody końcówki mocy które były wcześniej podłączone do karty. Włączyłem cały ten sprzęt i ku memu zalamaniu w głośniku pojawiło się buczenie które mogłoby obudzić zmarłego:cry::cry::cry:. Dodam ża kit został złożony prawidłowo. Czy to ,możliwe że przedwzmacniacz nie może być zasilany z zasilacza który zasila również końcowkę mocy, w końcu minus przedwzmacniacza jest w tej sytuacji połączony z masą głośników, a głośniki, z tego sie orientuję, zą zasilane prądem zmiennym, chyba. Czy coś komuś przychodzi do głowy?
  • #8 3853040
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Czy łączysz kablami w ekranie, połączonym z masą? Czy efekt jest przy potencjometrach na 0?
  • #9 3853509
    opiate
    Poziom 17  
    Nie mam jeszcze wmontowanych potencjometrów. Jedyny potencjometr to ten wlutowany w przedwzmacniacz. Buczenie występuje niezależnie odjego ustawienia. Wszystkie połączenia są wykonane oddzielnymi przewodami, bez ekranów. Z resztą, to co słychać, to nie jest raczej wynik zakłóceń. Pomyślalem że podłącze przedwzmacniacz do oddzielnego zasilacza. Tak sięskłada że mój zasilacz (kit 240-K) ma oddzielny obwód do podłączenia drugiego pojedyńczego trafa. Daje on prąd trochę pourywany bo producent wykombinował sobie że zrobi zasilanie symwtryczne z trafa dającego pojedyńczy prąd.

Podzielę się wynikami....
  • #10 3853553
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Wszystkie kable sygnałowe maja być w ekranach. połączonych z masą
  • #11 3855347
    opiate
    Poziom 17  
    elek555, do momentu wmontowania w obwód przedwzmacniacza wszystko było w pożądku. Sub grał, tyle że za cicho. Teraz również pozostałe końcówki działają bez zarzutu. Moim zdaniem coś się wzbudza. Pokombinuję najpierw z odzielnym zasilaniem.
  • #12 3855422
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Na moje oko przedwzmaczniaczowi "szkodzą" tętnienia zasilacza.
    W linie zasilania przedwzmacniacza wepnij rezystor rzędu 3,3k i elektrolit rzędu 1000µF.
  • #13 3855468
    opiate
    Poziom 17  
    Spróbuję, ale dopiero jutro, bo jestem poza domem. :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obciążenia jednej gałęzi symetrycznego zasilacza toroidalnego 150W, 2x14V, dającego na wyjściu ±19,5V, w celu zasilenia przedwzmacniacza K1803 wymagającego pojedynczego napięcia 10-36V. Poruszono kwestię przesunięcia punktu pracy transformatora i możliwego nasycenia rdzenia przy nierównomiernym obciążeniu gałęzi. Zaznaczono, że obciążenie przedwzmacniaczem jest niewielkie w porównaniu do mocy transformatora i nie powinno znacząco wpłynąć na pozostałe urządzenia (2xJ-45, 1xJ-82). W praktyce napięcia na gałęziach mogą różnić się o kilka procent pod obciążeniem, a idealna symetria jest rzadko osiągalna. Autor zastosował się do rad i podłączył przedwzmacniacz do dodatniej gałęzi, jednak pojawiło się buczenie w głośniku. Sugerowano, że przyczyną mogą być zakłócenia wynikające z braku ekranowania kabli sygnałowych lub tętnienia zasilacza. Zalecano stosowanie ekranowanych przewodów połączonych z masą oraz filtrację zasilania przedwzmacniacza poprzez rezystor (~3,3kΩ) i kondensator elektrolityczny (~1000µF). Autor planuje testy z oddzielnym zasilaniem przedwzmacniacza, aby wyeliminować zakłócenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA