logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant mag premium 19/2 XZ - problem z włączeniem

_buczek_ 04 Maj 2007 22:20 5587 2
REKLAMA
  • #1 3849457
    _buczek_
    Poziom 2  
    Witam! Posiadam gazowy grzejnik wody przepływowej Vaillant mag premium 19/2 XZ i mam problem z włączeniem go. Zapala sie świeczka, po upływie 30 sekund przekręcam pokrętło regulatora strumienia gazu i świeczka gaśnie. Zaczęło się od ulatniania gazu. Wezwałem "fachowca", który wyczyścił nagrzewnice, pouszczelniał to co wg niego trzeba było uszczelnić i stwierdził, że jest ok (na marginesie dodam tylko, że zainkasował 300 zł). Po tej niby naprawie, gazem raz śmierdziało, a raz nie. Zauważyłem, że zależało to od tego jak urządzenie zostało włączone(raz załapało, raz nie). Potem z kolei po zakręceniu ciepłej wody płomień w piecu nie chciał zgasnąć. Teraz grzejnik nie włącza sie w ogóle. Nie wiem czy te opisane przeze mnie sytuacje mają ze sobą coś wspólnego czy też nie, ponieważ w tej dziedzinie jestem kompletnym laikiem. Acha ... ten niby "fachowiec" przestał ode mnie odbierać telefony kiedy dzwoniłem z reklamacją. Dla mnie jest to jednoznaczne z tym, że pan pieca nie naprawił. Ten grzejnik to utrapienie moje i mojej rodzinki juz od dłuższego czasu. Bardzo proszę o pomoc zorientowanych w sytuacji.
  • REKLAMA
  • #2 3881398
    Wirginiusz
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Jak sam przyznajesz jesteś laikiem więc udzielenie pomocy będzie trudne. Nie znam wprawdzie tego podgrzewacza ale sądzę, że przedewszystkim uszkodzina jest membrana, która steruje zaworem gazowym, normalnie po obu stronach membrany występuje jednakowe ciśnienie i wszystko jest w bezruchu, otwarcie zaworu wodnego popularnego kranu z ciepłą wodą powiduje, że po jednej stronie membrany spada ciśnie i membrana poprzez układ sprężyn podnosi zawór gazowy i gaz się zapala. Wszystko to działa prawidłowo gdy jest zapalona tzw świeczka, bez zapalenia świeczki główny zawór gazowy się nie otworzy. Świeczka po zapaleniu poprzez termoparę lub bimetal powoduje przygotowanie układu do zapalenia palników głównych. Podejrzewam, że naprawca miał problem z uruchomienień gdyż być może u Ciebie występują spadki ciśnienia wody i poprostu skrócił sprężynę zaworu gazowego i gdy ciśnienie wody wzrosło zawór gazowy przestał się zamykać i stąd duży ulot gazu, do tego mogą jeszcze dochodzić nieszczelności ze żle zmontowanego podgrzewacza po konserwacji "fachowca". Jeśli moja hipoteza jest prawdziwa to należy zaprosić fachowca z uprawnieniami, który dokona naprawy, wystawi fakturę i opinię a z tym pisemnie (pismem poleconym) o zwrot poniesionych do pseudofachowca a jeśli odmówi to pozostaje niestety droga sądowa. Pozdrawiam.
  • #3 3914299
    _buczek_
    Poziom 2  
    Witam! Niestety nie obyło sie bez wizyty serwisanta. Na szczescie nie było to nic poważnego, wymagającego zbyt dużych kosztów naprawy. Została wymieniona membrana i odblokowany przegrzew. Sam zestaw naprawczy kosztuje 30 zł + koszt wymiany.
    Dzieki za pomoc... Pozdrawiam.
REKLAMA