logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony cdf-s37l, nowy laser, nie działa, uszkodzona taśma?

elektromaniak166 04 Maj 2007 23:03 1353 2
REKLAMA
  • #1 3849653
    elektromaniak166
    Poziom 11  
    Witam!!!
    w/w boomboxa dostałem na komunie pare lat temu, wszystko było ok do kiedy nie przestały grać płytki :(.
    Postanowiłem kupic do niego laser poniewarz ten który był niby świecił ale wogóle sie niepodnosił i opuszczał :(
    po wymianie na nowy (oczywiście zworka z cyny zdięta) to samo swieci sie ale nie porusza :0.
    Postanowiłem zrobić cos beszczelnego i recznie poruszyłem płytą nad soczewka i zaczoł ruszać sie silnik czyli laser ok :).
    Czy to możliwe ze może byc gdzieś uszkodzona taśma? bo jak odwróciłem ją to z koleji nawet nieświecił :(
    laser- kss-213c z mechaniką i właśnie zamówiłem taśme 16 pin 17/169mm

dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3849713
    andrew54
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Powinno pomóc minimalne zwiększenie mocy lasera, dosłownie drgnięcie podkóweczką oznaczoną jako GAIN, w kss213 jest ona chyba zaraz koło lasera. Mimo panujących opinii że zwiększenie mocy lasera drastycznie zmniejsza jego żywotność stosuję tę metodę już kilka lat z bardzo dobrym efektem i bez reklamacji, niektóre urządzenia chodzą już kilka lat bez problemów.
  • #3 3849841
    elektromaniak166
    Poziom 11  
    no tak ale laser mam nówke ze sklepu tylko coś jest nietak niewiem czy to płyta w boomboxie czy co? bo zawsze na początku soczewka lasera podnosi sie i oada tak jagby ostrość chciał dopasowac czy co :)
    a umnie tego niema, a tak jak wyżej pisałem jak beszczelnie nizej podsunołem płyte do lasera to juz silnik ruszył i chciał czytac cd
REKLAMA