logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne zachowanie nowego lasera Kss-213B w Sony CFD-101 po wymianie

Fryzo18 08 Lut 2007 18:35 2852 4
REKLAMA
  • #1 3544975
    Fryzo18
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam. Mam taki problem że mój odtwarzacz cd sony CFD-101 po prostu przestał czytac płyty. Najpierw czytał wybrane płytki a potem już żadnych więc wziąlem sie za wymiane lasera tzn. calego mechanizmu. Kupiłem taki sam jak oryginalny w zasadzie kupiłem oryginalny i założyłem go no i wtedy zaczeły się dziać dziwne rzeczy. Kiedy włącze cd to laser dojeżdża do środka mechanizu i chce jechać dalej i wtedy tryby zaczynają przeskakiwać. I po chwili wyświetla sie ze nie ma płyty w napędzie. Działo się tak więc odwróciłem jedną z taśm łączących i wtedy robi się tak Kiedy wlącze cd odrazu zaczyna kręcić płytę laser przejeżdża w druga strone niż poprzednio czyli do zewnątrz płyty i zaczyna się ruszać góra dół, ale po chwili przestaje i wyskakuje że nie ma płyty. Co jest przyczyną tego dziwnego zachowania lasera?? Laser i cały mechanizm jest nowy
  • REKLAMA
  • #2 3545068
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 319
    Na początek radziłbym sprawdzić czy gdzieś na płytce lub taśmie nie ma zlutowanych 2 ścieżek a jak są to je rozlutować!! Często w laserach jest stosowana taka właśnie zworka zabezpieczająca laser przed uszkodzeniem! Podczas montażu lasera trzeba pamiętać aby ją usunąć!!
  • REKLAMA
  • #3 3545124
    Fryzo18
    Poziom 11  
    Usunąłem zwore była jedna obok taśmy

Dodano po 1 [minuty]:

ale usunięcie zwory nie pomogło zrobiłem to już na początku
  • REKLAMA
  • #4 3545224
    jaca66
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    sprawdz tasiemke czy nie jest przelamana silnik napedu i serwo
  • #5 3545255
    Fryzo18
    Poziom 11  
    tasiemki sprawdziłem dobre są silniki też sprawne

Dodano po 9 [minuty]:

Moze być powodem to że firma u której kupiłem mechanizm z laserem wysłała mi KSS-213C a nie kss-213B? teraz to dopiero zauważyłem

Dodano po 36 [minuty]:

Rozwiązałem swój problem przełożyłem sam laser dos tarego mechanizmu no i wszystko ruszylo tak jak trzeba ale wcześniej jeszcze odwróciłem tasiemkę od zasilania silników no i wtedy zaczęło działać. Dziękuję wam za zainteresowaniem sie tematem. Temat zamknięty
REKLAMA