logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać wejście AUX w radiu Sony XR-5890R do podłączenia CD?

krzysiekbass 05 Maj 2007 13:01 2176 6
REKLAMA
  • #1 3850849
    krzysiekbass
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Kłaniam się.

Chciałbym w radiu Sony wykonać wejście liniowe coś w stylu AUX, abym miał możliwość podłączać odtwarzacze CD. Chodzi mi o radę gdzie najsensowniej wpiąć ten dodatkowy przewód JACK.

Może ktoś wykonywał taką przeróbkę. Ja robiłem takie rzeczy już w "jamnikach" (odtwarzaczach - radiomagnetofonach) - robilem przelacznik i wymieniałem sygnał z modułu radia z sygnałem zewnętrznym (RCA na tylnej obudowie).

Schemacik radia: http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=2875

Dzięki za rady.

Bass
  • REKLAMA
  • #2 3851072
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Może sobie kasetkę Adapter załóz.

Lub podepnij się pod głowice magnetofonu.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3851867
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Za tą drugą poradę powinenem dać ostrzeżenie bo nie jest ona przemyślana do końca.

SławeK
  • #4 3851936
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Przecież nie bezpośrednio.....
  • REKLAMA
  • #5 3852644
    krzysiekbass
    Poziom 13  
    SQUELTH. napisał:
    Może sobie kasetkę Adapter załóz.

Lub podepnij się pod głowice magnetofonu.

Nietety adapter kasetowy odpada, nie bede sie rozwodził na temat szumów i jakości. Transmiterom FM również dziękujemy, jeśli chodzi o podpięcie pod głowicę to Moderator napisał.

Załączyłem schemat, już troszkę czasu spędziłem nad szukaniem sensownego miejsca "wpięcia się", posta napisałem jako "ostateczność", liczę że ktoś ma jakiś pomysł.

Bass
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3852710
    m626
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Możesz się wpiąć w C111 i C211, ale musisz zastosować przełącznik, tak jak to robiłeś w jamnikach, chyba że zrezygnujesz z odtwarzcza kaset. Prawdopodobnie będziesz też musiał dopasować jakoś poziom sygnału, ale to chyba nie problem.
  • #7 3855503
    krzysiekbass
    Poziom 13  
    Kłaniam się. Dzieki za pomoc, zobacze jak z poziomami sygnałów, jak zadziała bedzie super, jak nie to bedziemy sie dalej męczyć.

Jaka może być różnica w poziomie sygnału z modułu kasety w radiu a z odtwarzacza CD?

Krzysiek

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat dodania wejścia liniowego AUX do radia Sony XR-5890R w celu podłączenia odtwarzacza CD. Zaproponowano kilka rozwiązań: użycie adaptera kasetowego, podłączenie się do głowicy magnetofonu lub wpięcie sygnału w punkty C111 i C211 na płycie radia. Adapter kasetowy został odrzucony ze względu na niską jakość dźwięku i szumy, a transmisja FM również nie była rekomendowana. Najbardziej sensownym rozwiązaniem jest zastosowanie przełącznika sygnału między modułem kasety a zewnętrznym źródłem (np. odtwarzaczem CD), co wymaga dopasowania poziomu sygnału, gdyż sygnał z modułu kasety i odtwarzacza CD może różnić się natężeniem. Schemat radia Sony XR-5890R był udostępniony w celu ułatwienia lokalizacji punktów podłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA