logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie natężenie prądu ma standardowa bateria 9V?

Andrzejlinda 05 Maj 2007 15:55 22708 10
REKLAMA
  • #1 3851433
    Andrzejlinda
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam skromne pytanko:
    Jakie natęrzenie (ile amper) ma bateria 9V

I "?"
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 3851443
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3613
    W otwartym obwodzie, jakim jest sama bateria NIE PŁYNIE prąd i w takim razie NIE MA tam żadnego natężenia! Natężenie pojawia sie dopiero po podłączeniu odbiornika. Bateria ma wydajność prądową, czyli parametr, który określa maksymalny prąd, jaki może płynąc w obwodzie. w przypadku baterii 9V jest to raczej znikome natężenie.
  • REKLAMA
  • #3 3851484
    Andrzejlinda
    Poziom 11  
    a jeśli podłączymy tam amperomierz

Dodano po 2 [minuty]:

W transformatorze płynie prąd przemienny o różnym natęrzeniu.
    Czy w transformatorze "12V/0.5A Ts 6/63/2" da się obnirzyć napięcie aby mógł współpracować z
    http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=32176
  • #4 3851611
    _PREDATOR_

Ocena: 2302
    Przeniosłem z Upload projekty, programy, artykuły.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #5 3851615
    Błażej
    Ocena: 3613
    Amperomierza NIE PODŁĄCZA SIĘ równolegle do zasilania!!! NIGDY!!!
    Człowieczku, wróć do szkoły i poczytaj sobie o: prądzie stałym, prądzie zmiennym, napięciu, prądzie, mocy, stabilizatorze napięcia i innych PODSTAWOWYCH zagadnieniach.
  • #6 3851646
    jaglarz
    Poziom 23  
    Ocena: 46
    Cytat:
    W transformatorze płynie prąd przemienny o różnym natęrzeniu.
    Czy w transformatorze "12V/0.5A Ts 6/63/2" da się obnirzyć napięcie aby mógł współpracować z
    http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=32176

Da się. Poszukaj schematu stabilizatora 9V, np. na układzie 7809.

M.J.
  • #7 3851747
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Z baterii 9V śmiało zasilisz ten układ.
  • #8 3851806
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Błażej napisał:
    Amperomierza NIE PODŁĄCZA SIĘ równolegle do zasilania!!! NIGDY!!!
    Człowieczku, wróć do szkoły i poczytaj sobie o: prądzie stałym, prądzie zmiennym, napięciu, prądzie, mocy, stabilizatorze napięcia i innych PODSTAWOWYCH zagadnieniach.

A jak zmierzysz prąd zwarciowy ?
    Podłączenie krótkotrwałe amperomierza na zakresie np. 10A do w/w baterii nie uszkodzi przyrządu a odczytamy prąd zwarciowy, który wyniesie około 1,5A przy baterii 6F22.
    Właśnie przed chwilą dokonałem takiego pomiaru. Nie mówię oczywiście o pomiarach prądu ze źródeł o dużej wydolności prądowej np. sieci 230V.
  • REKLAMA
  • #9 3852484
    Andrzejlinda
    Poziom 11  
    mi chodzi o to aby to mi chodziło na transformatorze a nie na baterii.
    Mogę kupić transformator 9 V ale to jest wydatek ok 15 Zł+ 15 za przesyłkę, a mam ten transformator i chcę zmniejszyć napięcie tak aby był wydajny jak baterja 9V.
    Jest jakiś schemat na taką przetwornice?
    A w tym temacie chodziło mi tylko o czy taki transformator z przetwornicą nie spali mi układu który chcę wykonać.
  • Pomocny post
    #10 3852698
    Artur k.
    Ocena: 1690
    yokoon napisał:

A jak zmierzysz prąd zwarciowy ?
    Podłączenie krótkotrwałe amperomierza na zakresie np. 10A do w/w baterii nie uszkodzi przyrządu a odczytamy prąd zwarciowy, który wyniesie około 1,5A przy baterii 6F22.

Tylko, że przy napięciu na jej zaciskach = 0V
    Poza tym po jaki grzyb mierzyć prąd zwarciowy baterii ?

Co do tematu:

Kolego Andrzejlinda ktoś napisał, że musisz zrobić stabilizator napięcia na układzie LM7809, czy to takie trudne wpisać w wyszukiwarkę i poszukać, pomijam już to że jak wpiszesz hasło "zasilacz 9V" to znajdziesz całą masę wyników.
    Oto drugi spośród 120:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic735944.html

Myśleć !! to nie boli

Pozdrawiam
  • #11 3854540
    Andrzejlinda
    Poziom 11  
    Artur k. thx.

Dodano po 32 [minuty]:

Ja też dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Bateria 9V w stanie otwartego obwodu nie generuje natężenia prądu; natężenie pojawia się dopiero po podłączeniu odbiornika. Maksymalny prąd, jaki może dostarczyć bateria 9V (np. typ 6F22), jest ograniczony i wynosi około 1,5A przy zwarciu, co jest krótkotrwałym pomiarem prądu zwarciowego. W praktyce bateria 9V ma niską wydajność prądową. Do stabilnego zasilania układów 9V zaleca się stosowanie stabilizatorów napięcia, np. na układzie LM7809, który pozwala obniżyć napięcie z transformatora 12V/0.5A do stabilnych 9V. Transformator 12V/0.5A można wykorzystać z przetwornicą lub stabilizatorem, aby zasilić układ zamiast baterii, co jest bardziej ekonomiczne i wydajne. Amperomierza nie należy podłączać równolegle do źródła zasilania. W sieci dostępne są liczne schematy i projekty zasilaczy 9V opartych na LM7809 oraz innych stabilizatorach napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA