logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki modul GPS wybrac Nokia LD-3W czy NAVIBE GB 735??

forniceps 05 Maj 2007 16:02 10573 13
REKLAMA
  • #1 3851450
    forniceps
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, tak jak napislaem w temacie problem dotyczy tych dwoch modulow, czy Nokia oparta jest na chipsecie sirfstar III, czy moze korzysta z innego, bo na stronie producenta nie podaja specyfikacji. Generalnie jaka jest roznica pomiedzy nimi bo......
    skoro nie widac roznicy to po co przeplacac :D
  • REKLAMA
  • #2 3852013
    Jarek_L
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    witam
    szukam odpowaiedzi na pytanie - czy moduł LD-3W współpracuje z innymi telefonami jak NOKIA, czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwesti ??
    Pozdrawiam
  • #3 3853110
    forniceps
    Poziom 10  
    Z tego co wyczytalem, to modul Nokii wspolpracuje z wiekszoscia o ile nie ze wszytskimi modelami telefonow. Warunkiem jest, obsluga GPS w telefonie oraz bluetooth.
  • REKLAMA
  • #4 3853345
    Jarek_L
    Poziom 13  
    a jakieś własne doświadczenia w tym temacie ??
  • #5 3860126
    forniceps
    Poziom 10  
    Niestety własnych brak jedynie tylko to przeczytałem wiec ardziej teoria niz praktyka. Za dzień lu dwa bede testował NAVIBE GB 735 z
    Sony-Ericsson K-800i.
  • REKLAMA
  • #6 3860148
    oloolo
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    Gdzieś kiedys czytałem ze lepszy jest Navibe, ale nie potarfie podać linka ,. ja posiadam navibe 732 i sprawuje sie ok
    Obydwa mają chipset Sirf Star III
  • #7 3860956
    Jarek_L
    Poziom 13  
    w mojej sytuacji jest tak że ja już posiadam Nokia LD-3W i teraz kwestia dobrania do tego telefony z Windows Mobile.
  • #8 3866297
    tooomek2
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    witam
    ja zastanawiałem się jaki moduł kupić, wszystko zależy do czego ma służyć tzn jaki program, ceny często zależne są od ilości kanałów tzn, ile satelit na raz i czy 2d czy3d, ja mam n6630 i tom tom 5 , teraz powiem na moim przykładzie : po co mi płacić za moduł obsługujący 25 kanałów jak tomtom i tak obsługuje 12 , kupiłem jakiś tani za 150zł i do fona mi wystarcza.
    :)
  • REKLAMA
  • #9 3867053
    Jarek_L
    Poziom 13  
    ponownie informuję że ja już mam LD-3W firmy nokia-fakt nieodwracalny i teraz chcę kupić telefon który będzie z tym cacydełkiem współpracował oprócz nokii. Głównie interesuja mnie telefony z Windowsem Mobile. I tu własnie proszę o sprawdzone informacje który telefon współpracuje z tym modułem na 100%. Prosze więc o konkretne informacje.
    Pozdrawiam
  • #11 3870428
    Jarek_L
    Poziom 13  
    dzięki za info trochę rozjaśnia mi to sytuację.
    Pozdrawiam
  • #12 3876361
    forniceps
    Poziom 10  
    No i stało się, listonosz przyniósł paczkę a w nim Navibe GB 735. SE k800i szybciutko nawiązał z nim połączenie bluetooth. Następnie instalacja jednego z programów z mapami. Szybka konfiguracja GPRS w telefonie była niezbędna. Pobieranie pliku i konfiguracja. poszły bez zakłóceń. Czas na znalezienie współrzędnych geograficznych po pierwszym uruchomieniu ok 1 min. Następnie wgrałem mapę miasta, i wybrałem się na przejażdżkę po okolicy. Navibe odświeża pozycje co sekundę, dokładność faktycznie taka jak w opisach ok 10-15 metrów przy zachmurzonym niebie. Przy zbyt dużym powiększeniu mapy, pokazywało mi ze jadę lewym pasem:D zresztą kto używa az takiej skali.
    Po powrocie odległość wskazywana przez licznik w samochodzie pokryła sie ze wskazaniami z GPS. Prędkość aktualna jazdy tez w miarę dokładna błąd ok 10km/h a w innym programie dokładne do nawet 3km/h co jest całkiem niezłe jak na moje potrzeby. Można jeździć bez licznika na rowerze :D Wszystko zależy od używanego programu w telefonie, ogólnie bardzo interesujące i przydatne urządzenie.
  • #13 4549342
    ebarti
    Poziom 2  
    forniceps napisał:
    No i stało się, listonosz przyniósł paczkę a w nim Navibe GB 735. SE k800i szybciutko nawiązał z nim połączenie bluetooth (...) Wszystko zależy od używanego programu w telefonie, ogólnie bardzo interesujące i przydatne urządzenie.

Możesz zdradzić jaki program używałeś i jeżeli kilka różnych, to który według Ciebie najlepszy? Właśnie czekam na przesyłkę GB 735, a w moim SE czeka już NaviExpert, używałeś może właśnie tego?
  • #14 4549396
    danis
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Używam Navibe 735 razem z SE k750 i programem Trekbuddy . Jest to super program do map rastrowych http://linuxtechs.net/kruch/tb/forum/index.php
    Uzywam go do pieszych, rowerowych i samochodowych wędrówek, a ponieważ Navibe 735 ma wyłączoną static navigation więc wszystko pasuje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru modułu GPS między Nokia LD-3W a Navibe GB 735, z pytaniem o chipset używany w module Nokii, czy jest to SiRFstar III. Uczestnicy potwierdzają, że oba moduły korzystają z chipsetu SiRFstar III i oferują podobną funkcjonalność, co rodzi pytanie o zasadność wyższej ceny Nokii. Moduł Nokia LD-3W współpracuje z większością telefonów obsługujących GPS i Bluetooth, w tym z telefonami z systemem Windows Mobile, choć użytkownicy poszukują potwierdzenia kompatybilności z konkretnymi modelami. Navibe GB 735 został przetestowany z Sony Ericsson K800i, wykazując szybkie połączenie Bluetooth, dokładność lokalizacji około 10-15 metrów oraz odświeżanie pozycji co sekundę. Wskazano, że dokładność prędkości jest zadowalająca, a wybór modułu powinien zależeć od potrzeb i kompatybilności z oprogramowaniem na telefonie. Wspomniano także o programach nawigacyjnych, takich jak TomTom 5, NaviExpert oraz TrekBuddy, które współpracują z modułami GPS. Cena i liczba obsługiwanych kanałów satelitarnych (np. 12 vs 25) są istotnymi czynnikami przy wyborze modułu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA