logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór modułu GPS do Nokii 6680 z zainstalowanym TomTom

siwy250 29 Wrz 2007 09:38 2447 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4333727
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam.
    Posiadam nokię N73 i używam odbiornika nokia LD-3W. Odbiornik ten zbudowany jest na chipsecie SiRF Star III. Polecam go działa bardzo dobrze np bardzo szybko "łapie zasięg" po wyjeździe z tunelu. Wcześniej testowałem odbiornik NemeriX http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=10478
    także bardzo dobrze się zachowywał chociaż wydaje mi się, że lepsza (dokładniejsza) jest nokia. Są też tańsze odbiorniki np http://allegro.pl/item249893172_odbiornik_gps_sirf_iii_navibe_gb_735_mapa_f_vat.html także z SiRF Star III także godne polecenia. Jedna zasada nie ma co patrzeć na odbiorniki "śledzące" np 30 satelit jeżeli na niebie u nas widocznych jest kilka.
    Pozdrawiam maxxmaxx.
  • REKLAMA
  • #3 4333749
    turpik5
    Poziom 18  
    Ocena: 105
    Witam
    Polecam Navibe SIRF STAR III. Używam takiego od 4 miesiecy wraz z NOKIA N70 i Tomtom 5 i nie mam z nim żadnego problemu. Dokladność jest bardzo duza a jest prawie 2 razy tanszy od LD-3W także po co przepłacac.
  • #4 4335838
    siwy250
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    a jak mam aplikacje tomtom6 na telefonie to czy musze płacic coś za jej korzystanie ?
  • REKLAMA
  • #5 4335898
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    Używanie aplikacji po jej zainstalowaniu jest bezpłatne. Telefon komunikuje się z modułem GPS poprzez bluetooth bez pośrednictwa sieci GSM. Dodatkowe funkcje typu TomTom ruch drogowy są dodatkowo płatne, płacisz za połączenia z internetem. Ja osobiście nie korzystam z tej funkcji.
  • REKLAMA
  • #6 4335972
    siwy250
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    ale jak mam zainstalowana mape to czy dojechanie od punktu a do B bedzie mnie cos kosztowac chodzi mi o takie dojechanie ze będzie pokazywało kiedy skrecac itd
  • #7 4335989
    maxxmaxx
    Poziom 20  
    siwy250 napisał:
    ale jak mam zainstalowana mape to czy dojechanie od punktu a do B bedzie mnie cos kosztowac chodzi mi o takie dojechanie ze będzie pokazywało kiedy skrecac itd

Właśnie o tym pisałem wcześniej to jest za darmo. TomTom doprowadzi cię do celu z punktu A do punktu B np jak źle skręcisz to wytyczy ci nową trasę.

Podsumowanie tematu

✨ Do Nokii 6680 z zainstalowanym TomTom polecane są moduły GPS oparte na chipsecie SiRF Star III, które zapewniają szybkie i dokładne ustalanie pozycji. Przykładowo, odbiornik Nokia LD-3W jest wysoko oceniany za szybkość łapania sygnału, zwłaszcza po wyjeździe z tunelu. Alternatywnie, tańszy moduł Navibe SIRF STAR III również dobrze współpracuje z telefonami Nokia (np. N70) i programem TomTom 5, oferując wysoką precyzję nawigacji. Przy wyborze modułu nie warto kierować się liczbą śledzonych satelit, lecz jakością sygnału. Korzystanie z aplikacji TomTom po jej zainstalowaniu jest bezpłatne, ponieważ komunikacja między telefonem a modułem GPS odbywa się przez Bluetooth, bez użycia sieci GSM. Nawigacja z mapą i wskazówkami dojazdu (np. prowadzenie od punktu A do B z automatycznym przeliczaniem trasy) również nie generuje dodatkowych kosztów. Dodatkowe usługi, takie jak TomTom Traffic, mogą wymagać opłat za transmisję danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA