okzo
EasyRecovery pomógł mi w przypadku dysku, na którym usunięto partycję primary NTFS (całkowicie), założono na części tej powierzchni partycję FAT32 i ją sformatowano. Skanowanie żadnym innym narzędziem nie pokazywało danych z tamtej partycji NTFS.
PC Inspector musi widzieć i rozpoznać partycję żeby coś na niej znaleźć - o ile dobrze pamiętam, bo jego też próbowałem (wśród paru innych).
A uprzedzanie że jakiś program jest płatny uważam za zachowanie jak najbardziej FAIR w stosunku do innych użytkowników.
A dodam jeszcze że EasyRecovery działa również z bootowalnej płyty, podczas gdy PC Inspectora trzeba uruchamiać z poziomu systemu operacyjnego - który najpierw trzeba zainstalować na innym dysku, jeśli z odzyskiwania ma coś wyjść.
Jest parę firm produkujących oprogramowanie do odzysku danych (również darmowe), np. Acronis, i myślę że każde z nich jest najlepsze w jakimś konkretnym przypadku i próżno mieć nadzieję, że jednym wszystko da się zrobić. Jeśli ktoś potrzebuje, może zapytać, podsunę mu kilka innych mi znanych.