logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

odzyskanie danych, nie znany system plików, jak wejść?

djkajojek018 07 Maj 2007 22:27 2475 9
REKLAMA
  • #1 3860191
    djkajojek018
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam.
    jak mozna wejsc na partycje jesli system plików jest nie znany. Prosze o pomoc bo mam tam całą prace magisterska.
  • REKLAMA
  • #2 3860276
    basman123
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    a co sie stalo ze "system plikow jest nieznany"?
  • REKLAMA
  • #3 3860284
    djkajojek018
    Poziom 11  
    to jest moje gg 9653329
  • #4 3860378
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego djkajojek018, dyskusję kolega zaczął na naszym Forum i proszę ją tutaj własnie prowadzić, a nie na GG.
  • REKLAMA
  • #5 3860518
    AdrianZ
    Poziom 17  
    na gg pogadasz z kilkoma osobami a tu na forum jest nas dużo więcej dlatego tu masz większe szanse na odzyskanie swoich danych. Chyba ta logiczna argumentacja cię przekonuje ? I powiedz co zrobiłeś zanim straciłeś system plików, czym sie bawiłeś ?
  • #6 3860809
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Windowsowi dużo trzeba ? Jakieś poważniejsze zawieszenie zakończone resetem i znikają dane albo wogóle informacje o partycjach.
    Taki przypadek że jest partycja nieznanego typu to rzadkość - najczęściej po nieudanym formatowaniu lub zabawie narzędziami do partycjonowania - trafiłem ?

Są dwa lub trzy narzędzia których próbowałbym w tym przypadku :
    1. Ranish Partition Manager (dla ostrożnych i nieco zaznajomionych z komputerami) - zmienić typ partycji na NTFS (lub FAT32 - zależy jaka była, albo próbować to i to) i sprawdzić czy komputer zobaczy dane - metoda nie wyklucza późniejszego użycia innych narzędzi "naprawczych".
    2. TestDisk - opisy szeroko dostępne w internecie ( :arrow: google) - narzędzie w pełni darmowe i ze sporymi możliwościami
    3. Ontrack Easy Recovery (uwaga - płatny) - tym można odzyskać większość danych nawet z usuniętej i częściowo sformatowanej partycji (wiem, próbowałem, odzyskałem prawie 90%) o ile dysk jest sprawny fizycznie.
  • #8 3864548
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    :arrow: okzo
    EasyRecovery pomógł mi w przypadku dysku, na którym usunięto partycję primary NTFS (całkowicie), założono na części tej powierzchni partycję FAT32 i ją sformatowano. Skanowanie żadnym innym narzędziem nie pokazywało danych z tamtej partycji NTFS.
    PC Inspector musi widzieć i rozpoznać partycję żeby coś na niej znaleźć - o ile dobrze pamiętam, bo jego też próbowałem (wśród paru innych).
    A uprzedzanie że jakiś program jest płatny uważam za zachowanie jak najbardziej FAIR w stosunku do innych użytkowników.

A dodam jeszcze że EasyRecovery działa również z bootowalnej płyty, podczas gdy PC Inspectora trzeba uruchamiać z poziomu systemu operacyjnego - który najpierw trzeba zainstalować na innym dysku, jeśli z odzyskiwania ma coś wyjść.
    Jest parę firm produkujących oprogramowanie do odzysku danych (również darmowe), np. Acronis, i myślę że każde z nich jest najlepsze w jakimś konkretnym przypadku i próżno mieć nadzieję, że jednym wszystko da się zrobić. Jeśli ktoś potrzebuje, może zapytać, podsunę mu kilka innych mi znanych.
  • #9 3864848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dostępem do partycji o nieznanym systemie plików, na której znajdują się ważne dane (praca magisterska). Dyskusja wskazuje, że najczęstszą przyczyną takiego stanu jest uszkodzenie partycji po nieudanym formatowaniu lub błędach podczas operacji na partycjach. Zalecane narzędzia do odzyskiwania danych to: darmowy TestDisk, darmowy PC Inspector oraz płatny Ontrack EasyRecovery, który jest skuteczny nawet przy usuniętych i częściowo sformatowanych partycjach. EasyRecovery może działać z bootowalnej płyty, co jest zaletą w przypadku braku dostępu do systemu operacyjnego. PC Inspector wymaga uruchomienia w systemie i rozpoznania partycji, co może ograniczać jego skuteczność. Wskazano także na istnienie wielu darmowych programów do odzyskiwania danych dostępnych w internecie. Dyskusja podkreśla, że różne narzędzia sprawdzają się w różnych sytuacjach i warto próbować kilku metod.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA