logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KIA Sephia 1995 1.6 - Obroty silnika i działanie wentylatora chłodnicy

Ardus81 08 Maj 2007 15:35 1700 5
REKLAMA
  • #1 3862157
    Ardus81
    Poziom 11  
    Posiadam KIA Sephia 1.6, 1995r. Mam Pytanie czy to normalne że po zapaleniu świateł silnik zwiększa obroty? Dodam że po naciśnięciu stopu obroty spadają. Kolejne pytanie dotyczy wentylatora od chłodnicy: czy po zgaszeniu silnika wentylator powinien się samoczynnie włączać gdy silnik jest gorący? bo u mnie nigdy sie nie włącza, żeby się załączył muszę zostawić auto na zapłonie. Czy tak powinno być? I ostatnie pytanie tyczy się zegarka w wyżej wymienionym samochodzie: zegarek nie działa, zero oznak życia, oddałem go jakiemuś kolesiowi do naprawy i on uważa że to może scalak padł, czy opłaca się to naprawiać? Czy może ktoś ma sprawny zegarek do sprzedania?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3862224
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 564
    wszytsko jest ok, nie kombinuj za duzo. zegarek załatw sobie nowy.
  • REKLAMA
  • #3 3862240
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Po włączeniu świateł zwiększasz dość znacznie pobór prądu przez auto i obciążenie alternatora. I obroty mogą się nieznacznie podnieść. Dziwi tylko, że spadają po wciśnięciu stopu.
    Możliwe, że wentylator jest włączany w instalacje po stacyjce. Musiał byś to sprawdzić w schemacie auta.
    Jeśli ten "koleś" nie jest pewny usterki, to znaczy, ze nie sprawdził, bo tam mógł paść np. kwarc. Lepiej by sprawdził to ktoś znający się na rzeczy.
  • REKLAMA
  • #4 3862295
    cardiag
    Poziom 30  
    moga spadac po wcisnieciu stopu jak silnik ma duzo ciezej..
  • REKLAMA
  • #5 6074464
    zimn
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    jak wałczysz światła to zawsze obroty trochę wzrosną widać to szczególnie na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku a co
    do wentylatora to chodzi tylo przy włączonym zapłonie.
    Z zegarkami to są zwykle cyrki więc możesz ewentualnie zobaczyć czy sie nie odpięła wtyczka
  • #6 6075588
    cardiag
    Poziom 30  
    wykopalisko
REKLAMA