logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć napięcie 20-120 kV z prostownika dwupołówkowego z dokładnością 2%?

Maxymius 08 Maj 2007 22:08 1869 7
  • #1 3863763
    Maxymius
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam. Mam oto taki problem i potrzebna mi porada.
    Szukam dobrego narzędzia do pomiaru napięcia 20-120 kV z prostownika dwupołówkowego.Wydajność prądowa ponad 500 mA. Chodziło by o dokładny pomiar powiedzmy ok. 2%. Może ktoś ma jakiś rozsądny sposób i ma rozeznanie w tym temacie.
  • #2 3863797
    -Baranek-
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    na pierwszy pomysł co mi przychodzi to rezystancyjny dzielnik napięcia

trochę kombinacji i napewno nie na 2 rezystorach a na klikudziesięciu
  • #3 3863864
    Maxymius
    Poziom 12  
    No tak ale ja szukam może czegoś gotowego co jest np. w sprzedaży.Co do dzielnika to oczywiście można taki zrobić ale czy wystarczą same rezystory? i jak to upakować do odpowiedniej obudowy?
  • #4 3863914
    -Baranek-
    Poziom 13  
    w sprzedaży jeśli będzie to także rezystancyjny dzielnik

w czasach jak nic nie było rezystory montowało się szeregowo ale pod kątem 45* na plexi a potem to wszystko wkładało w rurę PCV co niektórzy jeszcze zalewali to olejem

a nie ma możliwości podłaczyć się przed prostownikiem?
  • #5 3863977
    Maxymius
    Poziom 12  
    Niestety nie ma trzeba mierzyć na WN za prostownikiem
  • #6 3864003
    -Baranek-
    Poziom 13  
    jeśłi nie zapomnę zapodam jutro zdjęcie takiego rezyystancyjnego dzielnika na SN po prostu gdzieś w pracy jeszcze takowy zalega
    podumam jeszcze jak by inaczej to zrobić i jak coś mi wpadnie do głowy także dam znać
  • #7 3864253
    Bruum
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Do 50kV były sondy do V640. 2% dokładności chyba nie miały. Spróbuj na allegro pod hasłem "sonda wn" czy podobnie.
  • #8 3867396
    -Baranek-
    Poziom 13  
    niestety ni eudało mi się odnaleśc tego dzielnika może już go ktoś zutylizował

miej więcej wyglądało to tak jak na załąconym rysunku
    Jak mierzyć napięcie 20-120 kV z prostownika dwupołówkowego z dokładnością 2%?
    i po prostu kilkanaście takich 2 W rezystorów na plexi zamontowanych

myślałem i własciwie doszedłem do wniosku ze nic innego jak dzielnik rezystancyjny się ni ewykombinuje
    tylko trzeba dobrać odpowiednio rezystory i potem na jakimś wzorcu sprawdzić i ewentualnie skorygować ustawienia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem pomiaru napięcia 20-120 kV z prostownika dwupołówkowego o prądzie powyżej 500 mA z dokładnością około 2%. Najczęściej proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie rezystancyjnego dzielnika napięcia, składającego się z kilkunastu do kilkudziesięciu precyzyjnych rezystorów montowanych na izolacyjnym podłożu, np. plexi, a następnie umieszczonych w obudowie z tworzywa, np. rurze PCV, czasem zalewanych olejem dla poprawy izolacji. Gotowe sondy wysokiego napięcia dostępne na rynku, np. do 50 kV, nie gwarantują wymaganej dokładności 2%. Pomiar musi być wykonany za prostownikiem, co wyklucza podłączenie przed nim. Konieczne jest dobranie odpowiednich rezystorów i kalibracja dzielnika na wzorcu, aby uzyskać wymaganą precyzję. Wskazano również poszukiwanie sond wysokiego napięcia na aukcjach internetowych pod hasłem „sonda wn”.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA