logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B6 2001r 1,9 pd 130km brak mocy do 3000 obr/min

mPromil 08 Maj 2007 22:10 5978 16
REKLAMA
  • #1 3863769
    mPromil
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam samochod jak w temacie, problem jest nastepujacy:
    wrzucam jedyne i zapinam, gaz w podlodze a on ledwo co przyspiesza, mija 1500 obr nic, mija 2000 i dalej nic, mija ok 2500 i zaczyna mielic kolami jak glupi, na dwojce jest identycznie, po przekroczeniu tej "magicznej predkosci obrotowej" turbo zaczyna gwaltownie ladowac az zapiszcza opony, na reszcie biegow jest to samo (tyle ze juz nie mieli kolami). przewody podcisnieniowe wymienione, przeplywka, elektrozawor turbiny, grucha sprawna, kierownica turba wyczyszczona, egr czysty, cooler i przewody cale. brak juz mi pomyslow, moze ktos spotkal sie z podobnym problemem???

Dodano po 9 [minuty]:

Zapomnialem dodac ze bledow zero....
  • REKLAMA
  • #2 3864025
    zuczysko
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    a grucha od przepustnicy i przepustnica
  • #3 3864617
    Pati
    Poziom 27  
    Ocena: 409
    A przy 2000 obr pąpuje już wąż od intercoolera czy nie? zassaj sie do turba i niech ktopś mu pogazuje zobacz może podciśnienie za słabe. Jeżeli nie będzie różnicy to stawiam na turbinkę ;|
  • #4 3864735
    ulmer
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.Miałem taki sam przypadek w zafirze 2.0dth okazało się że żle są podłączone przewody od vacum.Zobacz na załacznik
    Załączniki:
    • Passat B6 2001r 1,9 pd 130km brak mocy do 3000 obr/min 00560li.png (14.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3864765
    Pati
    Poziom 27  
    Masz jakies jeszcze dodatkowe schemaciki tego typu dio vw. Byłbym wdzięczny.
  • #6 3864793
    ulmer
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Pati sorry ale wszystko co mam znalazłem w sieci jedynie posiadam info techa na 3 cd i pare programów diagnostycznych.
  • #7 3865131
    Jka
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Ja stawiam dalej na przepływkę.Sprawdzałeś wartości czy tylko bledy?Powodzenia
  • #8 3868195
    mPromil
    Poziom 11  
    No wiec opisze wam co zaobserwowalem: przeplywka, podcisnienia, grucha, itd jest ok. przeplywomierz wkreca sie do o.k 850. sprawdzilem dzisiaj nastepujace rzeczy, pompe paliwa w zbiorniku (byla zasywiala jakis mulisto-smolista substancja), sprawdzilem cisnienie na pompie podwojnej (tej na silniku) min wartosc przy 1500 obr winna wynosic 3,5 bar u mnie jest ponad 6 bar. wyjechalem na droge zaczalem podgladac dawkowanie paliwa. Okazalo sie ze od 1200 do ok 2000 obr przy maksymalnie wcisnietym pedale gazu komp dawkuje 25mgr dopiero po przekroczeniu 2000 szybko wzrasta i zaczyna ladowac turbina. odpielem rure za coolerem i powtorzylem probe. w dolnym przedziale obrotow, dawkowanie odziwo wzroslo przwie dwukrotnie (46mgr) i slychac bylo ostro turbine. doszedlem do wniosku ze przeplywka ktora siedzi w moim autku jest nie od tego silnika. W starszych modelach przeplywki mialy zakres do o.k 900 a w nowszych do 1200. zakres napieciowy jest taki sam wiec mimo ze przeplywomierz jest sprawny odczytana wartosc przez sterownik jest zafalszowana. czy ktos moglby mi powiedziec jaka przeplywka (numer audi vw lub bosch) powinien wspolpracowac z silnikiem (cholera zapomnialem symbolu silnika) chyba AWX
  • #9 3868453
    Pati
    Poziom 27  
    Mam takieg u blacharza tylko |e 03r, ale to bedzie to samo jak bede u nigo to CI napisze.

PAmitaj to nie B6. B5 po lifcie to dobra nazwa na ten model. Problemu nie byBo do momentu jak wyszBo prawdziwe B6. Pozdr.
  • #10 3869033
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Miałem identyczny problem z Borą 2003 też 130 PS. Nie znalazłem przyczyny. Odłączałem nawet na próbę katalizator. Sprawdź ciśnienie doładowania - u mnie wyliczone było dużo wyższe od rzeczywistego. Dopiero po osiągnięciu wysokich obrotów (3000) ciśnienia zgadzały się.
    Wczoraj właśnie dzwonił do mnie właściciel tej Bory i powiedział, że zostawił ją w ASO na 3 dni i też mu nie usunąli przyczyny, chodź zalecili zmianę komputera??? ale to raczej bajka.

18.05.2007 - komputer wymieniony zero rezultatow, obstawiam turbo, nieszczelnosci dolotu wykluczone, podcisnienia ok.
  • REKLAMA
  • #11 3869044
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    w gre wchodzi jeszcze zmiana softu
  • #12 3869363
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    tomekb - ok soft mozemy zmienic, ale jak juz auto uzyska parametry nominalne.
  • #13 3880170
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    Remik71 napisał:
    tomekb - ok soft mozemy zmienic, ale jak juz auto uzyska parametry nominalne.

czasami właśnie dokonuje tego zmiana softu
    a tak w ogóle to nie jest B6 tylko B5 lift
    sedan ma oznaczenie B5 3B3
    kombi B5 3B6
    piszcie Koledzy dokładne dane
  • #14 3888138
    mPromil
    Poziom 11  
    wymenilem soft na fabryczny i samochod stal sie strasznym mulem, powrocilem do poprzedniego, jest to jakis schipowany sofcik. przwplywka jest nowa i jest prawidlowa. nie wiem juz czego sie czepnac, skonczyly sie koncepcje, moze komp zle czyta wrtosc z przeplywki. mialem takie samo auto do testowania i okazalo sie ze inaczej dawkuje paliwo w przedziale 1000 a 2000 obr. w moim gdy wrzuce dwujke przy 1000 obr i wcisne pedal do konca komp dawkuje caly czas 25mgr paliwa, gdy przekracza 2000 obr zaczyna zwiekszac dawke turbina zaczyna sie rozkrecac przeplywomierz zaczyna przekraczac 500, w drugim pasku, poczatkowo tez wskazuje 25mgr, ale po chwili zaczyna zwiekszac, szybciej tez wbija sie przeplywka i turbina. zastanawiam sie nad pompowtryskami, na zimnym silniku chodzi na trzech garach, osiagnie gdzies 50stC i zaczyna chodzic na wszystkich rowniutko. korekcja dawki na rozgrzanym silniku miesci sie w normie i wynosi na trzech ok. +0,5 i na jednym -1 mgr, wiec chyba raczej ok. zrobilem maly ukladzik ktory wpinam miedzy przeplywomierz a komp, podnosze sygnal o 0,2V i czuc poprawe, przyspiesza juz od 2000 obr. ktos moze ma jeszcze jakis pomysl moj nr tel 889 009 532 jesli ktos moglby pomoc dajcie znac a ja oddzwonie, naturalnie wszystko bede opisywal na elektrodzie
  • REKLAMA
  • #15 3888451
    alpha01
    Poziom 21  
    Ocena: 164
    kolego sprawdz połączenia wiązek kabli>czesto pomaga same oczyszczenie styków
  • #16 3895391
    mPromil
    Poziom 11  
    Mam zamiar wymienic komputer, jak to nic nie pomoze to chyba wystawie go pod tira bo qrwica nerwica mnie dopadnie z tym samochodem, a moze ktos z was posiada takiego kompa z usunietym immo??? chetnie kupie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Volkswagena Passata B6 z 2001 roku z silnikiem 1.9 PD 130 KM, który ma brak mocy do około 3000 obr./min. Objawy to słabe przyspieszenie do 2500 obr./min, po czym turbo gwałtownie zaczyna doładowywać. Sprawdzono i wymieniono przewody podciśnieniowe, przepływomierz, elektrozawór turbiny, gruchę, EGR, cooler i przewody dolotowe – wszystkie elementy są sprawne. Brak błędów w diagnostyce. Podejrzenia padały na niewłaściwy przepływomierz (nieodpowiedni model o mniejszym zakresie pomiarowym), problemy z podciśnieniem, nieszczelności dolotu oraz oprogramowanie sterownika silnika (soft). Pomiar ciśnienia paliwa wykazał zbyt wysokie wartości (ponad 6 bar przy 1500 obr./min zamiast 3,5 bar). Dawkowanie paliwa w dolnym zakresie obrotów jest niskie i wzrasta dopiero powyżej 2000 obr./min. Próby zmiany oprogramowania sterownika nie przyniosły poprawy, a wymiana komputera również nie rozwiązała problemu. Wskazywano na możliwe uszkodzenie turbiny lub problemy z pompowtryskami. Zalecano sprawdzenie połączeń wiązek kabli i czyszczenie styków. Dyskusja podkreślała również, że model auta to B5 po lifcie, a nie B6, co ma znaczenie przy doborze części i schematów. Ostatecznie problem pozostaje nierozwiązany, a użytkownik rozważa wymianę komputera z usuniętym immobilizerem lub dalsze poszukiwania na forach specjalistycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA