logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty nadajnik UKF do 1 km i dobrać osprzęt?

matiszarek 08 Maj 2007 22:36 2186 5
REKLAMA
  • #1 3863924
    matiszarek
    Poziom 1  
    Witam wszystkich forumowiczów. Na radiotechnice za bardzo sie nie znam, wiec proszę o pomoc. Potrzebuje nadajnika UKF (tak żeby nadawał na odległość do 1km, mogę wykorzystać jakąś antenę). Czy mogę od kogoś kupić lub zbudować samemu taki prosty nadajnik? To była pierwsza sprawa. Następna dotyczy reszty osprzętu, który podłączam do nadajnika (tzn mikrofon i jakiś odtwarzacz/komp). Nie potrzeba mi jakiegoś super sprzętu tylko jakaś małą prowizorkę. Proszę o pomoc! Gdyby ktoś sprzedawał tanio jakiś nadajnik proszę o kontakt GG 6586031. Pozdrawiam i przypominam ze niestety jestem jeszcze żółtodziobem.
  • REKLAMA
  • #2 3864013
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    matiszarek napisał:
    Witam wszystkich forumowiczów. Na radiotechnice za bardzo sie nie znam, wiec proszę o pomoc. Potrzebuje nadajnika UKF (tak żeby nadawał na odległość do 1km, mogę wykorzystać jakąś antenę).

Jak się nie znasz to po co chcesz budować? W moim interesie jest nie podawać żadnych informacji na ten temat bo być może mieszkasz niedaleko i będziesz mi zakłócał odbiór radia. Jak chcesz coś robić to się naucz najpierw.
  • REKLAMA
  • #3 3864081
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    matiszarek napisał:
    ... Na radiotechnice za bardzo sie nie znam, wiec proszę o pomoc. Potrzebuje nadajnika UKF (tak żeby nadawał na odległość do 1km, mogę wykorzystać jakąś antenę)... lub zbudować samemu taki prosty nadajnik? .... Pozdrawiam i przypominam ze niestety jestem jeszcze żółtodziobem.

NIE !

Twój post mozna porównać do :
    Jestem piekarzem ( i tylko się na tym znam ) a chcę zbudować satelitę.
    Co byś odpowiedział jak byś zawodował budował satelity ? :shii:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3888357
    Krzysiek16
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Zanim zaczniesz zabawy z takimi nadajnikami (a lepiej w ogóle nie zaczynaj - grozi policja i takie tam) to pobaw się z jakimś generatorkiem na dwóch tranzystorkach. Wtedy dojdziesz do tego, że w.cz. to nie to samo co audio, bo przesunięcie kabelka o parę mm powoduje dużą zmianę parametrów układu i prawdopodobnie Ci się odechce. A jeśli jeszcze to Cię nie przekona, to poszukaj trochę na Elektrodzie - tam pełno jest tematów o amatorskich nadajnikach.
  • REKLAMA
  • #5 3894930
    dj PIOTREczek
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    No pewnie najlepiej jest napisac ze jak sie nie zna to żeby sie nie brał i poczytał troche na ten temat... a jesli nie wie co i gdzie ma czytac.. ??
    Polecam ci ten poradnik : http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/
    A jeśli chcesz poczytac o pirackich konstrukcjach to polecam te fora:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic600321-0.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic496158.html
    Napisaleś że jestes żółtodziobem... znaczy ze sie na elektronice nie znasz ni hu hu ??? czy tylko (aż) chodzilo ci o w.cz ?? :D
  • #6 4250668
    pawel_x
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Budowanie dobrego nadajnika to ciezka sprawa, wiadomo do jakich celow chchesz to przeznaczyc, nadajnik mozesz zbudowac i go posiadac ale nie mozna z niego nadawac w swietle prawa. Co do samej budowy musisz operowac dosc obszerna wiedza aby np: po zbudowaniu takiego urzadzenia nie zagluszac sluzb: pogotowia, policji, lotnictwa i wiele innych ( o stacjach komercyjnych juz nie wspominam bo to oczywiste). Wszystko musi byc dokladnie zestrojone wlacznie z antena nadawcza, znam juz ten temat dosc dobrze bo w nim siedze na codzien ( chodzi o urzadzenia w.cz). Pamietaj w.cz to nie uklad diody mrugajacej czy cos innego. TEchnika w.cz do techniki audio to tak jak bys porownywal mercedesa do malucha. Wiedze ta zdobywa sie stopniowo, powoli, ksiazki wiele tu az tak nie pomoga wazna jest praktyka i "wyczucie" w projektowanu obwodow drukowanych ktore odgrywaja bardzo duza role w pracy takiego urzadzenia ( chodzi o zachowanie wlasciwych odleglosci miedzy elementami, stosowanie odpowiednio ekranow i wiele wiele innych aspektow o ktorych juz tu nie pisze bo za duzo).
REKLAMA