logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mini odbiornik UKF do sygnalizatora wędkarskiego?

bakss 18 Gru 2006 12:22 2262 8
REKLAMA
  • #1 3344205
    bakss
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam...

chciałbym zmontować układ na wzór sygnalizatorów wędkarskich.
    Cena takich sygnalizatorów to 350 zł ... aż się śmiać chcce...

sygnalizatory zwykłe posiadam one mają wyjście słuchawkowe, więdz chciałbym skorzystać z nadajnika UKF przez to wyjście słuchawkowe...

a następnie zbudować mały odbiornich tych częstotliwości, w których nadaje nadanijnik... wszystko chciałbym w miare zminimalizować - aby dużo miejsca nie zajmowało.

mój pomysł to skorzystanie z
    Jak zbudować mini odbiornik UKF do sygnalizatora wędkarskiego?

teraz tylko jak stworzyć , prosty odbiornik ?

i czy ogólną idee zrealizowania tego pomysłu mam dobrą ? - prosze o odpowiedz.

pozdrawiam bakss
  • REKLAMA
  • #2 3344346
    karel21
    Poziom 28  
    Ocena: 95
    A czy nie mógłbyś wykorzystać do tego celu starych PRL-owskich odbiorników radiowy z zakresem UKF.

Dodano po 8 [minuty]:

Pomysł jestOK ,mam iużywam podobny nadajnik na stare pasmo UKF
    o małym zasięgu .Musisz uważać na nie spowodowanie zakłóceń.Kiedyś coś podobnego było w RE.

Dodano po 1 [minuty]:

Pomysł jestOK ,mam iużywam podobny nadajnik na stare pasmo UKF
    o małym zasięgu .Musisz uważać na nie spowodowanie zakłóceń.Kiedyś coś podobnego było w RE.
  • REKLAMA
  • #3 3345802
    bakss
    Poziom 13  
    dowiedziałem się od nordelektronika że u nich to ja pałe stroją tą cewke - technika prób i błędów.

Prosze czy ktoś mi może wskazać jakiś wzór odnośnie tego układu albo zaprezentować inny własny - może łatwiejszy układ nadajnika UKF w którym jest dana częstotliwość na którą nastroiliśmy nadajnik... albo jak nastroić np wzór ? :>

pozdrawiam
  • #4 3345868
    karel21
    Poziom 28  
    Mósisz zrobić to na słuch.Za drogi sprzęt. Stosujesz radio idane urządzenie.
  • REKLAMA
  • #5 3346408
    bakss
    Poziom 13  
    sądze że nie wcale taki drogi sprzęt.
    Zwykłe zjawisko rezonansu. Równolegle sustęptacja Bc=Bl

BC = 1/Xc Xc=1/2[pi]fc
    BL= 1/XL Xl=2[pi]fL
    np:

wartość kondesatora 2 nF 0,000000002 F
    częstotliwośc 88Mhz = 88 000 000 hz
    xc=1/6,28*88 000 000*0,000 000 002
    Xc=1,10528 bc=1/1,10528=0,904748118123...

i dalej co ?-- uczą w szkole elektroniki ale w praktyce człowiek nagle siwieje...

no chyba że dostane w sklepie cewke z regulowaną inducyjnością- ale o takiej małej indykcyjności to napewno żadkość albo ultra droga.?

pozdrawiam.
  • #6 3347601
    karel21
    Poziom 28  
    Pewnie się żle wyraziłem ,chodzi mi o sposób zestrojenia,podejrzewam żewiększość z nas mósi robić to na słuch.
  • REKLAMA
  • #7 3348241
    bakss
    Poziom 13  
    mam już części do nadajnika ale korzystam z innego schematu posiada on cewke o stałej indukcyjności i kondesator o zmiennej pojemności - trymer. i korzysta z niższych częstotliwości. 66 - 73 mhz

Czy ktoś pomógłb by mi stworzyć odbiornik do tych częstotliwości ?

prosze o pomoc -planuje to wykorzystać jako prezent pod choinkę :) - włąsnej roboty prezent moim zdaniem ma większą wartość nisz w całości kupny a ja jestem począdkujący
    pozdrawiam baksiu
  • #8 3348978
    karel21
    Poziom 28  
    Kolego sprubój skorzystać ze starszego radia z UKF-em.

Dodano po 3 [minuty]:

One pokrywały właśnie tą częstotliwość.do tej pory z nich korzystam.

Dodano po 18 [sekundy]:

One pokrywały właśnie tą częstotliwość.do tej pory z nich korzystam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy miniaturowego odbiornika UKF do sygnalizatora wędkarskiego, który miałby odbierać sygnał z nadajnika UKF podłączonego do wyjścia słuchawkowego standardowego sygnalizatora. Pomysł jest oceniany jako zasadny, jednak pojawiają się wątpliwości dotyczące strojenia obwodów rezonansowych, zwłaszcza do częstotliwości UKF (66-88 MHz). Proponowane rozwiązania to wykorzystanie starych odbiorników radiowych z pasmem UKF, które pokrywają wymagany zakres częstotliwości, co pozwala uniknąć budowy odbiornika od podstaw. Strojenie obwodów LC (cewka i kondensator) odbywa się metodą prób i błędów, często na słuch, ze względu na trudności w precyzyjnym doborze elementów o małej indukcyjności i pojemności. Wskazano, że cewki z regulowaną indukcyjnością są rzadkie i drogie, dlatego stosuje się kondensatory zmienne (trymery) do strojenia. Autor planuje wykorzystać niższe częstotliwości UKF (66-73 MHz) i prosi o schemat odbiornika dostrojonego do tych zakresów. Podkreślono, że samodzielnie wykonany odbiornik ma większą wartość użytkową i edukacyjną niż gotowy produkt, którego cena jest wysoka (około 350 zł).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA