logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens OP7 z AtMega128 przez RS232 - Możliwości komunikacji i sterowania

juzek 08 Maj 2007 22:58 6143 6
  • #1 3864042
    juzek
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,

Czy jest możliwe zastosowanie konsolki/panelu Siemens OP7 jako wyświetlacz i klawiature podłaczoną poprzez rs232 do własnego projektu na AtMega128. Chodzi o to czy w prostu sposób poprzez rs232 można z AtMEga wysłać komunikat który ma być pokazany na wyświetlaczu OP7 lub po prostu wysyłać bufor wyświetlacza, oraz w drugą stronę, czy OP7 mogło by wysyłać komunikaty o wciśnięciu jakiegoś klawisza, bądź OP7 byłoby odpytywane czy jakiś guzik nie jest wciśnięty ??
    Innymi słowy czy OP7 może pracować jak typowa konsola - coś ala HyperTerminal z Windowsów ??
    Co oznacza że OP7 ma tryb tty - czy to tylko sposób fizycznego podłaczenia - czyli rs232, czy jest to coś więcej i OP7 spełnia jakiś protokół konsolowy

pozdrawiam
    Bartłomiej Jóźwiak
  • #2 3872890
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    rs232 w op7 służy tylko do programowania panela z pg (wg mojej wiedzy, choć moze się mylę). Natomiast protokół tty jest portokołem do "rozmowy" op ze sterownikiem plc, jest to tak zwana pętla prądowa.
    Jeśli byś potrafił taką pętlę zbudować (czyli konwerter z rs232 na tty - schemat na elektrodzie), i wiesz jak wygląda ramka protokołu to może by to ruszyło. Ale łatwe to raczej nie będzie
  • Pomocny post
    #3 3876284
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Witam
    Ani twoje pytanie ani odpowiedz kolegi Maly nie jest precyzyjna. OP7 występował w trzech odmianach PP, DP, DP-12 różniących się funkcjonalnością złącza IF1B. Każdy można podpiąć przez TTY nie każdy przez RS422 lub RS485. Druga sprawa to komunikacja. OP7 może współpracować ze sprzętem różnych dostawców, to kwestia drivera który załadujesz do OP7. dla ciebie moim zdaniem najlepszy byłby Modicon ModBus. Z realizacja Modbusa na ATMega nie powinno być problemu. Życzę powodzenia.
  • #4 5498611
    juzek
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,

Zrobiłem w końcu to co chciałem dzięki Waszej pomocy.
    Mam dwa OP-7 i jedynie OP-7DP12 działa z ModiconModbus v6.0 (szkoda, bo drugiego szybko nie wykorzystam).

Ale mam pytanie. W Protoolu w konfiguracji/opcjach wybranego drivera nie ma możliwości ustawienia timeoutu dla komunikacji ModBusowej po RSie. Czy znacie sposób żeby wydłużyć timeout, lub tomeouty jeżeli są dwa (dla znaku i dla komunikatu) ?
    Teraz mam taką sytuacje, że jeżeli PLC jest wolne to w miarę wyrabia się w czasie i odpowie na zapytanie z RSa, ale jak tyko cos innego robi to OP-7 wywala często timeout komunikacji. Widzę gołym okiem (na ledach od komunikacji na PLC) że odpowiedź jest lekko spóźniona co powoduje te nieszczęsne timeouty.
    Czy jest jakaś alternatywa do ProToola dla programowania OP-7 ?
  • #5 6157839
    lszczygl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cześć
    Odgrzewam temat bo dowiedziałem się, że Siemens wycofuje ze sprzedarzy OP7 i niebawem nie będzie można go kupić. Chciałem zapytać jaki zamiennik zastosować w to miejsce aby program na sterowniku się nie wysypał i z jakimi problemami mogę się spotkać.
  • #6 6159118
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Odpowiednikiem OP 7 jest OP 77. Musisz jednak zwrócić uwagę na o że OP 77 występuje w dwóch odmianach A i B. B to pełny panel ( z recepturami itp) A to wersja uproszczona. Jakie mogą być problemy, ano rożne jednak ze wszystkimi można sobie poradzić. Generalnie same ekrany i tagi konwertują się dobrze, problemem może być zaawansowana funkcjonalność, którą trzeba dopasować ręcznie
  • #7 7985667
    pasta20
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Witam mam pytanie chciałbym połączyć twido z op7 też na modbus.
    Pytanie moje czy adresowanie w trybie modbusowym :
    w twido %MW0 w modbusie 40001
    %MW12 --> 40013
    %MW100-->40101
    Czy tak się poprawnie adresuje :)
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania panelu Siemens OP7 jako wyświetlacza i klawiatury podłączonej do mikrokontrolera AtMega128 przez interfejs RS232. RS232 w OP7 służy głównie do programowania panelu, natomiast komunikacja w trybie tty opiera się na protokole pętli prądowej, wymagającym konwertera RS232 na tty oraz znajomości ramki protokołu, co jest skomplikowane. OP7 występował w trzech odmianach (PP, DP, DP-12) różniących się funkcjonalnością złącza IF1B i obsługą interfejsów (TTY, RS422, RS485). Komunikacja z OP7 może być realizowana za pomocą różnych protokołów, z czego Modicon ModBus jest rekomendowany jako najbardziej odpowiedni do implementacji na AtMega. W praktyce tylko OP7 DP-12 działa poprawnie z Modicon ModBus v6.0. W ProToolu, narzędziu do konfiguracji OP7, brak jest opcji ustawienia timeoutu komunikacji ModBus, co powoduje problemy przy wolnej odpowiedzi PLC. Siemens wycofuje OP7 z produkcji, a jego zamiennikiem jest OP77 (w wersjach A i B), które różnią się funkcjonalnością i mogą wymagać ręcznej adaptacji zaawansowanych funkcji. Poruszono także kwestie adresowania rejestrów w ModBus dla sterownika Twido, potwierdzając standardowe mapowanie adresów %MW na rejestry ModBus (np. %MW0 → 40001).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA