logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie mapy działają z nawigacją Mercedes COMAND 2.0 z CLK przed 2000?

Gostek 09 Maj 2007 19:07 7966 8
REKLAMA
  • #1 3866738
    Gostek
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Witam

Jesli jest na forum to chyba schowane, bo nie moglem znalezc.
    Mam nawigacje MERCEDES COMAND 2.0 z CLK. Nawigacja jest z przed 2000 roku i niestety nie mozna jej uaktualnic do DX (znany problem - podczas aktualizacji poprostu sie wylacza). Jakkolwiek szukam do niej map. Sciagnalem kilka map n.p "Blaupunkt TELEATLAS no DX" itp, nagralem , ale nie chce ich czytac.

Czy ktos wie czym mozna ją nakarmic ? - Stawiam flaszke.
  • REKLAMA
  • #2 3867931
    waldi58
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    Niestety nie napisałeś czy jak Comand woła o płyte z navi to pokazuje na displayu że ma to być płyta dx czy nie dx . Te nawigacje różnia sie miedzy soba i są takie wersje ( niestety !!!!) , które czytają tylko orginały. Przerabiałem ten temat i mogłem zaobserwować to dziwne zjawisko. Płyte orginalną czytał i aktualizował bez problemu natomiast klona przeczytał też bez problemu ale podczas aktualizacji zawieszał sie i kazał włożyć dobra płyte.

Dodano po 2 [minuty]:

Niestety nie napisałeś czy jak Comand woła o płyte z navi to pokazuje na displayu że ma to być płyta dx czy nie dx . Te nawigacje różnia sie miedzy soba i są takie wersje ( niestety !!!!) , które czytają tylko orginały. Przerabiałem ten temat i mogłem zaobserwować to dziwne zjawisko. Płyte orginalną czytał i aktualizował bez problemu natomiast klona przeczytał też bez problemu ale podczas aktualizacji zawieszał sie i kazał włożyć dobra płyte. Inny egzemplarz takiej samej navi ( Comand 2.0) przecztał tego klona i działał prawidłowo. Zamiana miejscami całej mechaniki cd z elektronike nic nie zmieniła i dalej było to samo.
  • REKLAMA
  • #3 3868344
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Command 2.0 jest zawsze DX
    Musi być idealnie czysty laser ,żeby przeczytał klona.
  • #4 3868376
    Gostek
    Poziom 17  
    Witam

To nie jest DX. Jest z przed aktualizacji ( dopiero po aktualizacji moze czytac DX ).
    Jak dostaje mape, to po chwili pokazuje "kaine navigation CD"
  • REKLAMA
  • #5 3872237
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    A co pokazuje na płycie RNS-owej ?
    Z tego co opisujesz powinno być ok.
    Command 2.0 jest tylko DX .
    Command 2.5 od s-klassy W220 do "99 może być RNS-owy i NIE POMAGA żaden upgrade.
  • #6 3877524
    Gostek
    Poziom 17  
    A jednak DX. Pozyczylem CDR z mapa DX i dziala OK, ale nie moge sam takiego nagrac ...
    Ide kombinowac. :)
  • #7 6323297
    DEFFCON
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    witam.

Panowie CLK 500 wersja USA rok 2006 jaka mapa pojdzie na tej nawigacji ?
    Czy ktos testowal na CLK wersji amerykanskiej mapy z PL ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 7618728
    uplaudek
    Poziom 10  
    Do Comanda 1 lub 2 pasują na 100% mapy DX.
  • #9 7714887
    Dariooo1
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    WITAM
    Miałem taki sam problem z tymi mapami. Trzeba próbowac na różnych nagrywarkach i z różnymi płytami. Zanim uruchomiłem NAVI wypaliłem z 10 płyt.

Podsumowanie tematu

✨ Nawigacja Mercedes COMAND 2.0 z CLK sprzed roku 2000 ma problem z odczytem i aktualizacją map w formacie DX. Urządzenia te różnią się wersjami – niektóre czytają tylko oryginalne płyty, podczas gdy klony mogą być odczytane, ale aktualizacja na nich zawiesza system. COMAND 2.0 jest wersją DX, jednak modele sprzed aktualizacji nie obsługują map DX i wyświetlają komunikat "kaine navigation CD" przy próbie wczytania mapy. Mapy Blaupunkt TELEATLAS no DX nie są kompatybilne. Użytkownicy potwierdzają, że do COMAND 1 i 2 pasują mapy w formacie DX, ale nagrywanie klonów wymaga idealnie czystej soczewki lasera oraz prób na różnych nagrywarkach i nośnikach. Wersje COMAND 2.5 z S-klasy W220 do 1999 roku mogą być RNS-owe i nie obsługują aktualizacji. W przypadku CLK 500 USA z 2006 roku pojawiły się pytania o kompatybilność map europejskich, jednak brak jednoznacznej odpowiedzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA